/ - MILO ĐUKANOVIć FOTO: SKRINšOT, YOUTUBE-PREDSJEDNIK CRNE GORE
06/12/2022 u 17:57 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Đukanović: EU da pošalje poruku da je Zapadni Balkan zona njene odgovornosti

Takođe mešetarenje trećih strana dovelo je do buđenja balkanskih nacionalizama, naglašava predsjednik

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je nakon samita EU-ZB  da "nikad jasnija i preciznija poruka od strane šefova država i vlada da zemlje Zapadnog Balkana  imaju jasnu perspektivu članstva u EU".

-Sve to dobija karakter kontinuirane politike, nakon što se dogodila agresija Rusije na Ukrajinu i nakon što je EU dodatno osvijestila geopolitičku važnost nastavka politike proširenja. To sada vidimo kroz domete nedavnog samita Berlinskog procesa.Uz to imamo jasno definisan investiono-ekonomski okvir kojim EU treba da pomogne razvoj zemalja regiona i za ublažavanje posljedice energetske krize u regionu. Mislim da su to važne novine u politici EU prema regionu- kazao jen između ostalog predsjednik.

Naglasio je da je  EU treba da pošalje jasnu poruku da je Zapadni Balkan  zona njene odgovornosti, i da EU neće tolerisati dalja mešetarenja i hibrini rat protiv ZB.

-Skrenuo sam pažnju na primjeru Crne Gore  suočavamo sa posljedicama nekoliko okolnosti. Imali smo zastoja u politici proširenja što je dovelo do gubitka reformskog entuzijazma u politikama vlada zemalja regiona. Takođe mešetarenje trećih strana dovelo je do buđenja balkanskih nacionalizama- naglašava predsjednik.

.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:27