Вебер гост ”Фокуса”, на ТВЦГ
23/06/2021 u 20:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вебер: Посланици власти у ЦГ никад нису бојкотовали Скупштину, одлука ДФ-а доноси изазов и кризу

Проблеми се неће ријешити тако што ће се сви држати свог става. Мислим да су тога сви свјесни, навео је Вебер

Одлука Демократског фронта (ДФ) да бојкотује рад Скупштине доноси изазов и кризу, саопштио је амбасадор Њемачке у Црној Гори Роберт Вебер.

Он подсјећа да Црна Гора има историју бојкота у Скупштини, али то никада нијесу радили посланици власти.

-Оно што је ново јесте да дио власти бојкотује Скупштину. То је нешто што дефинитивно доноси изазов и кризу. Ја једино могу подвући оно што сам говорио у случају претходних бојкота, а то је да су посланици изабрани представници народа, који су изабрани са очекивањем да ће испуњавати оно што људи желе, а за то су потребне већине. Пројекте можете реализовати само ако имате већину, а ако угрозите ту већину владе наравно да стварате кризу”, навео је Вебер, гостујући у емисији “Фокус- на ТВЦГ.

Каже и да је корона још увијек ту, нада се скором крају, а како додаје, крај короне биће почетак обнове економије.

-И за то ће вам бити потребна влада која ће убразано дјеловати и предузимати кораке и мјере. Тако да мислим да је дужност посланика да испуњавају жеље грађана који су их изабрали- поручио је Вебера.

Политичари само ако сједну заједно и разговарају, како додаје Вебер, могу да пронађу рјешења.

-Проблеми се неће ријешити тако што ће се сви држати свог става. Мислим да су тога сви свјесни- навео је Вебер.

Не види простор за оцјену, да тренутна Влада није изабрана у демократском процесу.

-Ако ме питате која је улога страних амбасада у томе, ја могу говорити из угла Нјемачке и рећи ћу да смо ми посвећени томе да Црну Гору видимо као чланицу ЕУ и наша улога је да подржимо Црну Гору на том путу”-навео је Вебер.

Подсјећа и да су избори од 30. августа створили кохабитацију.

-Важно да различите институције испуњавају своје уставне надлежности, а једна од њих је имати међусобну интеракцију, проналазити рјешења у оквиру уставних надлежности. То нам даје један оквир за дијалог и сарадњу, то не значи да имате сагласност по свим питањима, ни у једној земљи немате такву ситуацију. Оно што је битно јесте да је потребно поштовати уставне надлежности институција и то је добра полазна основа за проналазак рјешења- казао је Вебер.

Нема нових циљева, ни нових мјерила

Полазна основа на путу ка ЕУ треба да буде, како каже Вебер, то што процес интеграција подржава преко 70 одсто грађана.

-Ако је то полазна поставка онда већ имате почетни консензус у друштву. Ако политичари желе да одговоре на жеље грађана онда је јасно да приступање ЕУ подржава велика велићина грађана и то је јасна смјерница за политичаре- навео је Вебер.

Са прве политичке Међувладине конференције ЕУ са Црном Гором, како истиче Вебер, послат је снажан сигнал посвећености интеграцијама.

-Што се тиче нове методологије она не поставља нове циљеве, ни нова мјерила већ је процес дат кроз политички контекст, односно улогу држава чланица. Ја вјерујем да се нуде нове прилике- казао је Вебер.

Фокус је, како додаје, сада на привременим мјерилима за Поглавља 23 и 24.

-Значи нема ништа ново, већ је само фокус снажнији на чињеници да је Црна Гора предводник овог процеса и да је отворила сва поглавља. У том контексту морамо размујети да је фокус на владавини права, демократији, борби против корупције, слободи медији-казао је Вебер.

Нова методологија, како каже, омогућава земљама кандидатима да групишу различита поглавља, што је, додаје Вебер, мање значајно за ЦРну Гору јер је отворила сва поглавља.

-Земљима кандидатима у случају велике испуњености критеријума нуди се могућност да већ учествују у сруктурама којим приступ углавном имају само земље чланице- казао је Вебер и додао да је то начин на који ЕУ помаже државама кандидатима.

Фокус је сада, како додаје примјена закона. Као примјер наводи недавно усвојене измјене Закона о тужилаштву.

-Сада је важно како ће се имплементирати сви ти прописи. Циљ Владе је да правосуђе учини независним од политичког утицаја, а право питање је како ће то функционисати у пракси. Добро је имати добар закон, али је још важније примјењивати тај закон на прави начин. Сада смо у фази у којој се фокусирамо на примјену. Било која будућа чланица мора имати независно правосуђе- поручио је Вебер.

И у медијима потребне реформе

Говорећи о медијској сцени у Црној Гори каже да постоји простор за напредак.

-Имали смо случајеве насиља над новинарима имамо веома поларизовану ситуацију у том јавном домену, можда више на друштвеним мрежама. То су области у којим су реформе неоходно. Важно је да се то уради на начин да се медијски пејзаж у Црној Гору уреди тако да донесе веће сободе и боље оцјене него што је то било у прошлости- закључио је њемачки амбасадор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:54