/ - SKRINšOT - YT
13/05/2024 u 10:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Popa: Evropska unija priprema IBAR kojim će se procijeniti da li je Crna Gora ispunila 83 privremena mjerila

Proširenje je najjača geopolotička alatka EU, zaokruživanje naše unije je istorijski poziv i to je prirodni horizont EU, kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Ona je to navela u Skupštini na 19. sastanku Konferencija parlamentarnih odbora za evropske integracije zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (COSAP).

- Vaša želja da se pridružite EU pokazuje vašu duboku posvećenost principima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava a to su sve osnove samo Unije - naglasila je Popa.

- Zahvalni smo jer smatrate članstvo u Uniji svojim glavnim strateškim ciljevima. Nacionalni Parlamenti kao i multilateralne forme saradnje su sve veći akteri u međunarodnoj saradnji, u ovom smislu COSAP je takođe alatkla koja se služi za sprovođenje reformi - poručila jer Popa.

Gorčević: Ne sumnjam u Milovićev rad, Zenovićeva kampanja neće remetiti fokus sa IBAR-a

Dodaje da se od sredine januara ove godine mnogo toga desilo i ključni politički akteri koriste istorijsku priliku.

- Evropska unija trenutno priprema IBAR kojim će se procijeniti da li je Crna Gora ispunila 83 privremena mjerila.Takođe narednih dana Crna Gora će biti domaćin Samita lidera kada je u pitanju plan rasta tako da je Crna Gora vrlo aktivna i na regionalnom nivou, a u narednih nekoliko nedjelja Skupština će imati priliku da pokaže rezultate, što uključuje izgradenju konsenzusa i podršku od strane opozicije - izjavila je Popa.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović na otvaranju Konferencije poručio je da Crna Gora ne traži  prečice za članstv,o već da EU i njene članice prepoznaju svaki naš pozitivan korak i pruže nam podršku u ovom momentu.

Pejović je naveo da je prisustvo EU u regionu veoma značajno za Balkan.

Ministarka evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević rekla je da ovaj događaj cijeni kao značajnu priliku.

- Lako smo spoznali da je stanje alarmantnije nego što smo mislili i želim da to promijenimo i u rekordno kratkom roku smo ustanovili pregovaračku strukturu - rekla je Gorčević i dodaje da je započet je dijalog između paralamentarne većine i opozicije koji je rezultirao popisom stanovništva, te usvajanjem ključnih zakona kao i imanovanja u pravosuđu.

Gorčević je naglasila da su pripremili interni plan za pregovaračka poglavlja 23. i 24 sa ciljem izvršavanja svih preostalih obaveza iz pomenutih poglavlja.

- Dakle, pored IBAR-a naše ministarstvo je kordiniralo pripremanjem procesne agende sa ciljem pospješivanja još kvalitenije prekogranične saradnje sa zemljama regiona. Naša misija je članstvo u EU - zaključila je ona.

Konferencija parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove zemalja država obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP) osnovana je u Sarajevu u junu 2005. godine, kao rezultat zaključaka Solunskog samita iz 2003. godine. Koncipirana je kao forum koji ima za cilj promovisanje osnovnih unutrašnjih reformi na osnovu zajedničke težnje ka integraciji u EU. 

Članovi KOSAP-a su odbori za evropske integracije/poslove parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jul 2024 02:44