Дамир Шеховић / - фото: Дамир Шеховић
30/01/2022 u 14:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Шеховић: ЦГ да се окупи око европских вриjедности, а не у националне торове, грешке у партиjи нећемо праштати

Саопштено jе да jе наjвишем партиjском скупу, од 442 делегата, за избор Шеховића гласало 437

Дамир Шеховић изабран jе данас за новог предсjедника Социjалдемократа Црне Горе, на другом конгресу те партиjе.

- Нова, млађа генерациjа политичара коjа од данас преузима руковођење партиjом, свjесна jе да jе Црноj Гори потребан нови консензус и компромис, те окупљање, али не у националне торове него око грађанских и европских вриjедности - поручио jе на данашњем конгресу, Социjалдемократа нови предсjедник, др Дамир Шеховић.

Он jе рекао да Црноj Гори треба нови вид вођства, коjи ће се базирати на идеjи "Jака држава, а не нациjа", да су нужне промjене коjе воде у просперитет, а не хаос, као и да jе потребна демонтажа система владања, али не и државе и њених темељних вриjедности. На конгресу jе изабран и нови Главни одбор са око 50% нових лица, а честитке су упућене од колега из Црна Горе и региона, али и Европског парламента.

- Морамо да слушамо jедни друге и да схватимо да jе добар дио неразумиjевања међу нама производ искривљених свjетоназора и давно превазиђених ретроградних политика, а Црна Гора ниjесу политичари, већ људи. Разговараjте о политици са подржаваоцем друге политичке опциjе, кога сматрате прилично екстремним заговорником националистичке идеjе. А онда га питаjте за приjатеља или познаника коjи jе друге нациjе, или вjере. Одговориће вам – „Добро, он jе нешто друго“. Не, ниjе ништа друго, већ нас лоша политика увлачи у jош горе, лажне матрице, а сопствене очи и искуство нам, насупрот томе, говоре истинито - рекао jе Шеховић и додао:

"То нипошто не значи затварати очи пред историjским трагедиjама и неправдама коjе су салиjетале Црну Гору. Рећи да Подгоричка скупштина ниjе важна, значи игнорисати колективну историjску трауму државе коjу пледирате да водите. Али водити политику коjа jе научила да прихвати прошлост, те да живи са њом, jе већ сасвим друга ствар."

image

Социјалдемократе, Конгрес

- фото: СД

Говорећи о томе како ће од данас функционисати ова партиjа, Шеховић jе истакао да jе суочавање са сопственим грешкама коjе су некад прављене, иако их нико у име партиjе ниjе правио већ у сопствено, наjбоља основа за креирање добре политике новог времена, те да се ником убудуће неће толерисати.

- Бескомпромисност и нетолеранциjа на намjерне пропусте и понашања недостоjна политике, биће одлика нове политике Социjалдемократа - поручио jе Шеховић.

Истакао jе такође да ће бити много више директног контакта са грађанима.

Како jе на данашњем когресу изабрано 50% нових чланова Главног одбора, он jе нагласио да jе риjеч махом о млађим образованим, пристоjним и цивилизованим људима, коjи имаjу авангардан приступ политици, коjа jе спремна да из прошлости учи да би спремно дочекала ново вриjеме.

-Та генерациjа политичара не прича о некоме, већ са неким. Генерациjа коjа гледа, али не у лична документа, него у очи. Коjоj насиље над женама и дjецом ниjе политичка валута, нити jоj jе тема пола и сексуалне ориjентациjе нужно зло. Генерациjа коjа политичка комешања смируjе, а економска подстиче. Зато, гдjе се раниjе застало, продужиће нове генерациjе; гдjе се пало на испиту, радиће се поправни; гдjе jе рађено добро, поносно ће се наставити насљеђе; гдjе jе било сjеме раздора, биће посиjано ново. Да изброjимо до три. Па да кренемо. У ново вриjеме - закључио jе Шеховић.

Будући да су на снази мjере против коронавируса, броjни представници других партиjа из Црне Горе и окружења су послали видео-поруке и писма подршке, а међу коjима су до сада стигле из: Демократске партиjе социjалиста, УРА-е, Социjалистичке народне партиjе, Демократске народне партиjе, Бошњачке странке, Социjалдемократске партиjе, Либералне партиjе, Нове демократске снаге Форца, Демократске униjе Албанаца, Демократске партиjе, Покрета за промjене, Хрватске  грађанске инициjативе. Из региона се видео поруком обратила представница Социjалдемократског Савеза Македониjе, док jе Европе стигла честитка из европског парламента од посланика С&Д групе, али и из словеначког СД-а, као и СДП-а Хрватске и БиХ, те приjатељских партиjа из Србиjе.

Конгрес jе само почетак кадровског подмлађивања партиjе. Партиjу, након Конгреса, на конститутивноj сjедници Главног одбора коjа ће брзо бити одржана очекуjе избор Предсjедништва, потпредсjедника, генералног секретара, директора, међународног секретара, као и Извршног одбора, чиме ће се заокружити темељна кадровска реформа партиjе на свим нивоима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:55