/ FOTO - IVAN PETROVIC-IPE
31/12/2022 u 14:59 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Političari sumirali 2022: Kriza, nestabilnost i duboke podjele obilježile godinu

Godina koja je za nama bila je turbulentna, teška i prepuna izazova, ocijenili su crnogorski parlamentarci u razgovoru za portal Dan

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da malo ko od političara može da bude zadovoljan rezultatima svoga rada u ovoj godini.

- Ovo je bila godina za zaborav, godina duboke političke i institucionalne krize, godina u kojoj je došlo do urušavanja ustavnog poretka, ignorisanja mišljenja Venecijanske komisije, brojnih sugestija i preporuka od strane EU, SAD, Velike Britanije...U ovoj godini su pale dvije vlade, što nije negativno, jer su i jedna i druga loše radile, ali ono što najviše zabrinjava su podjele koje su dugo godina prisutne u crnogorskom društvu, a koje su dodatno produbljene- kazao je Mugoša.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić kaže da je godinu za nama obilježilo formiranje manjinske vlade koja je, prema njegovim riječima, bila reformistička.

- Ta Vlada je potpisala Temeljni ugovor, donijela Zakon o popisu stanovništva, Zakon o porijeklu imovine, dala je neizmjernu podršku u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ova Vlada je dala i najveći budžet u istoriji Crne Gore (2,85 milijardi eura) na dobrobit svih građana- porućio je on.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić ocjenjuje da je u 2022. godino bilo mnogo prelomnih događaja za Crnu Goru.

- Vidjeli smo, sa jedne strane, početak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, hapšenja visokih funkcionera sudstva i policije, a sa druge i činjenicu da su ti procesi sada u fazi gdje su ti ljudi pušteni da se brane sa slobode. Imali smo i period nestabilnosti izvršne vlasti iz razloga što ta vlast, drugu godinu za redom, ne odražava volju naroda- kazala je Kordić u razgovoru za portal Dan.

Poslanik Liberanle partije (LP) Andrija Popović kaže da je godinu obilježilo zaoštravanje odnosa sa Evropskom unijom.

- Praktično smo prekinuli pregovarački proces, a taj događaj je prošao gotovo nezapaženo. Čitav trud prethodnih deset godina je otišao u vjetar odlukom EU da se POSP (Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje) neodrži. To je prvi put u istoriji pregovaranja zemalja sa EU da se to desi. To je ono što treba da boli crnogorske građane- poručio je Popović.

Sagovornici Dan-a građanima su poželjeli dostojansven život, mir, toleranciju i više međusobnog razumijevanja.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:34