Роберт Вебер / - Роберт Вебер
29/07/2021 u 09:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вебер: За Тужилачки савјет је потребан широки консензус

Њемачки амбасадор сматра да тренутно планирани поступак именовања у Тужилачком савјету, непосредно прије љетње паузе, није погодан за обезбјеђивање ширег консензуса, већ угрожава постизање ширег двотрећинског консензуса за даља именовања у правосуђу

Њемачки амбасадор у Црној Гори Роберт Вебер поводом најављених измјена у Тужилачком савјету каже да очекује да за чланове овог тијела буду изабране стручно компетентне и уједно политички неутралне особе, које се осјећају одговорне искључиво према владавини права.

- Након што смо се већ критички изјаснили о усвојеном Закону о измјенама и допунама Закона о државном тужилаштву, прије свега јер при његовој изради нису прихваћене све препоруке Венецијанске комисије у циљу деполитизације правосуђа, сада је посебно у фокусу имплементација наведеног закона. При том, нарочито је важно да за члана Тужилачког савјета буду изабране стручно компетентне и уједно политички неутралне особе, које се осјећају одговорне искључиво према владавини права. Како би се постигао тај циљ, неопходан је широки консензус, с обзиром да је за даља именовања у правосуђу потребна двотрећинска већина у Скупштини - рекао је Вебер у изјави достављеној медијима..

Он сматра да тренутно планирани поступак именовања у Тужилачком савјету, непосредно прије љетње паузе, није погодан за обезбјеђивање ширег консензуса, већ угрожава постизање ширег двотрећинског консензуса за даља именовања у правосуђу.

- Из тог разлога подржавамо све гласове које се залажу за поступак који води ка достизању консензуса - закључује Вебер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:48