/ - ФОТО: СА САСТАНКА
09/05/2022 u 20:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ђукановић: ЦГ спремна да поштује правила и што прије деблокира преговарачки процес

Ђукановић примио делегацију Европске народне партије

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић примио је делегацију Европске народне партије, групације у оквиру Европског парламента коју предводе Андреј Ковачев, портпарол за проширење и сусједство ЕПП, Раса Јункевичиене, потпредсједница групе ЕПП и њихова предсједница за вањске послове и Владимир Билчик, предсједник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Црне Горе.

Предсједник је уз добродошлицу парламентарцима исказао посебно задовољство што посјета коинцидира са обиљежавањем Дана Европе на пријестоном Цетињу које је историјски гледано најевропскије лице Црне Горе, чему свједочимо и ових дана кроз свакодневну подршку и солидарност Цетињана са народом Украјине.

Подсјетивши да је посјета посланика континуитет дијалога који Црна Гора има са европским институцијама указао је на актуелни тренутак погоршане безбједносне ситуације у Европи која има рефлексије и на наш регион, гдје је на мети европско јединство и њен систем вриједности.

Он је потенцирао важност да Европа разумије да у овај  регион мора да уложи додатни напор, цијенећи да је коначна прилика да се регион врати на пут озбиљних реформи и да га учинимо дијелом ЕУ - без пречица и са завријеђеном позивницом за живот у уједињеној Европи.

Он је потврдио пуну спремност Црне Горе да поштује правила те игре и што прије деблокира преговарачки процес, што ће бити приоритет нове владе. 

Портпарол Европске народне партије Андреј Ковачев је уз захвалност за пријем поручио да је долазак парламентараца у Црну Гору на Дан Европе потврда подршке пуноправном чланству Црне Горе у ЕУ и снагама у Црној Гори које воде ка том циљу.

Он је захвалио Предсједнику за правовремену и јасну визију црногорског пута ка ЕУ и у односу на геополитичка кретања и њихов утицај на Западни Балкан које се сада у Европи јасније препознају.

- Требамо европску Црну Гору не само као предводника у интеграцијама већ и као примјер за друге у региону и добар позитиван сигнал са Западног Балкана- поручио је  Ковачев.

Он је нагласио да су дошли у Црну Гору и да мотивишу све актере у држави који имају снаге да оставе иза себе краткорочне циљеве и сагледају ширу слику.

Ковачев је поручио да се јасно виде геополитички изазови, утицај дезинформација, злоупотреба религије у разне сврхе, што су озбиљни изазови не само за Црну Гору већ и за регион и ЕУ. Зато нам је, истиче Ковачев, потребна Црна Гора и Западни Балкан да останемо уједињени и на европском путу.

Предсједник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Црне Горе Владимир Билчик казао је да је формирање нове Владе добра вијест и да је веома важно да је дошло до процеса сазријевања демократије у региону и Црној Гори.

- Црна Гора је мала земља, али може да уради велике ствари за себе, регион и политику проширења коју након агресије на Украјину доживљавамо потпуно другачије- казао је Билчик.

Зато је важно испоручити резултате у што краћем року у чему ће Црна Гора имати подршку и помоћ партнера из европских институција.

Предсједника је поздравио и хрватски посланик Томислав Сокол са посебним задовољством због боравка на Цетињу, симболу црногорске државности и идентитета.

Уз захвалност за јасну подршку Црној Гори да настави одлучно до свог циља предсједник Ђукановић је изразио задовољство наставком партнерства у имплементацији политике европских стандарда и еманципације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 04:20