Роберт Вебер / архива
22/01/2022 u 10:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вебер истиче да ће подржати сваку владу која је на евроатлантском курсу

Политичке странке које настоје да формирају мањинску владу, очигледно тој влади хоће да дају јасан проевропски профил

Будући да Влада Црне Горе више не ужива подршку свих коалиционих партнера, иницијатива за изгласавање неповјерења је легитиман покушај, у складу са Уставом, за формирање нове владе која је способна да дјелује, каже у разговору за Побједу амбасадор Њемачке у Црној Гори др Роберт Вебер.

Истиче да ће Берлин сарађивати са било којом будућом владом која Црну Гору чврсто држи на евроатлантском курсу.

- С обзиром на то да Влада Црне Горе више не ужива подршку свих коалиционих партнера, иницијатива за изгласавање неповјерења је легитиман покушај, у складу са Уставом, за формирање нове владе која је способна да дјелује. Да ли ће то допринијети политичкој стабилизацији у земљи, зависи од многих фактора, између осталог, да ли ће све стране прихтатити такав резултат. Важно је да се све одвија по Уставу и законима, унутар институција, а не на улицама.

Политичке странке које настоје да формирају мањинску владу, очигледно тој влади хоће да дају јасан проевропски профил. Међутим, за то је потребан широки консензус свих проевропских снага у Скупштини. Дакле, одговорност за сарадњу лежи не само у могућој будућој мањинској влади, већ у свим проевропских странкама у Скупштини

Истиче да је од отварања посљедњег поглавља преговарачког процеса са Европском унијом протекло превише времена.

- Напредак искључиво у поглављима 23 и 24, поједини могући само уз двотрећинску подршку Скупштине, могу поново дати замах процесу приступања Европској унији. Политичке странке које настоје да формирају мањинску владу, очигледно тој влади хоће да дају јасан проевропски профил. Међутим, за то је потребан широки консензус свих проевропских снага у Скупштини. Дакле, одговорност за сарадњу лежи не само у могућој будућој мањинској влади, већ у свим проевропских странкама у Скупштини.

Њемачки амбасадор је истакао да су, као и са претходним, и са садашњом владом уско и повјерљиво, понекад и конструктивно-критично, сарађивали, и да ће тако сарађивати и са било којом будућом владом која Црну Гору чврсто држи на евроатлантском курсу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:15