/ Фото: Иван Петровић Ипе
10/12/2021 u 11:15 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ванредни избори неминовни, ако не дође до договора

И даље постоји страх од повратка ДПС-а на власт

Ванредни избори јесу неминовност уколико не будемо успјели да направимо никакав договор, али вјерујем и сматрам да још увијек има простора да се парламентарна већина договори прије него што буде покренута иницијатива за скраћење мандата, казала је за "Дан" посланик Социјалистичке народне партије (СНП) Данијела Ђуровић.

Посланици ће се у понедјељак, 13. децембра, изјашњавати о подршци кабинету премијера Здравка Kривокапића, на захтјев 40 посланика опозиције. Партије власти су у више наврата саопштиле да неће гласати за ову иницијативу, иако се у медијима, али и у скупштинским клупама, помињао џокер глас некога из парламентарне већине.

Ђуровић вјерује да нико из парламентарне већине не подржава изгласавање неповјерења Влади са опозицијом.

image

Ђуровић

Фото: Срђан Бољевић

– Колико видим, комплетна парламентарна већина се изјаснила да неће подржати изгласавање неповјерења Влади, иницијативи која је покренута од стране опозиције. Што се тиче наговјештаја да би можда неко из парламентарне већине могао да покрене питање скраћења мандата Влади, мислим да то још увијек није реална опција – казала је Ђуровић.

Политички аналитичар Андрија Ђукановић рекао је за "Дан" да би постојеће стање односа у владајућој коалицији захтијевало нове изборе, јер постоји апсолутно неповјерење међу њеним конституентима.

– Ти би можда било најбоље рјешење са становишта једног новог почетка на здравијим основама. Ово што сад гледамо је неозбиљно. Нема негативног епитета који ова влада није добила од оних који су подржали њен избор. Причати да су министри и премијер шверцери и криминалци, а не оборити их је крајње чудно и неразумљиво. Ипак, и поред свега тога, мислим да избора неће бити и да ће ова влада још потрајати. Мислим да су интереси партија на првом мјесту и да нико не жели да изгуби заузете позиције, а у партијском распоређивању добијено је доста фотеља. То се не напушта тако лако – истакао је Ђукановић.

Постоји страх од повратка ДПС-а

ДФ је и раније пријетио да ће Влада пасти ако не буде пописа у овој години, па се то није десило, подсјећа Андрија Ђукановић.

– Не знам како схватити овак најновији ултиматум. Kонстантно блате Владу, али немају снаге да је оборе. Ако је разлог томе што ће и ДПС дићи руку заједно с њима, по мени је то неодговорно. Уколико тврдите да је ова влада једнако лоша као и оне које је водио ДПС, ако не и гора, чему онда истрајавање на бесмисленим принципима да никад нећете гласати са ДПС-ом? Примјетно је да још постоји страх од повратка ДПС-а, колико год се лидери владајуће коалиције храбрили. А то је и реална опција ако би се десила нека шира коалиција ДПС-а са мањинама и другим мањим странкама – казао је Ђукановић.

Он мисли да ће Влада опстати и да ће њено функционисање, као и досад, бити неефикасно и подређено блаћењу и свађама.

– Боље би било да сви сједну да виде гдје воде ово друштво, а то је, по мом мишљењу, још веће пропадање и назадовање. Имамо велики проблем неозбиљне политичке елите: претходну власт, која не успијева да се суочи са својим промашајима и огромним грешкама, него и даље себе види као једину исправну опцију, и садашњу владајућу већину, која се погубила у међусобним сукобима, понашајући се у великој мјери слично претходној власти – сматра Ђукановић.

Демократски фронт је странкама парламентарне већине предложио платформу за излазак из политичке кризе, у којој траже да се у најкраћем року изабере нова влада састављена од представника три побједничке коалиције. Рок за изјашњавање осталих партија власти истиче данас.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 03:33