/ -FOTO: MEDIA CENTAR
26/05/2022 u 14:22 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Томас Вајц за "Дан": Хапшење Меденице је храбар потез, али не рјешава проблем

Када су у питању преговори за прикључивање Европској унији (ЕУ), Kривокапавићева влада је, нажалост, изгубила двије године, наводи Вајц

Нова влада је практично уједињена око ЕУ интеграција. Док год буде испоручивала резултате на том пољу, имаће подршку већине у парламенту, казао је у разговору за "Дан" члан Европског парламента за аустријске Зелене и копредсједавајући Европске зелене партије Томас Вајц.

Вајц је оцијенио да Црна Гора и даље предњачи у процесу, али се мало тога обавило у претходне двије године, то јесте за вријеме владе Здравка Kривокапића.

– Не могу да кажем за интерна политичка дешавања, али када су у питању преговори за прикључивање Европској унији (ЕУ), Kривокапавићева влада је, нажалост, изгубила двије године, али то су биле године погођене ковид кризом гдје смо више-мање били блокирани у нашим политичким активностима. То може бити један од разлога, али чињеница је да настављамо преговоре који су били заустављени на двије године. Сада Црна Гора улаже напоре да се прикључи Европској унији, а у поређењу са регионом Црну Гору видимо као следећу нову чланицу Европске уније и мислим да је могуће да заврши преговоре у наредне двије године – наводи наш саговорник.

Усклађени са спољном политиком ЕУ

Вајц подвлачи да је, када је у питању однос према ситуацији у Украјини, Црна Гора усклађена са спољном политиком ЕУ.

– Апсолутно смо задовољни реакцијом Црне Горе у овој ситуацији, док смо имали да видимо за примјер Србију која је осудила агресију.

Дакле, видимо да цијели регион који је до сада имао искуство са ратом осуђује агресију против сусједних земаља – рекао је наш саговорник.

Коментаришући ситуацију у Украјини и могућност пречице у приступању, члан Европског парламента истиче да је овај процес базиран на заслугама и реформама у држави, те имплементацији европских закона.

– Тако да нема пречица у приступању из политичких разлога. Украјина из тих разлога пречицом не може добити право на кандитатуру, што такође не би било фер према другим државама, као на примјер према Сјеверној Македонији, Албанији које су урадиле домаћи задатак за кандитатуру. Ипак, видимо нешто позитивно из агресије на Украјину, а то је да више земаља схвата колико је битно да се започне разговор са регионом, то јесте Западним Балканом. То помаже у преговорима Црној Гори, јер постоји веће разумијевање да људи са Балкана припадају столу ЕУ нација и да заузимају мјесто у тим преговорима. На примјер, Француска и Холандија су сад много отвореније по питању прикључења – казао је Вајц.

Кључ је у дијалогу

Како истиче Вајц, прије неколико година у Црној Гори питање вјере није било спорно питање већ је било персонална одлука сваког појединца, али се ситуација доста поларизовала.

– Западни Балкан је мјешавина идентитета и религија и то не би требало да буде критеријум за то хоћемо ли живјети у слози и заједно или нећемо. Дакле, да би се превазишле подјеле у друштву кључ је у дијалогу. То укључује Српску православну цркву, мањине и цијелу популацију зато што на крају дијелите државу, мјесто гдје живите и требали бисте да живите у међусобном братству и поштовању. Дакле, дијалог је једини излаз из поларазиције друштва – подвлачи наш саговорник.

На питање о демонтирању криминалног система и хапшењу бивше предсједнице Врховног суда Весне Меденице, као и предсједника Привредног суда Блажа Јованића, наш саговорник подсјећа да у оба случаја постоје докази о погрешним поступањима.

image

Foto: Dan

-FOTO: DAN

– Ми морамо примијетити да обје личности имају огроман утицај на правосудни систем много година уназад. Много је судија у систему који дугују услугу људима који су им дали посао. Мора се почети од нечега да би се разбио овакав систем, и заиста је био храбар потез ухапсити њих двоје – истиче овај политичар.

Према његовом мишљењу, иако добар потез, хапшење не рјешава цјелокупан проблем.

– Потребне су године и године рада да се успостави владавина закона као и контрола демократске државе. Након толико дугог периода случајева корупције и организованог криминила и за то су потребни храбри људи из Црне Горе, који би се ухватили у коштац са проблемом јер је прилично опасно борити се против организованог криминала и корупције – истиче наш саговорник.

Наводи и да је "Отворени Балкан" регионална иницијатива, која може бити јако добра.

– Ако погледамо у историју региона, ја лично поздрављам иницијативе које долазе са ових простора и које воде ка томе да комшије међусобно разговарају и да раде на добрим међусобним односима и на заједничком интересу. Остаје да видимо у какав програм ће се то развити. Ако помаже приближавању региона стандардима ЕУ, то би могла бити веома добра иницијатива. Уколико покушава да буде замјена чланства у ЕУ, мислим да је државе неће подржати јер цио регион на крају дана жели чланство у Унији. Међутим, не би требало да буде замјенске стартегије и оптимистичан сам да ова регионална иницијатива може помоћи да се земље приближе чланству у ЕУ – закључује Вајц.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:36