/ FOTO: OSCE.ORG
30/11/2022 u 17:31 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vag sa predsjednikom Državne izborne komisije: Misija posvećena slobodnim i fer izborima

Misija OEBS-a u Crnoj Gori ističe važnost bavljenja svim preostalim preporukama ODIHR-a, posebno u vezi sa izbornom administracijom i zaštitom prava birača

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag imala je 29. novembra radni sastanak sa predsjednikom Državne izborne komisije Nikolom Mugošom.

- Razgovarali su o zajedničkim aktivnostima planiranim za 2023. godinu, a koje će podržati Komisiju u njenoj pripremi za predstojeći izborni ciklus. To uključuje način podrške Komisiji da ojača kapacitete opštinskih izbornih komisija prilikom obuka članova biračkih odbora, da pripremi uputstva za policiju i kampanje za edukaciju birača i da riješi pitanja zloupotrebe ili zastrašivanja birača ili kandidata, posebno žena i osoba sa invaliditetom. Misija će raditi sa Komisijom i opštinskim izbornim komisijama kako bi osigurala da izbori budu pristupačni svima, a sprovešće i novo istraživanje javnog mnjenja kako bi izmerila povjerenje javnosti u izborne procese- navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Vag je kazala: „Misija je posvećena radu sa Državnom izbornom komisijom na sprovođenju slobodnih i fer izbora i promovisanju demokratskog procesa u skladu sa obavezama i principima OEBS-a”, dodajući da poštovanje vladavine prava treba da bude od najveće važnosti za sve aktere uključene u izbore.

Ona je istakla da je razvijeno snažno partnerstvo sa Državnom izbornom komisijom, dodajući da Mugoša, kao predsjednik Komisije, uživa podršku Misije.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori ističe važnost bavljenja svim preostalim preporukama ODIHR-a, posebno u vezi sa izbornom administracijom i zaštitom prava birača.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:54