/ Са сједнице
22/09/2021 u 11:59 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Уставни одбор изгласао предлог за поступaк за утврђивање да ли је Ђукановић повриједио Устав

Радуловић: Ђукановићева прошлост и садашњост највећи проблем; Поповић: Митрополит има фашистичке ставове према Црногорцима

Уставни одбор разматрао је предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав. Чланови одбора изгласали су наведену тачку дневног реда са седам галсова за и шест против. Иницијатор расправе је Клуб посланика Социјалистичке народне партије, а подржали су је представници парламентарне већине. Бранко Радуловић је казао да је прошлост и садашњост Ђукановића највећи проблем Црне Горе, те да је он најодговорнији за убиство уредника дневног листа "Дан" Душка Јовановића, а да је Весна Меденица саучесник. Андрија Поповић је казао да су се сви чудили што Митрополит "који има фашистичке ставове према Црногорцима и црногорском идентитету" нису аплаузом дочекали Цетињани који бране државу.

Из ДПС-а су оцијенили да је иницијатива СНП-а наставак промашених идеја владајуће већине која покушава да скрене пажњу јавности са сопствених проблема. СНП је у образложењу навео да је Ђукановић 28. августа на Цетињу казао да “није паметно инсистирати на устоличењу у том граду, већ је паметно то измјестити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима”.

- Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра будем на Цетињу, тамо гдје буду Цетињани и гдје је већинска Црна Гора, гдје се брани достојанство државе- рекао је раније Ђукановић.

image
Предсједница Одбора Симонида Кордић

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

Пет чланова Одбора било је против, а седам за предложени дневни ред који је прихваћен. Драган Ивановић поновио је разлоге због којих је СНП покренуо иницијативу. Казао је да је добро што су вјерници схватили позив Митрополита да се тога дана не појаве. Истакао је да је полиција тога дана имала тежак посао да сачува ред и мир и животе грађана.

- Самтарамо да би добро било да се наш предлог нађе пред Уставним судом- казао је Ивановић.

image
Драган Ивановић
СНП: Ђукановић грубо повриједио члан 14. Устава Црне Горе

СНП сматра да је Ђукановић грубо повриједио члан 14. Устава Црне Горе који прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су оне равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова.

- Ђукановић је прекорачио оквир надлежности предсједника Црне Горе прописаних чланом 95. Устава- навели су раније из те партије.

Оцјењује се да се Ђукановић директно умијешао у послове једне вјерске заједнице, конкретно Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ). Из СНП-а су навели да је Ђукановић прекорачио уставна овлашћења.

- Тиме је, противно Уставу, нарушио начело секуларности Црне Горе, односно начело одвојености вјерких заједница од државе- каже се у образложењу.

У образложењу се подсјећа да је Ђукановић учествовао на непријављеном и забрањем скупу 5. септембра на Цетињу.

- Такође је прекршио члан члан 161. Кривичког законика организујући и позивајући на спрјечевање вјерског обреда, што је оперативно у дјело спроводио његов савјетник за безбједност Веселин Вељовић-  каже се у предлогу СНП-а.

Валидимир Мартиновић је казао да је сигуран да је иницијатива оправдана јер смтара да је Ђукановић прекршио раније наведене чланове Устава Црне Горе.

- Поражавајуће је да неко ко треба да штити Уставни поредак и да покаже примејром да је Устав брана и заштитник, он први крене гажење и рушење истог. Показао је да је са Веселином Вељовићем покушао на све начине да иницира и иазове хаос и немире у Црној Гори- додао је он.

image
Владмир Мартиновић

Предраг Секулић је истакао да је мотив предлагача искључиво политчки.

- У питању је мржња према ДПС-у и Милу Ђукановићу... Инсистирање за устоличење на Цетињу је дошло из Београда. Ту морамо да тражимо одговор на питање ко је кривац. Грађани Цетиња најбоње знају коју су цијену платили. Одговорност је са једне стране на србијанској православној цркви, а са друге стране одговорна је Влада Црне Горе... Имамо неспособну Владу, имамо парламентарну власт која гласа за Владу знајући да је неспособан и да немају избора- нагласио је он.

image
Предраг Секулић

Посланик Бранко Радуловић казао је да око нас имају неких који желе територије Црне Горе, са сваке стране, те да то морамо заједно да ријешимо.

- Један од наших највећих проблема је Ђукановић. Тужбе сам му лупао, физички са њим хтио да се обрачунам, у лице му рекао што је, тако да данас немам проблем око тога. Желим да му суди независни суд, има дебеле аргументације да заврши гдје му је мјесто. Та личност која је 30 година била коруптивна, кримогена, противуставана и друго , ја не зна шта је он робот или шта... Тај човјек не може да представља Црну Гору. Од када је постао предсједник има ли ишта да није урадио против државе. Он је уништио Црну Гору. Господо из ДПС-а ви сте његов штит за криминогену поршлост - навео је он.

