/ - SKRINšOT, YT
09/05/2023 u 12:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Odbor odbacio izvještaj o radu ASK

Bajčetić je rekao da se nada da će uskoro doći do izbora novog savjeta ASK-a, koji će raditi u interesu građana Crne Gore

Skupštinski Odbor za antikorupciju odbacio je Izvještaj o radu Agencije za sprečavanje korupcije za 2022. godinu. Izvještaj nije razmatran jer su predlagači akta odbili da se pojave pred poslanicima i zajedno razmatraju akt, na šta ih obavezuje Poslovnik. Odluka je donijeta jednoglasno, javlja portal RTCG.

Predsjednik Odbora i poslanik Demokratskog fronta Dragan Bojović rekao je da je trebalo da se pojave i predstavnici Agencije - predsjednica Jelena Perović i predsjednik Savjeta Momčilo Radulović, kako su i najavili u prvobitnom dopisu.

-U međuvremenu smo u saznanju da oni neće doći na današnju sjednicu. Prema članu 67 našeg Poslovnika ukoliko predstavnik predlagača ne dođe na sjednicu, ona se odlaže dok se predstavnik predlagača ne pojavi. Međutim, oni su nama poslali dopis, adresiran na sekretarku odbora Vesnu Peković u kojem navode da su ispunili zakonsku obavezu- rekao je Bojović.

U dopisu koji je pročitao navodi se da je "Savjet ASK usvojio godišnji Izvještaj o radu na 88. sjednici održanoj 24. februara i u uputio isti Skupštini 31. marta u skladu sa članom 99 Zakona o sprečavanju korupcije, čime je zakonska obaveza Agencije ispunjena".

Dodao je da ne iznenadjuje ova odluka AKS-a, budući da se, kako tvrdi, ovako ophode prema Skupštini već duži period, i da nemaju namjeru da sa njima razmatraju izvještaj.

-Poslali su ga na razmatranje ali smatraju da mi nemamo pravo da razmatramo izvještaj. Mi nikako ne odgovaramo rukovodstvu Agencije da sa nama razmatraju izvještaj. Postoje izvjesne zakonske praznine koje nisu jasno definisale šta se radi sa izvještajem kad ga oni dostave Skupštini. Inicirane su izmjene zakona u tom pogledu, da se pravne praznine riješe ali je činjenica da svaka agencija, državno tužilaštvo, Specijalno tužilaštvo i sudovi dostavljaju izvještaje Skupštini, svi se pojavljuju na sjednice koje zakazuju Odbori, svima se ocjenjuju izvještaji, razmatraju, jedino ASK odbija svaku saradnju i to je nastavak jednog arogantnog odnosa-kazao je Bojović.

Kaže da je AKS više puta naglasio da su oni "superiorni" u odnosu na ostače institucije, ali da ASK pokazuje juedan arogantan odnos.

Bojović je kazao da je mišljenja da Odbor treba da se izjasni i odbaci izvještaj, sa čim su bili saglasni i članovi odbora Nikola Bajčetić (DF), Jovan Vučurović (DF), Dragan Ivanović (SNP).

Bajčetić je rekao da se nada da će uskoro doći do izbora novog savjeta ASK-a, koji će raditi u interesu građana Crne Gore.

-Nema potrebe za raspravom, Kao što je rad ASK-a bio godinama lakrdija, tako je i ovaj dopis neozbiljan. Oni sluče samo interes9ima svoje partije, branili su Đukanovića, i sada kad im partija ide niz brdo sad se služe nekim stvarima koji ne priliče ozbiljn oju instituciji-kazao je Vučurović i naglasio da je ovo što su ljud8i iz r7ukovodstva ASK-a danas uradili klasična hajdučija.

Dragan Ivanović iz SNP-a ocijenio je da je Odbor doveden pred svršen čin akcijama ASK-a.

-Mislim da Odbor treba da osudi ponašanje Agencije, direktorice i Savjeta tj. predsjednika. Da neku raspravu vodimo o izvještaju nema nikakvog smisla- kazao je Ivanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:17