Sjednica Vlade / - YT SCREENSHOT
24/11/2022 u 11:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za sužbenike koji se bore protiv kriminala Vlada će godišnje izdvajati 490 hiljada eura

Sjednicu možete pratiti uživo na lajv blogu portala Dan

Danas u 11 sati održaće se sjednica Vlade.

Sjednicu možete pratiti uživo na portalu Dan.

Delegacija koju predvodi ministar unutrašnjih poslova, koji ujedno obavlja i dužnosti ministra odbrane Filip Adžić, u zvaničnoj je posjeti Ukrajini, i oni su bezbjedni nakon sinoćnih borbenih dejstava u toj zemlji, saopštio je predsjednik Vlade Dritan Abazović na sjednici koja je u toku.

- Oni su svi OK, trebalo bi danas da stignu, a ovo je jedan odgovor na propagandu koja prati ovu Vladu da se skrenulo sa evropskog puta i da su nam prioritet neke druge stvari. Samo bih pitao čiji su premijer i ministar odbrane otišli tamo u ovako kratkom roku. Daćemo i jednu donaciju, kazao je Abazović.

Državni sekretar ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović tražio je od Vlade da opredijeli određena sredstva za opštine Plav i Gusinje, kao i ostale koje su pogođene poplavama usljed obilnih padavina i u kojima je oštećena putna infrastruktura.

Abazović je zamolio Ministarstvo finansija da razmotre mogućnost ukoliko je to moguće da se pomogne opštinama i stanovništvu pogođenom poplavama. On je kazao da Crna Gora mora da izgradi dvije ribarske luke i pozvao resornog ministra da pronađu lokacije.

- Razumijem svi bi mi marine i eksluzivne jahte itd, ali moramo imati ribarske luke. Ribarska luka stoji rame uz rame uz turističku ponudu, istakao je Abazović.

Povodom predloga uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o načinu planiranja i sprovođenja centralizovanih javnih nabavki, Abazović je kazao da je to veliki problem.

- Da neko kaže da zbog ove Vlade nema grijanja u školama, to je notorna neistina. Ako nema grijanja u školama, obratite se onima koji su planirali prethodni budžet i koji su zakinuli stavku vezanu za grijanje u školama u Ministarstvu prosvjete, rekao je Abazović.

U dijelu koji se odnosi na dodatke na zaradu članovima Specijalnog policijskog odjeljenja, Abazović je naveo da je nemoguće da ae neko ko ima zaradu od 1000 eura bori protiv ljudi koji imaju po 100 miliona. Kazao je da ne može vlada pružiti neku enormnu pomoć, ali može povećajti naknade i omoguće bolje uslove za rad.

- Što god da primaju, mislim da je malo kada rade takav posao, poručio je on.

Inače, Vlada je usvojila izmjenu Odluke o specijalnom dodatku koji je predviđen za službenike policije iz sektora za borbu protiv organizovanog kriminala. Vlada će za to izdvajati oko 490 hiljada eura na godišnjem nivou.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je da se mora omogućiti ljudima koji se bave tako teškim poslom uslove za rad i za pristojan život njih i njihovih porodica. 

Ministarstvo prosvjete predložilo je dodatak na osnovu zarade zaposlenih koji čuvaju mrežu javnog sektora, u cilju obezbjeđivanja stručnog IT kadra koji bi preduprijedio sajber napade, Izmjenama i dopunama odluke predložen je dodatak od 15 i 30 odsto u zavisnosti od složenosti posla za zaposlene koji rade na poslovima vezanim za sajber bezbjednost. Predloženo je i da se zaposlenima u FZO uvećaju zarade i za to su, kako je predložio predstavnik Ministarstva finansija, obezbijeđena sredstava predloženim zakonom o budžetu.

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković mišljenja je da su to simbolična povećanja zarada koja su nedovoljna. 

Ministarka nauke Biljana Šćepanović smatra da je odluka nepravedna i da ne može da je podrži.

- Ova tačka dnevnog reda i ova odluka je vrlo nepravedna i ja ne mogu da je podržim, jer ne vidim način kako mogu da stanem iza nečega što će jednog radnika odvojiti od drugog. Zašto bi neko ko radi u IT sektoru imao znatno veću platu od nekog samostalnog savjetnika iz neke druge direkcije u jenom ministarstvu, a da takav samostalni savjetnik u drugom ministarstvu po ovoj odluci dobija veću platu. Plate su male, ali ne mogu da podržim podvojenost među platama, istakla je Šćepanović.

Ministar rada i socijanog staranja Admir Adrović kazao je da odlukom nijesu obuhvaćeni izvršioci iz Direktorata na čijem je on čelu. Istakao je da oni brinu i o socijalnom kartonu i da prilikom sajber napada, te da je nepravedno da i oni ne budu nagrađeni.

Abazović smatra da treba nagraditi one na koje se mreža javne uprave oslanja te da ih treba sačuvati jer se IT stručnjacima nude velike plate van državne uprave, dodajući da nema ništa protiv da se lista proširi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
VLADA CGSJEDNICA
18. april 2024 05:27