/ - FOTO: TVITER
13/12/2021 u 20:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вархељи: За ЕУ реформе потребна стабилна влада и парламентарна већина

Вархељи је казао да данашња конференција шаље снажан сигнал посвећености Брисела проширењу Европске уније

За ЕУ реформе је потребна стабилна влада и парламетнарна већина и Скупштина која ће подржати напредак Црне Горе и сад је вријеме да се посао убрза. То је изјавио комесар за сусједство Европске комисије, Оливер Вархељи након међувладине конференције са делегацјом Црне Горе.

Додао је да је Европска комисија упутила детаљне смјернице Црној Гори како би се остварио што бржи напредак у поглављима 23 и 24.

- Вјерујем да ћемо оживјети процес придруживања учинивши га динамичнијим и убједљивијим на основу објективних критетијума. Црна Гора је отворила сва поглаваља па је фокус био на владавини права, која ће одређивати темпо преговора. Приоритет за даљи укупан прогрес и затварања поглавља базира се на ипривременим мјерилима  у поглављима 23 и 24. Данас смо упутили јасне и детаљљне смјернице како би се ово остварило -поручио је Вархељи на заједничкој прес конференцији са државним секретаром МВП Словеније, Гашпером Дожваном и црногорским министром економског развоја, Јаковом Милатовићем.

Према његовим ријечима " кључно да сви актери у Црној Гори исказану посвећеност претворе у резултате". Он је иустакао да  ће ЕК радити све што је до ње како бис убрзали  преговоре Црне Горе". Он је додао да у извјештајима ЕК, како је навео Вархељи, нотирано је што је нова Влада учинила, а данас је било ријечи о томе што се мора урадити.

- Истакао бих двије ствари, слободу медија и правосуђе гдје је потребно законодавство и акција. Ово није само до Владе, већ је битно и да Скупштина подржи ЕУ пут кад је ријеч о реформи правосуђа. Влада мора донијети реформе које су у складу са ЕУ законима и Венецијанском комисијом - нагласио је он.

Државни секретар у Министарству вањских послова Словеније која до краја године предсједава Европском унијом, Гашпер Дожван казао је да је политички дијалог од кључне важности за нову методолигију придруживања.

- Конференција је омогућила да ојачамо дијалог и фокусирамо се на кључне реформе битне за даљи напредак Црне Горе. Представио сам неке од кључних ставова ЕУ, похвалили смо досадашњи прогрес али и указали на она поља гдје су потребни додатни напори. Прогрес ће зависити од напредовања Црне Горе у њеним припремама за приступ. Власти у Подгорици морају испунити мјерила из поглавља у владавини права.

Он је казао да су указали да је потребно више конкретних резултата у поглављима 23 и 24.

Министар економског развоја, Јаков Милатовић изразио је захвалност Европској комисији и Вархељију.

- Ово је била добра шанса да разговарамо о свему што је учињено за годину дана нове Владе, у области владавине права, резултатима у пољу економије и реформи јавног сектора. Похваљена је стопроцентна посвећеност Црне Горе спољној политици ЕУ. Ово је била добра прилика да представимо акциони план којим таргетирамо све приоритете које је ЕК представила у посљедњем извјештају, како би наредни регистровао прогрес који ћемо направити - казао је Милатовић.

Црну Гору је у делегацији у Бриселу, поред Милатовића, представљала и главна преговарачица, Зорка Кордић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 15:27