Боровинић Бојовић
27/07/2021 u 13:51 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Боровинић Бојовић: Вакцинишите се да би избјегли пуне болнице, Министратсво инсистира на повећању зарада у медицини

На посланичка питања одговара министрака здравља Јелена Боровинић Бојовић и Ратко Митровић

Током премиејрског сата данас је министрака здравља Јелена Боровинић Бојовић апеловала на грађане да се вакцинишу како би се избјегле пуне болнице и лакше изборили са коронавирусом.

Предсједник Владе Црне Горе  Здравко Кривокапић, одговараће на питања у оквиру Премијерског сата, у четвртак  29. јула 2021. године, због неодложних међународних службених обавеза, односно службене посјете Јапану.

{youtube}{/youtube

О ПОВЕЋАЊУ ЗАРАДА ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА: 

Борис Мугоша (СД) питао је министарку када очекујете повећање зарада здравственим радницима? Он је додао да нема аргумента да се није могло наћи простора за повећање тих зарада.

Министарка је нагласила да се никада није и да се неће залагати за селективно повећање плата медицинарима.

-Сагласни смо са захтјевима свих синдиката да постоји потреба за повећањем зарада с тим што Синдикат доктора медицине остаје при захтјеву да се обрачун зарада за љекаре уврсти у Закон о зарадама ујавном сектору. Они су понудили да се овај проблем ријеши кроз усаглашавање којефицијената у трогодишњем периоду. У разговом са представницима СДМЦГ Министарство је изнијело недвосмислен став да инсистира на повећању зарада свих запослених у здравству-одговорила је министарка.

"ВАКЦИНАЦИЈОМ ПРОТИВ ПУНИХ БОЛНИЦА"

Халил Дуковић, посланик ДПС-а , питао је колика је спремност здравственог система да успјешно одговори, евентуално новом таласу Корона инфекције, који се може очекивати на јесен. Њега занима и Колико случајева делта соја КОВИД-19 вируса има у Црној Гори.

Духовић jе навео да додатну сумњу да jе делта соj присутан код нас говоре и мjере, и то да код нас могу доћи туристи из земаља гдjе jе он већ идентитфикован. Навео да изгледа да смо између прихода и  заштите од заразне болести изабрали приходе.

-У току су припреме за слање узорака на секвенцирање у сарадњи са ЕЦДЦ и Роберт Кох Институтом. Међутим, није од пресудног значаја да радимо идентификацију делта соја у сваком појединачном случају. Сумњу можемо поставити скоком броја инфицираних, на основу брзог удвостручавања новооткривених случајева. Протокол лијечења инфекција изазваних делта сојем је исти као и претходних сојева. Тако да је наш основни задатак да идентификујемо особе које су инфициране и задржимо их у изолацији И тиме спријечимоширење инфекције у популацији, јерје, као што сам већ рекла, контагиозност основна предност овог соја-одговорила је министарка.

Навела је  да СЗО прогнозира да нико неће избјећи делта сој. Навела је да једна доза вакцине пружа врло малу или никакву заштиту против делта соја.

Она је додала да препоруке С20 за клинички менџмент за КОВИД 19 су примјењиве и за делта варијанту али повећан капацитет трансмисије и могућа јача инфекција могу довести до повећног броја хоспитализација ако ризичне групе нису вакцинисане.

-Тренутне капацитете, по питању клиничког менаџмента и планирања повећањања капацитета у случају великог прилива случајева треба евалуирати и ојачати узимајући у обзир потенцијални пораст броја хоспитализованих случајева услијед повећаних шаблона трансмисије. Јачамо прикупљање података о клиничком току болести, такође и кроз коришћење С20 глобалне КОВИД платформе за клиничке податке, како би боље прецизирали клиничке знаке болестл; Тренутни капацитети за ковид пацијенте су: ЈЗУ Клинички центар Црне Горе 65, ЈЗУ Општа болница Пљевља 45, ЈЗУ Општа болница Цетиње 32, ЈЗУ Општа болница Бар 54, ЈЗУ Општа болница Бијело Поље 58, ЈЗУ Општа болница Беране 42, ЈЗУ Општа болница Котор 26, ЈЗУ Специјална болница Брезовик 15, ЈЗУ Специјална болница Рисан 13.Додала је да у случај појаве новог таласа капацитети ће се повећати -казала је министарка.

-Гледано укупно бројке са тренутних  326 на чак 830. С тим што ова бројка није коначна и у случају потребе може бити и већа. Да бисмо избјегии пуне болнице, још једном молим грађане да се вакцинишу. Понављамо да је вакцина заобилазни пут у односу на болницу-апеловала је Боровинић Бојовић.

УЛАГАЊА У ХИТНУ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ:

Тамара Вујовић, посланица Демократа, питала је да ли се, и ако да, кад планира реформа система хитне медицинске помоћи и јача подршка државе овом веома важном сегменту здравственог система?

-Да ли су тачни подаци да је систематизацијом ЗХМП предвиђено 145 радних мјеста, а за несметано функционисање недостаје у просјеку 40 медицинских рађника? Ста Министарство здравља планира да уради на плану побољшања здравствене заштите у смислу ХМП, поготово у приморским градовима, током туристичке сезоне?

