Божена Јелушић / - скриншот Јутјуб
16/05/2022 u 11:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Јелушић: Заступљеност жена у Скупштини и даље испод просјека

Истакла је да је направљен риједак искорак, јер први пут да Женски парламент на 14. засједању има предсједницу Скупштину, потпредсједницу Скупштине и потпредсједницу Владе

Заступљеност жена у црногорском парламенту је и даље испод просјека и не достиже 30 одсто, казала је предсједница Одбора за родну равноправност Божена Јелушић, на сједници Женског парламента.

Сједницу можете пратити УЖИВО на званичном YouTube каналу.

Јелушић је казала да у Скупштини имају 22 посланице, односно 27 одсто, и да, кад се погледа пирамида моћи, “видимо да је дошло до велике промјене”.

“Нисмо задовољне бројем жена у парламенту које су у извршној власти, али морам да кажем да је на тој пирамиди направљен значајан искорак и то даје наду да Црна Гора заиста има другачији приступ интеграцији женске перспективе у све политике које се у земљи воде”, казала је Јелушић.

Истакла је да је направљен риједак искорак, јер први пут да Женски парламент на 14. засједању има предсједницу Скупштину, потпредсједницу Скупштине и потпредсједницу Владе.

Сједници присуствује премијер Дритан Абазовић, министри, амбасадори, представници институција и цивилног сектора, а води се расправа на тему “Институционални механизми за родну равноправност у Црној Гори”.

Предсједница Скупштине Данијела Ђуровић казала је да је скоро осам деценија од добијања права гласа Уставом положај жена у Црној Гори побољшан, али да је и даље неравноправан.

“Пред нама је још дуг и трновит пут”, казала је Ђуровић.

Потпредсједница Скупштине Бранка Бошњак је казала да је поносна на сарадњу Женског клуба.

Бошњак је казала и да је, између осталог, измијењен и Закон о путним исправама гдје је омогућено да дјеца лакше добију пасош.

“Жене у овом сазиву су дале значајан допринос. То очекујем и од колегиница у Влади и других институција”, казала је Бошњак.

Абазовић је казао да прихвата критике које су на мјесту, да ни Влада нема задовољавајући број жена, али да није увијек све у квантитету.

“Мислим да ова пирамида моћи која се полако мијења и која исказује ново лице Црне Горе - лице које показује да земља мијења своју политичку културу. Надам се да мијења и своју политичку праксу и да ће њиховим залагањем на одговорним мјестима које сада обављају, показати да се друштво заиста трансформише у правом смјеру”, рекао је Абазовић.

Премијер је казао да неће изостати подршка.

"Биће ускоро успостављена Канцеларија за родну равноправност. То није довољно, али је добар сигнал и почетак”, казао је Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:04