Мило Ђукановић / - Мило Ђукановић
25/02/2022 u 20:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ђукановић: НАТО веома одлучан да заштити простор сваке своје чланице

Ђукановић је навео и да се нада да ће Русија схватити да не може наставити са таквим понашањем, да ће се кориговати и прихватити понуду која је упућена из Кијева да се успостави дијалог и да се на једини могући начин дође до рјешења

Предсједник Црна Гора Мило Ђукановић, након Самита НАТО-а казао је да је ова алијанса одлучна и никад јединственија у заштити сваке својхе чланице.

 - Непосредан повод самита је акт агресије којег је Русија спровела против Украјине угрожавајући њен територијални интегритет и суверенитет, директно урушавајући ме међународно право. Тај акт насиља је утолико тежи и теже разумљив када се зна да га је починила земља која је једна од пет сталних чланица Савјета безбједности. Све то је довело до велике мобилизације унутар НАТО-а и демострације ниакда чвршћег јединства НАТО савеза што се потврдило на данашњем самиту. Данас је потврђено да је НАТО веома одлучан да заштити простор сваке своје чланице - навео је он.

Истакао је да је потврђено да ће се НАТО заложити да помогне Украјини да поврати своју слободу и да поново успостави свој суверенитет и обезбиједи нормалан живот.

- НАТО је одлучан да примјени никада ригорозније санкције према једној земљи, које ће подразумијевати потупни прекид платног промета, као и потпуну обуставу најкрупнијих пројеката као што је Сјеверни ток два којхи је попвезивао Русију са Западном  Европом. Најављене су санкције које ће погодити економију Русије, привреду, нажалост и становништво Русије које ће морати да испашта због овог одговора на насиље - нагласио је он.

Ђукановић је, како је додао,  у име Црне Горе изразио солидарност са чланицама НАТО-а са чланицама ЕУ и Украјином и народом.

- Исказали смо пуну подршку и вољу да се помогне Украјини да се одупре једном безумном насиљу и акту агресије. Помоћ која иде ка Украјини је већ интензивна и биће настављена наредних дана у нади да ће помоћи Украјини и народу у одбрани свога достојанства - додао је.

Истакао је и да је јако важно да се у НАТО-у схвата да ово није криза Украјине, већ европске безбједности и покушај да се сруши систем вриједности Европе и евроатланске заједнице.

 - Да се сруши нешто што је било темељ супериорности који су  НАТО и ЕУ градили након Другог свјетског рата. Истовремено, ово је знак за узбуну и обавеза да се одбране вриједности и да се угрожава независност других држава јерт то би водило ка слому свега што је у Европи грађено претходних деценија - казао је он.

Ђукановић је навео и да се нада да ће Русија схватити да не може наставити са таквим понашањем, да ће се кориговати и прихватити понуду која је упућена из Кијева да се успостави дијалог и да се на једини могући начин дође до рјешења.

- Надам се да ће данашње поруке са Самита бити мотивишуће за Русију да прихвати шансу и упркос штети која је већ настала да се вратимо једином могућем начину рјешавања проблема у овом тренутку - закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:28