Oliver Varhelji / - SHUTTERSTOCK
08/11/2023 u 17:54 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Varhelji: Crna Gora neće zatvoriti nijedno poglavlje dok ne sprovede reforme

Poglavlje 23 odnosi se na Pravosuđe i temeljna prava, a Poglavlje 24 na pravdu, slobodu i bezbjednost

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je danas u Odboru Evropskog parlamenta za spoljne poslove da Crna Gora neće zatvoriti nijedno poglavlje dok ne sprovede reforme iz poglavlja 23 i 24., prenosi N1.rs.

Poglavlje 23 odnosi se na Pravosuđe i temeljna prava, a Poglavlje 24 na pravdu, slobodu i bezbjednost.

Varhelji je rekao da iako je napredak Crne Gore ka EU zastao, očekuje se od nove Vlada da se fokusira na reforme.

- Očekujemo da nova vlada stavi fokus na reforme kako bi demokratske institucije i pravosuđe ostali funkcionalni. Ispunjavanje mjerila iz poglavlja 23 i 24 biće ključni za dalji tok pregovora. Neće se zatvoriti nijedno poglavlje dok ovaj uslov ne bude ispunjen -  rekao je Varhelji.

Izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula rekao je da mu je žao što Crna Gora nije napravila veliki napredak, navodeći da je pravosudni sistem u dubokoj krizi sa slabim vođstvom i lošim upravljanjem što utiče na mogućnost donošenja sudksih odluka.

- A sada vidimo i ljude koji su otvoreno protiv EU praksi i poltiika - rekao je on.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je Izvještaj Evropske komisije (EK) dobar presjek stanja stvari u Crnoj Gori i da ne smatra da je Crna Gora loše ocjenjena, ali da nedovoljno stavlja u fokus neke velike stvari koje su se desile.

On je kazao da je mnogo urađeno na reformi pravosuđa kroz uklanjanje određenih ljudi koji su po mnogim izveštajima bili loši po pravosuđe.

- Gdje smo bili loši u prethodnom periodu – to je postizanje političkog konsenzusa za imenovanje u pravosuđu -  rekao je predsjednik države novinarima.

Pozvao je sve da se „državnički i odgovorno“ odnose prema izvještaju Evropske komisije o napretku i shvate ga kao dobar presjek stvari.

Građanska aktivistkinja i bivša članica radne grupe za Poglavlje 23 koje se odnosi na vladavinu prava, Dina Bajramspahić je kazala da je Izvještaj Evopske komisije „potvrda da je još jedna godina izgubljena bez napredovanja“.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:59