/ Са сједнице Законодавног одбора
17/05/2021 u 12:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео-Крај) Законодавни одбор позитивно се изјаснио о предлозима закона

Одбор је размотрио и позитивно се изјаснио о сљедећим предлозима аката: Предлогу закона о измјенама и допуни Закона о социјалној и дјечјој заштити, Предлогу закона о измјени и допуни Закона о раду, Предлогу закона о измјени Закона о пољопривреди и руралном развоју и Предлогу одлуке о измјенама Пословника Скупштине Црне Горе

У току је наставак треће сједнице Законодавног одбора. Сједницом предсједава Марко Ковачевић. Сједници присуствује представник предлагача. Сједница је започета 20. априла, када су од утврђеног дневног реда завршили другу и трећу тачку, односно Предлог закона о измјенама и допунама закона о основном образовању и васпитању, и Предлог закона о измјенама и допунама опшетг закона о образовању. Остало је још да размотре прву, четврту, пету и шесту тачку дневног реда, које су одложене због изостанка представника предлагача. У питању су Предлог закона о измјенама и допунама закона о социјалној и дјечијој заштити, Предлог закона о измјенама и допунама закона о раду, Предлог закона о измјенама и допунама закона о пољопривреди и руралном развоју и Предлог одлуке о измјени Пословника Скупшине Црне Горе.

Прва тачка је Предлог закона о измјенама и допунама закона о социјалној и дјечјој заштити, а уводну ријеч дао је предлагач посланик Драган Ивановић.

- Једна од мотива је био да изједначимо сву дјецу до навршене шесте године живота, без обзира на материјални статус родитеља. Због тренутне финансијске ситуације, у договору са Владом, дошло се до предлога од 30 еура. Датум исплате који је првобитно био предвиђен за 1. јул, мораће се пролонгирати за 1. октобар. Међутим, ни тај датум није сигуран - казао је Ивановић.

У члану 1 наведени су сви случајеви који би требало да буду корисници ових социјалних услуга. Одступања има у члану 6, а мотив је држава социјалне правде, заштита мајке и дјетета. Трајање додатка је до навршене 18 године, са појединим изузецима под одређеним условима.

Посланик Драгиња Вуксановић Станковић тврди да се овим предлогом изједначавања дјеце до шесте године, умјесто изједначавања, доводи до дискриминације.

Законодавни одбор је размотрио и позитивно се изјаснио о сљедећим предлозима аката: Предлогу закона о измјенама и допуни Закона о социјалној и дјечјој заштити, Предлогу закона о измјени и допуни Закона о раду, Предлогу закона о измјени Закона о пољопривреди и руралном развоју и Предлогу одлуке о измјенама Пословника Скупштине Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:15