Скупштина ЦГ / - Скупштина ЦГ
22/09/2021 u 11:53 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Узалуд кодекс и казне, посланици се понашају како они хоће

Промјена власти, није донијела велике промјене у парламенту када је ријеч о понашању посланика

Инциденти, увреде, прозивања, свађе већ  су виђена слика у црногорском парламенту. Посланици опозиције, позиције често крше кодекс парламента, а чини се да радије плаћају казне него што поштују правила понашања у парламенту. Познато је да је један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић кажњен на четири мјесеца кућног притвора због насилничког понашања према посланицима ДПС-а у парламенту 2017. године. Неколико посланика ДФ-а кажњено је условно. Поред њих, није познато да ли је још неко кажњен због виђених сцена у парламенту.

Сцена је било много, а сви се сјећају како је бивши премијер, садашњи предсједник државе Мило Ђукановић у парламенту вријеђао Дритана Абазовића.

- Сједи битанго - поручио је Ђукановић Абазовићу након бурне расправе.

То је било давне 2013. године, а од тада и много тога се догодило у парламенту.

Посланици ДФ-а "обрачунавали" су се често са Ђукановићем док је био премијер, сви памте њихову свађу из 2016. када су хорски пјевали Ђукановићу, а у том "окршају" доминирао је посланик ПзП-а Бранко Радуловић.

Ђукановић их тада није остао дужан, па је и он упутио низ увреда посланицима Фронта.

Крајем 2019. дошло је до инцидентата и због изгласавања Закона о слободи вјероисповијести, па су посланици ДФ-а револтирани због ове одлуке изазали инциденте због чега су и ухапшени.

Промјена власти, није донијела велике промјене у парламенту када је ријеч о понашању посланика. Недавно се посланик Праве Марко Милачић сукобио са СДТ-ом Миливојем Катнићем, па су током Одбора за безбједност пале тешке ријечи.

Милачић је улазио и у расправе са посланицом СДП-а Драгињом Вуксановић Станковић.

И посланик Либералног савеза Андрија Поповић доспио је у жижу јавности, када је услијед расправе са Алексом Бечићем Пословником погодио предсједника СД-а Ивана Брајовића.

Етички кодекс

 - Посланик је дужан да своју функцију обавља у складу са основним моралним начелима и стандардима професионалног понашања. Посланик је у вршењи своје функције дужан да дјелује искључиво у Јавном, односно општем интересу, а не у личном, нити у интересу појединаца или група појединаца, ради постизања директне ни индиректне користи. Посланик је дуижан да своју функцију обавља савјесно и одговорно уз отвореност и спремност да одговара за своје одлуке, дјеловање и понашање - каже кодекс, а колико то некад посланици поштују већ је виђено.

За непоштовање Кодекса могу се изрећи мјере опомена и јавна опомена.

Јавна опомена се објављује на интернет страници Скупштине, у трајању од 30 дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:49