Dritan Abazović / - VLADA
24/09/2022 u 07:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Abazović: Korupcija na ZB drži zarobljenim institucije generišući nacionalizam i izazivajući nestabilnost

Prošlost ne možemo da promijenimo, jedino što možemo jeste naša budućnost. Gradimo društvo koje promoviše mir i progres u regionu - kazao je Abazović

"Svjedočimo da se svijet suočava sa neprestanim krizama koje idu iz jedne u drugu - od Covid-19, preko rata u Ukrajini, do sve izvjesnije nadolazeće energetske krize", naveo je na početku svog govora tokom Generalne debate 77. sjednice Ujedinjenih nacija predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović.

Crna Gora od samog početka ima jasan stav prema agresiji Rusije na Ukrajinu, osudivši je i stojeći čvrsto uz napore Ukrajine da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet, naglasio je premijer Abazović. 

"Zajedno sa NATO saveznicima i EU partnerima, šaljemo jasnu poruku osude ruske agresije, prateci 100% EU spoljnu politiku sankcija. Pokazali smo i solidarnost otvorivši vrata za preko 10 hiljada ukrajinskih izbjeglica, pružajuci im utočište i sigurnu luku od ratnih zbivanja. Rat ne smije biti način rješavanja spora u 21. vijeku, već diplomatija i dijalog. 

Nadolazeća energetska kriza, izazvana ratom u Ukrajini, imaće kao posljedicu dalje bezbjednosne izazove među državama", naznačio je Abazović.

Premijer Abazović je istakao da je mir cilj kojem svi težimo, kako među državama, tako i unutar država, ukazujući da unutar država postoji "pozitivno" stanje mira, koje znači snažne i nezavisne institucije koje obavljaju svoj posao, ali i "negativno" stanje mira, koje znači slabe, neizgrađene i zarobljene institucije, pod malignim i neprimjerenim uticajem različitih faktora.

U tom smislu, Abazović je kazao da unutar država Zapadnog Balkana je, uglavnom, na sceni negativni mir, gdje korupcija drži zarobljenim institucije, generišući nacionalizam i izazivajući nestabilnost. 

"Iza svakog nacionalizma na Zapadnom Balkanu stoji korupcija. Mi moramo izgraditi evropsko društvo, bez korupcije, koje će doprinijeti pomirenju u regionu. Prošlost ne možemo promijeniti, jedino što možemo mijenjati je budućnost", istakao je Abazović.

Predsjednik Vlade je naglasio da je Crna Gora ponosna na svoju multikulturalnost i otvorenost. On je naveo da moramo promovisati slobodu medija, bez koje nema demokratskog i slobodnog društva.

Govoreći o povezanosti korupcije i nacionaljzma, Abazović je istakao da u cilju suzbijanja nacionalizma jedan od glavnih ciljeva mora biti borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i borba za nezavisne pravosudne institucije.

,,Naša država ima tri ključna spoljnopolitička prioriteta - postali smo članica NATO, vjerujemo da ćemo postati sljedeća članica EU i želimo dobru regionalnu saradnju. Podržavamo sve regionalne inicijative koje doprinose pomirenju i boljoj saradnji država regiona. Crna Gora promovise mir i stabilnost u regionu i služi kao most među državama", ukazao je Abazović.

Abazović je naveo da se u savremenim međunarodnim odnosima moramo zalagati za više etike u globalnoj politici, a manje populizma. Svijet postaje "globalno selo" u kom je neophodno nanovo promovisati demokratiju i univerzalne vrijednosti, zaklučio je predsjednik Vlade Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2022 03:53