FOTO: Predsjednik Crne Gore / - IGOR SLJIVANCANIN
25/01/2024 u 09:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Milatović sa predsjednikom Vojnog komiteta NATO-a: Crna Gora posvećena članica NATO-a

Milatović je istakao da je Crna Gora posvećena glavnim spoljnopolitičkim ciljevima, prevashodno kada se radi o kredibilnom članstvu u NATO, kao i ubrzanju evropskih integracija naše zemlje

Na sastanku predsjednik Crne Gore Jakova Milatovića i predsjednika Vojnog komiteta NATO-a admirala Roba Bauera, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji, konstatovanoi je da je Crna Gora posvećena članica te Alijanse.

Bauer je naglasio da je Crna Gora dobar i pouzdan saveznik Alijanse i izrazio zadovoljstvo što boravi u zvaničnoj posjeti našoj državi. Dodao je da u trenucima složene bezbjednose situacije na Istoku, NATO veoma cijeni vojnu i političku podršku Crne Gore Ukrajini i naglasio važnost toga što je naša zemlja prepoznala značaj zajedničke i odlučne reakcije po pitanju ruske agresije na tu zemlju.

U otvorenom i sadržajnom razgovoru konstatovani su odlični saveznički odnosi Crne Gore i Alijanse.

Milatović je istakao da je Crna Gora posvećena glavnim spoljnopolitičkim ciljevima, prevashodno kada se radi o kredibilnom članstvu u NATO, kao i ubrzanju evropskih integracija naše zemlje.

Milatović je dodao je  su stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana posebno važni i naglasio ključnim, to što Alijansa prepoznaje strateški značaj regiona, poručivši da se evropska i evroatlantska orijentacija regiona moraju čuvati i dodatno podsticati.

Ukazao je, da je Crna Gora u budžetu za 2024. godinu namijenila 2% BDP-a za rashode za odbranu, od toga 35% za modernizaciju i da je planarino da se nastavi sa daljim ulaganjima u odbrambeni sistem naše zemlje.

Sagovornici su konstatovali da je rat u Ukrajini potvrdio ulogu koju NATO ima za širu globalnu bezbjednost, te da je izražavanjem solidarnosti sa partnerima i među državama članicama demonstrirano puno jedinstvo Alijanse.

Na kraju, Predsjednik Milatović je podsjetio na značaj daljeg jačanja političke i praktične podrške NATO-a i EU u oblasti reformi, regionalnog mira i bezbednosti što, kako je kazao, doprinosi opštoj otpornosti regiona na sve izazove sa kojima se mi kao dio međunarodne zajednice suočavamo.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:42