-Држава и Министарство Здравља су оприједјеиили буџетска средства за отварање нових Једицина Завода за Хитну медицинску помоћ Црне Горе у Плужинам, Шавнику, Гусињу и Тузима. Измјенама и допунама закона о Хитној медицинској помоћи рок за отварање нових јединица је 24 мјесеца. Јединица Завода за ХМП Петњица је већ отворена, Увелико се ради на отварању Јединица у ХМП Тузи, Плужине, Шавник и Гусиње. У току је рад на акту Систематизације радних мјеста у Заводу за Хитну медицинску помоћ Црне Горе-навела је министарка у одговору.

Додала је да отварањем нових јединица јавља се потреба за запошљавањем љекара. истакла је да је циљ да се обезбједи једнак квалитет услуге и у централној и другим регијама. Додала је да су они започели рад на мултиресорном пројекту а у оквиру тог кризног центра једна од актулених питања је и пловила за хитну медицинску помоћ. 

"ВЛАДА У СПРЕЗИ СА БИВШИМ РЕЖИМОМ"

-Недавно смо били свједоци несвакидашње појаве да државни секретар Вашег Министарства - функционер Владе оптужује ту исту Владу да крши закон приликом избора израђивача Просторног плана и уз то бира понуду која је скупља за 200 хиљада еура новца грађана Црне Горе. Када је ријеч о веома озбиљним оптужбама питам Вас шта ћете предузети да се до краја испита ово противправно понашање, како то тврде из врха Вашег Министарства, од странеВладе у којој сједите?Да ли можемо да очекујемо да јавности дате више детаља о кршењу закона од странеВладе и да ипак прокоментаришете понашање првоодговорног у овом случају, а то је премијер Кривокапић-питала је посланица Драгиња Вуксановић Станковић ( СДП) министра екологије, простомог планирања и урбанизма Ратка Митровића

Питала је да ли ћете поднијети оставку уколико на снази остане незаконита и по грађане штетна одлука како то тврди Ваше Министарство? Она је навела да се из одговора који јој је достављен може закључити да је садашња Влада у спрези са претходним режимо.

-Влада није прихватила, већ је донијела Одлуку о именовању Светлане Јовановић за руководиоца стручног тима на изради Просторногплана ЦГ. Као ресорни министар за послове екологије, просторног планирања и урбанизма, противио сам се овом избору, а ово због тога што је Светлана Јовановић дуго година радила у Републичком заводу за урбанизам и пројектовање и била извршни директор фирме чији је власник Ацо Ђукановић, па сам предлагањем новог руководиоца за израду Просторног плана ЦГ сматрао да треба да направим отклон од даљег утицаја структура бииских претходном режиму. Међутим, као што сам нагласио Предлог Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма није прошао на Влади, већ је, како је наведено из разлога хитности и континуитета, одлучено да  Светлана Јовановић са својим стручним тимом, настави започети посао на изради Просторног плана ЦГ. Тачно је да према члану 22, став 2 Закона о планирању простора и изградњи објеката, руководиоца израде планског документа одређује Влада, на предлог министра екоиогије, просторног планирања и урбанизма. Међутим, иако се нијесам сагласио са предлогом да Светлана Јовановић буде руководилац стручног тима за израду Просторног плана ЦГ, прихватио сам одлуку Владе Црне Горе, па ће Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма закључити нови Уговор о изради Просторног плана ЦГ са новоизабраним руководиоцем за израду и обезбиједити руководиоцу и стручном тиму све расположиве услове за несметано обављање посла у року који је утврђен Одлуком Владе о именовању руководиоца израде Просторног плана ЦГ, а у складу са Правилником о методологији израде планског документа и ближем начину организације претходног учешћа јавности, све са жељом и циљем да се донесе квалитетан Просторни план Црне Горе-наводи се између осталог у одговору министра.

Вуксановић Станковић: Скандал, знамо по чијој наредби доводе правника на чело Института за љекове

"СКАНДАЛ У ИНСТИТУТУ ЗА МЕДИЦИНСКА СРЕДСТВА"

Управни одбор Института за љекове и медицинска средства је супротно статуту измијенио акт о систематизацији и планира да на чело института постави особу која не испуњава услове за то, казала је посланица СДП-а, Драгиња Вуксановић Станковић на данашњој сједници Скупштине.

Оцијенила је да је ријеч о скандалу.

- Не смијемо дозволити да на чело истуттута дође особа која не зна да ради свој посао, молим вас да се ово безакоње не настави или ћемо бити принуђени да поднесемо кривичне пријаве - навела је Вуксановић Станковић.

- Знамо по чијој наредби се ово ради и по чијем интересу - казала је посланица СДП-а и оцијенила да је немогуће да се правник разумије у састав, увоз и остале послове који се тичу љекова.

Додала је да јој нијесу достављени уговори о раду и дјелу који су закључени са запосленима у Министарству здравља.

Ускоро опширније...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:26