/ - SA DOGAđAJA
17/02/2023 u 15:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Đukanović: Neophodan izlazak iz krize kroz vanredne izbore

Kalas je uz zahvalnost za detaljnu analizu situacije na ZB, što smatra dragocjenim, konstatovala da ZB u uslovima agresije na Ukrajinu nema potrebnu pažnju

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se na početku Minhenske bezbjednosne konferencije sa predsjednicom Vlade Estonije Kajom Kalas.

Uz zadovoljstvo ponovnim susretom, Predsjednik je pozdravio kontinuirani interes Estonije za stanje u regionu ZB, posebno u kontekstu rata u Ukrajini i čestitao na nepokolebljivom stavu te zemlje kada je riječ o odbrani ukrajinskih interesa.

On je zahvalio za podršku perspektivi članstva ZB u EU, cijeneći da su Baltičke države, počev od Estonije uzoran model uspješnog prolaska kroz tranziciju i ostvarivanja reformi na putu do prijema u evropsku porodicu, što je jedina prava budućnost za ovaj region.

Predsjednik je upoznao sagovornicu sa aktuelnim prilikama u regionu koje karakteriše ozbiljna vrijednosna devastacija, kao i o unutrašnjoj situaciji u Crnoj Gori i neophodnosti izlaska iz krize kroz vanredne izbore i uspostavljanje pune stabilnosti, kako bi se zemlja vratila punoj implementaciji evropske agende.

Premijerka Kalas je uz zahvalnost za detaljnu analizu situacije na ZB, što smatra dragocjenim, konstatovala da ZB u uslovima agresije na Ukrajinu nema potrebnu pažnju. Uz podsjećanje da je Estonija prva uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom, zahvalila je za doprinos Crne Gore kao članice NATO i za dobro savezništvo, kojim se potvrđuje da i male zemlje mogu snažno doprinositi stabilnosti. Kalas je uputila ohrabrenje Crnoj Gori da ostane na putu integracija kao zemlja predvodnik, uz puno razumijevanje za izazovan proces reformi kroz koje je prošla i Estonija, a od kojih država na kraju procesa dobija benefite. Premijerka je zahvalila Crnoj Gori, što je u svijetlu regionalnih problema čvrsto uz evropsku vanjsku politiku i Ukrajinu.

Sagovornici su izrazili očekivanje u uspješnost predstojećeg NATO samita, i istakli važnost jačanja istočnog krila i skorog završetka procesa prijema Švedske i Finske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:33