Zakonodavni odbor / - FOTO: PRINTSCREEN
01/11/2022 u 16:11 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Zakonodavni odbor: Predlog izmjena zakona o predsjedniku u skladu sa Ustavom

U ime predlagača, poslanik DF-a Predrag Bulatović naglasio je da ni jedna nadležnost predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću nije oduzeta ovim izmjenama zakona.

Predlog izmjena zakona o predsjedniku Crne Gore, koji je predložio Demokratski front, u skladu je sa Ustavom, ocijenio je Zakonodavni odbor Skupštine.

Ovakvo rješenje na Odboru predržalo je sedam poslanika.

Kako je saopštio u ime predlagača poslanik DF-a Predrag Bulatović ni jedna nadležnost predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću nije oduzeta ovim izmjenama zakona.

Kako je objasnio, razrađena je situacija i oko vraćanja mandata, ali ističe da se sve to mora završiti u roku od 90 dana.

- Osnov demokratije je većina od 41 poslanika da se dođe do mandatara, a  izmjenama zakona pravi deblokada sistema. Ako se ne usvoji ovaj zakon zakon tehnički je moguće da vlada Dritana Abazovića može da traje do 2024, naveo je Bulatović. 

On je naglasio da mu je neprihvatljivo da govori o političkim kvalifikacijama, te naveo da je predsjednik dužan da predloži mandatara.

- Nelogično je da se neda mandat i onda govorimo o ustavnom puču. Ustavni puč je bio kad se nije dao mandat, on se mogao dati nekome drugome. Ovdje je najveći nasrtaj na ustavni poredak izvršio Đukanović koji nije prihvatio mandatara. Sada mijenjate teze. Ovo nije propast svijeta, traži se u okviru Ustava da se izađe iz blokade i da se da predsjedniku šansa da izabere mandatara, kazao je Bulatović.

Podsjetio je da je 17 poslanika DF strpano u dvije marice bez skidanja imunitera.

-  Neću da govorim da li je odlaganje izbora ustavno ili ne, to je rekao Ustavni sud. Đukanović može da predlaže zaštitnika prava i sloboda i sudija Ustavnog suda. Zakonom je i definisano kako se daju pomilovanja, naveo je on.

Bulatović je dodao da imamo predsjednika države i princip kohabitacije i da to treba da se uredi.

- Osamnaest zemalja nema ambasadora jer ustav kaže da ih postavlja Vlada, a šta ćemo ako predsjednik kaže - ne može taj. Mora da se nađe deblokada, ova zemlja treba da ima ambasadore gdje ima interes. Vlada vodi spoljnu politiku, ne vodi je predsjednik. Mi ovim zakonom dajemo mogućnost predsjedniku Crne Gore da obnovi konsultacije. Javni interes je da se izabere Vlada sa podrškom 41 poslanika i da to potvrdi predsjednik Crne Gore, kazao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, cilj ovog Zakona nije smjena Mila Đukanovića, već bi raspisali izbore za predsjednika.

Bulatović je naglasio da je usvajanje ovog zakona šansa za Crnu Goru.

- Dodjela mandata Lekiću ne znači da će se vlada sastaviti. Pozivamo sve da nađemo rješenje da izađemo iz krize koju je lično nametnuo Đukanović, istakao je on.

Kako je naveo da bi ponovne konsultacije trajale maksimalno 15 dana.

- Ovdje je suština da se dođe do mandatara, a ako do  toga ne dođe onda bi se dijalogom došlo do izbora. Vjerujte mi da je sve unaprijed definisano, naglasio je on.

Bulatović je naglasio i da ne želi ovakvu Vladu Dritana Abazovića koja je izgubila podršku. 

- Imamo problem da Đukanović stalno vraća zakone i uvijek je drugi put potpisao zakon. Ja mislim i da je drugi put namjerio da ne potpiše zakon, kazao je on.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić navela je da je predlog zakona suprotan Ustavu.

- Ovaj zakon je čin pravnog nasilja, ustavnog puča, gažena Ustava što nije prvi put od strane nove parlamentarne većine, navela je Laličić.

Ona je navela da se u odredbama ovog zakona kriju određene zloupotrebe.

- Jasno je meni što vi želite. Vi ste krivi što Đukanović nije dao mandat Lekiću jer ste kalkulisali i međusobno se optuživali. Đukanoviću tada nije preostalo ništa drugo nego da ne da mandat Lekiću, poručila je Laličić Bulatoviću.

Kako je istakla, ovim Zakonom se miješaju nadležnosti parlamenta sa nadležnostima koje ima predsjednik. 

Poslanica DPS-a Suzana Pribilović ocijenila je da je ovo vrsta ustavnog puča i dodala da je riječ o pravnom nasilju.

Ona je poručila Bulatoviću da pročita izvještaj Evropske komisije šta je Crna Gora postigla u poslednjih dvije godine.

- U čemu je interes Crne Gore da se predlaže ovakav Zakon koji je suprotan ustavu, upitala je ona. 

Poslanica DPS-a Nela Savković Vukčević navela je da se ovim nastavlja zatiranje Crne Gore i da se ovim činom postiže samo korak naprije ka tome.

- Đukanović je simbol crnogorske nezavisnosti. Razumijem ovu strategiju i mogu reći da je ovo još jedan model razaranja i uništavanja Crne Gore, naglasila je Savković Vukčević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:32