/ - - FOTO: SKRINšOT
07/10/2022 u 11:29 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Abazović: Crna Gora između dvije grupe, jedna oličena u organizovani kriminal

Crna Gora je trenutno između dvije grupe - jedne oličene u organizovanom kriminalu i korupciji, i druge koja nije kompatibilna sa evroatlantskim vrijednostima, uzrok toga je političke nestabilnost

U Budvi je počeo 12. bezbjednosni 2BS Forum u čijem je fokusu budućnost i bezbjednost Zapadnog Balkana, kao i uloga i značaj NATO-a. Na njemu  je govorio, između ostalih, i premiejr u tehničkom mandatu Dritan Abazoviću.

-Crna Gora je trenutno između dvije grupe. Jedne oličene u organizovanom kriminalu i korupciji, i druge koja nije kompatibilna sa evroatlantskim vrijednostima, uzrok toga je političke nestabilnosti. Crnoj Gori još nema političke stabilnosti zato što su morali da zadovolje volju građana za promjenama, a sa druge strane da se prilagode političkom kursu zemlje.Zato je teško naći balans- rekao je Abazović.

On je dodao da je sa druge strane grupa koja ima spoljnopoltičku odrednicu koja nije kompatibilna sa evroatlantskim vrijednostima, poput Demokratskog fronta.

-Da nije bilo 30. avgusta, ne bismo mogli da govorimo  o konkretnim rezultatima koje je zemlja postigla.Crna Gora je trenutno između grupe oličene u organuzovanom kriminalu i korupciji koji delklarativno ali ne suštinski podržava EU, to je grupa oko predsjednika države. Imate drugu grupu koja ima nejasnu ili jasnu spoljnopoltičku odrednicu koja nije kompatibilna, mislim na DF - rekao je Abazović.

Upitan da li je lider tog poltičkog saveza Andrija Mandić alternativa, on je odgovorio odrično.

Rekao je da je njegova Vlada postigla enormne rezultate, posebno kada su u pitanju šverc cigareta i šverc kokaina.

-Ne treba geldati kroz imena i prezimena, političari su prolazni,. Vječna je država. Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo...to su države...Cilj političkih elita jeste da u doborm menadžmentu te odnose održavaju...-naveo je on.

Abazović je naveo  da je borba protiv kriminala i korucije prioritet vlade.

-Rezultati su vrlo vidljivi i pohvaljivani u izvještajima Evropske komisije (EK), osim u segmentima kriminalnih klanova u Crnoj Gori.... postoje i rezultati koji su enormni za evropske prilike kada je u pitanju suzbijanje šverca kokaina i cigareta.U ovoj zemlji se zna ko je od toga sticao bogatstvo, i ko nije imao volju da se bori protiv toga. Morate da znate da se 30 godina u državi nije mijenjala vlast. Demokratija postoji da niko ne bi imao politički monopol- naveo je ob.hodnika, Abazović je rekao da vodi vladu koja je najinkluzivnija u istoriji Crne Gore.

Komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, on je rekao da, kao političar kome je cilj da njegova zemlja što prije bude u EU, želi da Crna Gora ima neke sadržaje koje imaju zemlje Unije.

Na pitanje kakav je uticaj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Crnu Goru, Abazović je rekao da, ako se gledaju mediji, onda treba biti zabinut.

-Ja mislim da je uticaj Vučića u Crnoj Gori prenaglašen i da Crna Gora suvereno donosi odluke...Postoje politički objekti koji su njegovi favoriti...-kazao je Abazović.

On je kazao da podržava aktivnosi Agencije za nacionalnu bezbjednost, posebno u smjeru aktivnosti koje sprečavaju negativan uticaj ruskih službi.

-Naš nacionalni interes jeste da potpuno suvereno donosimo odluke- poručio je on.

On je rekaod a mu je žao što imamo pojavu crnogorskog nacionalizma nakon što je pala vlast.

- Crnogorski nacionalizam kao takav ne postoji. Određena grupa ljudi, propagandom, je prihvatila da je Crna Gora navodno ugrožena od strane nove vlasti...Oni koji su 2020. izgubili vlast žele da s eponovo instaliraju...Iza nacionalizma na Zapadnom Balkanu stoji korupcija. Ljudi koji imaju veliku finansijsku moć žele da čitav region drže u statusu kvo....-pojašnjava Abazović.

On je rekao da je srpski nacionalizam ukorijenjen u Crnoj Gori.

Tokom govora bilo je riječi i o agerisiji Rusije na Ukrajinu. Abazović je podsjetio da je Crna Gora uvela sankcije medijima iz Rusije, kao i televizijskim stanicama iz Srbije koji su imali neprimjerne sadržaje.

On je rekao da agresija Ruske Federacije podsjeća na neke davne pohode...

- Podrška Crne Gore sigurno neće izostati u stvaranju demokratskog društva i suzbijanja agresivnog vida i prisvajanja..Mi ćemo bitzi čvrsto na frontu sa druge strane. Nadamo se da će se na tlu Evrope vratiti mir...-poručio je na kraju razgovora Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 23:49