Милица Лекић / - фото: СД
04/06/2022 u 09:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Лекић: СД предао у процедуру измјене закона ради повећања студентских кредита и стипендија

Све европске земље имају механизме финансијске подршке студентима, укључујући стипендије и кредите, а поједине земље имају чак пореске олакшице за студенте који раде или за њихове породице, казала је Лекић

Социјалдемократе дале су у скупштинску процедуру Измјене и допуне Закона о високом образовању, које за циљ имају повећање студентских кредита и стипендија, саопштила је данас потпредсједница СД Милица Лекић.

Како је навела, циљ је усклађивање са стањем на терену – драстичним повећањем цијена и повећањем минималне зараде. Уколико ове измјене буду усвојене, кредит ће се кретати до око 90 еура, а студентске стипендије 135 еура што, како је навела, опет није довољно, али је свакако искорак у односу на тренутне, симболичне суме.

- Износ студентских кредита и стипендија годинама се није мијењао. Он се сада креће од 37 до 54 еура за кредите и 87 еура за стипендије. То значи да кредити тренутно имају учешће око осам одсто у минималној заради, а стипендије око 19 одсто. Наш је предлог учешће кредита у минималној заради од минимум 15 одсто и учешће стипендија од минимум 30 одсто, што значи кредит до око 90 еура и стипендију од најмање 135 еура. То, према нашој рачуници, заиста није оптерећење које држава не може да поднесе - казала је Лекић.

Она је додала и да само у студентским домовима борави преко 2000 студената, који дакле студирају ван мјеста становања, чему треба додати и немали број студената који за те потребе узимају у закуп стамбене јединице, те самим тим имају значајне трошкове.

- Свакако да, и поред ове студентске групације, која има значајне додатне трошкове, ваља узети у обзир и оне студенте који немају трошкове те врсте, али као одрасли чланови домаћинства имају прохтјеве и обавезе које најшечешће не могу испуњавати тражењем запослења, будући да образовни систем Црне Горе подразумијева константно присуство предавањима и периодичне провјере знања кроз тзв. колоквијуме - додала је Лекић.

- Све европске земље имају механизме финансијске подршке студентима, укључујући стипендије и кредите, а поједине земље имају чак пореске олакшице за студенте који раде или за њихове породице - додала је она.

- Најнижи износи финансијске подршке студентима европских земаља често су двоструко и већи од износа које Црна Гора опредјељује за кредите и стипендије. Годишњи износ стипендија у немалом броју европских земаља је преко 5000 годишње, што значи и преко 400 еура мјесечно. Чак и кад се узме у обзир разлика у просјечној плати између поменутих држава и Црне Горе, остаје чињеница да су тренутни износи више него незадовољавајући, чак и за црногорске услове. Огроман корак је већ направљен кроз увођење бесплатних студија, али у оваквој економској ситуацији, тренутни износи стипендија, а посебно кредита, су готово занемарљиви - закључила је Лекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:51