/ - FOTO: SKRINšOT - YOUTUBE, SKUPšTINA CRNE GORE
02/02/2024 u 16:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Pejović: Čast mi je što ću predvoditi crnogorsku delegaciju na sastanku POSP-a

Pejović navodi da postignuti uspjesi registrovani su i od strane naših strateških partnera – uspostavljene standarde kvaliteta u radu, te dinamiku kojom isporučujemo rezultate moramo držati na visokom nivou

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović poručio je da mu je čast  i zadovoljstvo što će predvoditi crnogorsku delegaciju na sastanku POSP-a.

- Nedavno imenovanje Vrhovnog državnog tužioca kulminacija je odgovornog ponašanja i uspješnog demokratskog procesa u kojem je aktuelni saziv Skupštine Crne Gore još jednom pokazao svoju funkcionalnost i posvećenost evropskim integracijama. Za nepuna tri mjeseca, postigli smo niz značajnih uspjeha – deblokada pravosudnog sistema, usvajanje razvojnog i održivog budžeta koji uključuje povećanje minimalnih penzija i prvi koraci u radu na izbornoj reformi najuočljiviji su od njih. Proaktivnim djelovanjem označili smo kraj ere disfunkcionalnosti, polarizacije i nedostatka konsenzusa koji su u ranijem periodu karakterisali Skupštinu Crne Gore. Ovu instituciju smo vratili tamo gdje pripada, u srce našeg političkog sistema - smatra on.

Pejović navodi da postignuti uspjesi registrovani su i od strane naših strateških partnera – uspostavljene standarde kvaliteta u radu, te dinamiku kojom isporučujemo rezultate moramo držati na visokom nivou.

- To od nas očekuje prije svega domaća, ali i međunarodna javnost. Ističem korektnu ulogu kolega iz opoziciije, kako u procesu imenovanja u pravusuđu, tako i kroz dijalog u pogledu Sporazuma o popisu koji je dogovoren sa Vladom Crne Gore. Saradnjom smo obezbijedili uspješnu realizaciju tog procesa, čiji legitimitet više niko ne osporava. Rezultati Skupštine i Vlade ostvareni u prethodnom periodu ključni su za kreiranje značajno pozitivnije atmosfere kada je u pitanju proces pristupanja naše države Evropskoj uniji. U to smo se mogli uvjeriti prateći glavne poruke koje su poslate tokom Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije održane prije nekoliko dana - naglašava on.

Smatra da "i ako pregovore sa Evropskom unijom vodi Vlada, Skupština u ovom procesu ima ne manje važnu ulogu, zasnovanu na njene tri glavne funkcije – zakonodavnoj, kontrolnoj i reprezentativnoj".

- Usvajanjem zakonskih prijedloga, Skupština usaglašava crnogorski pravni okvir sa pravnom tekovinom Unije. Dalje, Skupština nadgleda proces pristupnih pregovora i konsultuje se sa Vladom u pogledu svih bitnih pitanja. Takođe, Skupština predstavlja državu Crnu Goru kroz direktne kontakte sa Evropskim parlamentom. Najbitniji mehanizam saradnje Skupštine sa ovom institucijom je Parlamentarni odbor Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, tj. POSP. Ovaj Odbor obrazovan je u junu 2010. godine, a njegovi sastanci se, po pravilu, održavaju dva puta godišnje. Uloga POSP-a je da razmatra sve aspekte odnosa između EU i Crne Gore, te da daje preporuke za unaprjeđenje budućih pregovora. Međutim, na novi sastanak POSP-a čekali smo više od dvije godine, budući da je posljednji održan u decembru 2021. godine - precizira Pejović.

Dodaje da mu je zadovoljstvo  da saopštim da je funkcionisanje ovog mehanizma odblokirano, te da ću imati čast da predvodi crnogorsku delegaciju na narednom sastanku POSP-a, koji će se održati 13. i 14. marta ove godine u Strazburu.

- Cilj naše delegacije je da kolegama iz Evropskog parlamenta ukažemo na činjenicu da su evropske integracije jasno opredjeljenje građanki i građana Crne Gore, ali i njenog političkog vrha – jedna smo od rijetkih država na tlu Evrope u čijoj skupštini ne postoje evroskeptične partije. Smatram da se nalazimo u pravom trenutku istorije - jasno vidimo da Evropska unija opet pokazuje jaku želju za proširenjem. Zadatak parlamentarne većine i Skupštine je da svojim rezultatima pokažemo da članstvo i zaslužujemo - zaključuje u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 22:16