Al Jazeera Balkans (youtube) (Скриншот) / - AL JAZEERA BALKANS (YOUTUBE) (Скриншот)
09/07/2021 u 19:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Абазовић: Добио сам упит да говорим у Поточарима, не бјежимо од нових избора

Коментаришући то што је Милорад Додик казао да Абазовић није добродошао у Босну и Херцеговину, потпредсједник Владе је рекао да разумије политички контекст, али да му је драго да дође у Сарајево

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић казао је да његова посјета Босни и Херцеговини и Поточарима, није повезана са последњим догађајима у Црној Гори, већ је, како је рекао, идеју о одавању почасти жртвама Сребреници имао одмах након што је ступио на функцију. Он је у интервјуу Al Džaziri током посјете Сарајеву казао да није имао дилему да ли ће ове године доћи у Поточаре. Рекао је да је добио упит да ли спреман да говори у Поточарима, на шта је, како је казао, дипломатским путем одговорио да јесте. 

-Упитан сам да ли сам спреман да говорим у Поточарима, рекао да јесам. Али постоји проблем -  како да дамо ријеч неком ко је у коалицији са неким ко не признаје геноцид. Том логиком ниједан босанско херцеговачки званичник не би могао да прича у Поточарима. Који је то представник БиХ био у Поточарима а да није на државном нивоу био у коалицији или у сарадњи са неком од опција која је имала супротан однос према томе. Логика људи је да свађају и да од људи који су пријатељи стварају непријатеље. То је плод људи који су плаћени да раде тај посао зарад људи који желе да црпе државне ресурсе и користе их супротно закону - рекао је Абазовић. 

Казао је и да је идеју о одласку у Поточаре имао одмах након ступања на функцију. 

-Нисам до сада имао прилику да поосјетим Поточаре и нисам имао дилемиу да ћу се ове године наћи у Поточарима. То није везано за последње догађаје у Црној Гори и не би их стављао у исти контекст. Долазим као пријатељ и неко ко упућује јасну поруку која не важи само за Сребреницу и њихове жртве, већ за све жртве ратова. То је морална, грађанска и политичка обавеза - навео је Абазовић. 

Коментаришући то што је Милорад Додик казао да Абазовић није добродошао у Босну и Херцеговину, потпредсједник Владе је рекао да разумије политички контекст, али да му је драго да дође у Сарајево.

-Балкан је ово, мијењају се прилике. Да самприје пет мјесеци дошао у посјету можда би ова друга два члана Предсједништва имала неку рестрикцију, а овај који сад има рекао би да сам добродошао. Надам се, да кад следећи пут дођем, да ће бити гостопримство са све три стране. Сва три члана Предсједништва, добродошла су у Црну Гору. Државе морају да иду даље, политичари су пролазни, државе су вјечне - оцијенио је Абазовић. 

Коменаришући изјаве из Србије о потписивању резолуције о Сребреници, рекао је да није издао ниједан принцип који има његова партија. 

-Када је дошла резолуција, ми смо се вриједносно одредили. Наш став је јасан. Нису тачни наводи предсједника Вучића, јер Резолуција не осуђује српски народ она се тиче само одговорности појединаца а осуђују се сви ратни злочини и изражава се сућут свим жртвама ратова на простору еx yу. Нико спрски народ не сматра геноцидним, геноцидни су појединци који су командовали акцијом и то је јасно вриједносто и цивилизацијско одређење. Исто одређење имам према жртвама српске националности и не бих имао проблем да им се поклоним - додао је Абазовић. 

Коментаришући политичку ситуацију у Црној Гори и преговоре који се воде између политичких субјеката, казао је да је рјешење у дијалогу.

-Силом се ствари не могу рјешавати, дијалог је најбоља опција. Видјећемо шта ће дијалог да продукују. Ако нема рјешења и избори су једна од варијанти ни од њих не треба бјежати, али мислим да треба да се фокусирамо на то да туристичку сезону одрадимо до краја, а не да  грађане оптерећујемо изборном кампањом. Али ако је то једино рјешење ми смо спремни - истакао је Абазовић.

ВИДЕО: Al Jazeera Balkans (youtube)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:37