Venecijanska komisija / Foto: Savjet Evrope - arhiva
16/05/2024 u 18:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Venecijanska komisija: Crna Gora da osmisli strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

Venecijanska komisija objavila je dva nova mišljenja o Crnoj Gori u kojima, između ostalog, preporučuje da se osmisli odgovarajuća strategija za smanjenje zaostalih predmeta u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Posebno podsjeća na ključne preporuke iz Završnog mišljenja iz 2015. u kojima traži da se povećaju garancije odgovornosti, uključujući sudsko preispitivanje tužilačkih mjera, za minimiziranje rizika od zloupotrebe i političkog pritiska.

Iz VK su saopštili da je za svaku pohalu inicijativa crnogorskih vlasti za unapređenje Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

- Venecijanska komisija pozdravlja činjenicu da nacrt zakona svodi nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na krivična djela korupcije visokog ranga. Ipak, većina ključnih preporuka datih u prethodnim mišljenjima nije ispoštovana i tako ostaje na snazi - navodi se u mišljenju.

Venecijanska komisija posebno podsjeća na svoje ključne preporuke iz Završnog mišljenja iz 2015. u kojima traži da se povećaju garancije odgovornosti, uključujući sudsko preispitivanje tužilačkih mjera, za minimiziranje rizika od zloupotrebe i političkog pritiska.

- Preciziranje kriterijuma i procedure za zapošljavanje specijalnih tužilaca i drugog osoblja, uključujući policijske službenike, njihov nadzor i operativnu podređenost, disciplinske postupke, mjere zaštite od neopravdanog miješanja; međuinstitucionalni odnosi, uključujući i policiju, i ovlašćenja specijalnih tužilaca u odnosima sa drugim institucijama. Obezbijediti sve potrebne garancije za zaštitu podataka o ličnosti budu predviđene Zakonom u skladu sa evropskim standardima - podsjećaju iz VK.

U vezi sa predloženim nacrtom izmjena i dopuna Zakona, Venecijanska komisija želi da da dodatne ključne preporuke.

- Precizirati nadležnost SDT-a za podsticanje nedozvoljenog uticaja i aktivnog podmićivanja kako bi se izbeglo preklapanje sa nadležnostima drugih državnih tužilaštava. Da se u član 3 Nacrta zakona uvrste sve relevantne kategorije na listu „visokih javnih funkcionera“ (predviđenih, na primjer, u Krivičnom zakoniku i drugim povezanim zakonima koji se tiču konkretnih finansijskih tijela uspostavljenih u procesu evropskih integracija, itd.). Osmisliti odgovarajuću strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u - navodi se u mišljenju...

Komisija poziva organe vlasti da u potpunosti iskoriste prethodne preporuke kako bi Specijalnom državnom tužilaštvu pružili neophodnu autonomiju, garancije funkcionalnosti i odgovornosti.

- Komisija takođe poziva vlasti Crne Gore da osiguraju sveobuhvatan dijalog sa glavnim akterima i civilnim društvom u daljim fazama zakonodavnog procesa - navodi se u mšljenju.

Iz VK su takođe pohvalili inicijativu crnogorskog ministra pravde Andreja Milovića za unapređenje Zakona „O Državnom tužilaštvu“, kao i postignuti međupartijski kompromis za izbor glavnog specijalnog tužioca i spremnost domaćih aktera da daju doprinos procesu evropskih integracija.

Venecijanska komisija daje mišljenje o Zakonu o Vladi

- Venecijanska komisija pozdravlja činjenicu da se nacrt zakona bavi nekim prethodnim preporukama u vezi sa izborom vrhovnog državnog ružioca i modalitetima imenovanja privremenog Tužižilačkg savjeta, pojašnjavanjem obaveza izveštavanja i pružanjem garancija za razrješenje članova Tužilačkog savjeta. Komisija takođe pozdravlja nove odredbe koje se odnose na transparentnost rada vrhovnog državnog tužioca i etiku. Komisija, međutim, takođe napominje da većina ključnih preporuka u prethodnim mišljenjima nije ispoštovana i tako ostaje na snazi - navodi s eu mišljenju.

U vezi sa predloženim nacrtom izmena i dopuna Zakona, Venecijanska komisija, stoga, skreće pažnju nadležnim organima na nerešene ključne preporuke da se precizira dosadašnji sastav Tužilačkog savjeta nastaviti sa radom do isteka njegovog mandata i da da razjasni kriterijume podobnosti za članove RS - navodi se u mišljenju.

Smatraju da treba poboljšati tranzicioni model za dalju depolitizacijuTužilačkog savjeta i osmisliti proceduru kako bi se proverilo da li se kriterijumi nekvalifikovanosti i dalje ispunjavaju tokom mandata članova TS i poboljšao proces nominovanja laika od strane NVO.

- Preporučljivo je pronaći održivije rješenje i opisati sastav TS i način izbora njegovih članova u samom Ustavu – kao što je slučaj sa Sudskim savjetom - navodi se u mišljenju

Komisija takođe daje preporučuje da se predvidi da se u Zakonu izričito navede pravo žalbe na odluke o prinudnom premještaju i bliže naznake kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja takve odluke;

- Unaprediti obim i kriterijume vrednovanja rada u skladu sa evropskim standardima; razjasniti proceduru i kriterijume etičke i disciplinske odgovornosti; da se razjasni postupak razrešenja članova TS i rukovodioca državnog tužilaštva - navodi se u mišljenju.

Na kraju, Venecijanska komisija podstiče vlasti da olakšaju pristup teorijskom dijelu obuke mladim stručnjacima iz svih djelova zemlje i da usklade početno trajanje obuke i program sa evropskim standardima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 04:30