Поручио је да је прошлост и садашњост Мила Ђукановића највећи проблем Црне Горе.

- Знате ли ко је крив за убиство Душка Јовановића уредника листа Дан? На Одбору су отворено тада сви причали, најодговорнији је Мило Ђукановић...Када тужитељка Кликовац није хтјела да дође када је извршитељ кривичног дјела давао изјаву, када је Весна Меденица спавала, од чега је спавала, никад се не пробудла фигуративно речено, она је саучесник наше трагедије - нагласио је он.

image
Бранко Радуловић

Андрија Поповић је сугерисао предсједници да мора, због увредљивих изјава, конторлисати ток излагања. Оптужио је СПЦ да је реметилачки фактор који провоцира и уноси немир у Црну Гору.

- Митрополит који има фашистичке ставове према Црногорцима и црногорском идентитету, сви се чуде зашто таквога Цетињани који чувају Црну Гору зашто га нису дочекали са аплаузом...Тражим одговорност Јваног сервиса који је замало изазвао грађански рат са изјавом да је дошпо до пуцњаве. Ова иницијатива нам на међународном плану наноси штету, бесмислена је - поручио је Поповић.

image
Андрија Поповић

Милун Зоговић подржао је иницијативу. Додао је да је Ђукановић добровољно прихватио да није предсједник свих грађана. Сматра да је Ђукановић повриједио више чланова Устава и очекује разрјешење њега као предсједника државе.

image
Милун Зоговић

- Мислим да је иницијатива једна стерилна и потрошена идеја која је унапријед осуђена на порпаст и неусвајање од стране Устваног суда јер нема правног основа. Да је било моралног потенцијала ова Влада је требала да поднесе оставку, јер је народ употребила хемијски рат. Знам да вам је Ђукановић кост у грлу и ноћна мора. Он је деведесетих био тај који је спријечио да Црна Гора уђе у рат и буде бомбардована, да мајке закукају за страдалима - навела је Јованка Лаличић.

image
Јованка Лаличић

Суада Зороњић је истакла да мисли да је Ђукановић предсједник свих грађана Црне Горе, и не види какав је проблем да се устоличење изврши у ЦТ ако то Устав дозвољава.

- Подржао је грађане Цетиња и Црногорце који нису пријавили скуп, на тај начин се не могу бранити интереси државе. Окупио је Комите и све људе који су били тај дан спремни да направе ситуацију која би била негативна за све грађанеи заслужује наше неповјерење. Потписи подршке УРЕ за предлог недостају из техничких разлога - закључила је она.

image
Суада Зороњић

Зденка Поповић је саопштила да све што се чуло са опозиционе стране је претјерано.

- Од када је ваш предсједник дошао све је уништено, од 1989. године, дошли смо до колапса. Индустрија и прерада су нестале, све је уништено и привативизовано... - закључила је Поповић.

image
Зденка Поповић

Данијел Живковић је рекао да странке власти раде на томе да сачувају позиције и хомогенизацију онога што се не може сачувати. Истиче да је нова власт настваила пут који је уцртао ДПС, и тим путем иду.

- Када говоримо о Цетињу сјетићете се да су Цетињани и одборници рекли да тај чин устоличења не би требало тамо да буде. То је био став већинских одборника у СО Цетиње... Ја знам да је Ђукановић вама мета уназа неколико деценија, зашто је он мета свих ваших спинова или манипулација могу да претпоставим. Свакој политици се може данас приговорити нешто. Али не заборавите да је Црна Гора данас независна и чланоица НАТО савеза и да је отворила сва преговарачка поглавља са ЕУ. Имамо нескривено признање лидера ДФ-а да морају да оду по благослов у Србију да би дјеловали у ЦГ, против Црне Горе - рекао је он. 

image
Данијел Живковић

Зоговоић и Живковић расправљали су о ДПС-у и ономе шта је та партија урадила током 30 година, а Зоговић је поручио да ће сви који су прекршили закон бити приведени правди. Замјерали су један другом политичке ставове и мишљења.

- Очекивао сам да као зрели и одговорни парламентарци ће рећи да смо дошли да се испричамо, јер од те иницијативе нема ништа, па да се испричамо и идемо кући. Иницијатива је осуђена на пропаст. Када чујемо дискусије појединаца стичем утисак да је ово сједница црквеног одбвора. Нико није тражио опрост од грађана Цетиња за оно што се десило... Могу да кажем да то што се десило 5. септембра ја сам доживио само за вријеме демонстрација 80-их година од стране српске полиције на Косову. Подносиоцима иницијативе савјетујем да нађу неки други начин како да нашкоде Ђукановићу, овим су му помогли да настави тако како настваља- навео је Љуиђ Шкреља.

image
Љуиђ Шкреља

Чланови одбора изгласали су наведену тачку дневног реда са седам галсова за и шест против.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:25