/ Са састанка
04/10/2021 u 11:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Бечић: Ми малени, часни и поштени морамо се држати заједно, чланство у ЕУ нема алтернативу

Бечић је учесницима конференције рекао да се нада да ће се увјерити да у Црној Гори имају искреног пријатеља и поузданог партнера и да наша држава има чиме да допринесе

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић домаћин је 14. Конференције предсједника парламената малих европских држава, која се од 3. до 5. октобра 2021. године, одржава у хотелу  „Лазуре“, у Херцег Новом. У уводном дијелу учешће је узео  министар вањских послова Црне Горе Ђорђе Радуловић.

- Црна Гора сједи за столом са територијално и бројчано малим државама, од којих свака на свој начин представља веома успјешну европску причу, подстичу нашу земљу да настави развој и учврсти нас у циљу пуноправног чланства у ЕУ. Сигуран сам да ћете се у данима пред нама и у оквиру ваше посјете увјерити да и у Црној Гори имате искреног пријатеља и поузданог партнера и да Црна Гора има чиме да допринесе друштву за овим столом. Пријатељство и повјерење су кључ и основ свега напредног и прогресивног- поручио је предсједник Скупштине.

Према његовим ријечима, државе учеснице су својим примјерима у различитим околностима, и историјским и географским условима, доказале да је могуће „да будете истовремено и мала, али економски јака држава са богатим и задовољним становништвом“.

image
фото: Скупштина ЦГ

Говорећи о важности економске перспективе наше земље, предсједник Бечић је навео да је највећи број земаља учесница у одређеном временском периоду постигао споразум, према којем „ниједна подјела није важнија од грађанина који је то у правом смислу ријечи – са свим својим правима и обавезама, али и високим животним стандардом, те да ниједна подјела није важнија од саме државе и њеног примарног интереса“.

У том контексту, он је навео да је идеја водиља након прошлогодишњих политичких промјена у Црној Гори била да носиоци три побједничке листе потпишу такав споразум, који ће представљати својеврсни вето на подјеле у Црној Гори.

На тој линији, предсједник Скупштине је поручио да су се потписници Споразума одлучили на тај корак „управо како бисмо својој држави дали могућност да за неколико година по економској развијености, животном стандарду грађана, висини плата и пензија, односу према животној средини, поштовању основних људских права и слобода, те укупној владавини права Црна Гора са пуним правом стане раме уз раме са свима вама. И вјерујте, Црна Гора ће успјети у том науму, ма колико се они које је вријеме прегазило трудили у покушајима да је вуку надоље“.

image
фото: Скупштина ЦГ

Обраћајући се присутнима, предсједник Бечић је исказао увјерење да формати попут ове Конференције почивају на кључној ријечи- пријатељство.

- Сматрам да одржавање пријатељских односа и остваривање државних интереса не искључује једно друго. Напротив, сви конкретни државни интереси и мјерљиви економски параметри иду руку под руку са подршком коју добијемо од наших пријатеља из Европе и свијета. Што више таквих партнера, на које се можемо ослонити, а ту и те како убрајам све вас, боље по Црну Гору, и боље по све њене грађане- казао је Бечић.

Он је истакао да и поред бројних подјела у нашој земљи, „врло радо изговарамо или чак знамо да запјевамо стих који гласи „Црна Гора јес` малена, ал` је часна и поштена“, који на најбољи начин осликава „величину наше државе, својеврстан морални код и понос који не зависи од броја квадратних километара којим се мјери нека територија“.

image
фото: Скупштина ЦГ

Током уводног обраћања, предсједник Бечић се осврнуо и на релевантна истраживања према којима је црногорски Парламент проглашен најтранспарентнијим у региону.

- На путу што бољег обављања тог посла и превазилажења тих изазова, биће нам од изузетне важности размјена искустава са вашим парламентима и све оно што је било оруђе да у вашим државама парламент издигнете до улоге која му заиста и припада- казао је Бечић. 

Своје излагање у оквиру уводног дијела, предсједник Бечић је закључио ставом да Црна Гора остаје досљедна питању реформе владавине права, у чему ће јак парламент бити од немјерљивог значаја.

- Регионална сарадња и подршка савезима којима припадамо, заштитни су знак наше спољне политике“ казао је министар вањских послова Црне Горе, Ђорђе Радуловић током уводног обраћања.

image



 

Алекса Бечић

Уз осврт на парламенатарне изборе одржане 2020. године, он је казао да је на линији политичких промјена црногорски Парламент добио прилику да допринесе испуњавању спољнополитичких приоритета и подсјетио да је Скупштина Црне Горе, уз повећање транспарентности и јачање надзорне улоге, допринијела покретању дијалога у постизању важних реформских рјешења.

У том контексту, министар Радуловић је навео да су аспирације Црне Горе усмјерене ка чланству у ЕУ, те да је на том путу суштински важно радити на јачању независности институција, борби против корупције и организованог криминала, те се залагати за заштиту и слободу медија. 

Говорећи о важности данашњих сесија у оквиру Конференције, он је указао на значај сарадње са међународним партнерима у погледу заштите животне средине, нагласивши да је уз „владавину права Поглавље 27 једно од најзахтјевнијих“. У постизању тог циља, министар Радуловић је навео да очекује пуну подршку највећег законодавног дома у Црној Гори. 

image
Тамара Срзентић

- Као мале државе дијелимо многе важне заједничке теме. Овакви форуми допринијеће даљем развоју спољне политике и стварању међународног идентитета на којем можемо формулисати и покренути бројне заједничке иницијативе. Кроз сарадњу наших парламената или наших министарства, заједнички можемо постићи више- закључио је министар Радуловић. 

Бечић је  учесницима конференције рекао да се нада да ће се увјерити да у Црној Гори имају искреног пријатеља и поузданог партнера и да наша држава има чиме да допринесе.

- Сигуран сам да и у вашим државама постоје сличне изреке којима се исказује понос народа који у њима живе. Осим поноса, становника и суверена власти на ограниченом подручју потребан је и одређени скуп правила којима се регулише понашање и различити друштвени односи и процеси, али и њихово неселективно поштовање - дакле, правна држава и владавина права. Потребна је снажна економија, висок стандард, јак парламент и то све унапређивати. Зато ми малени, часни и поштени морамо да се држимо заједно и да учимо једни од других и наставимо да будемо пријатељи - сматра Бечић.

image
Са састанка

Он је додао  да одржавање пријатељских односа и остваривање државних интереса не искључује једно друго. Сматра да " сви државни интереси и мјерљиви економски параметри иду руку под руку са подршком пријатеља из Европе и свијета".

image
са састанка

На конференцији су учествовали предсједник Представничког дома Луксембурга Fernang Etgen, предсједница Представничког дома Кипра Anita Demetriou, предсједник Националног савјета Монака Stefan Valeri, предсједница Парламента Andore Roser Sune Paskuet, као и други високи представници парламената Монака, Луксембурга, Кипра, Сан Марина и Исланда. Током конференције, учесници ће разговарати о изазовима и предностима за мале државе у погледу иновација и модернизације парламената, улози парламената у савременим еколошким изазовима, као и парламентарној дипломатији малих европских држава. У оквиру појединих сесија, говориће - предсједник Одбора за међународне односе и исељенике Миодраг Лекић, министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић, генерални секретар Скупштине Црне Горе Александар Кларић и генерална директорица Директората за природу Тамара Брајовић.

На крају конференције усвојиће се заједничка декларација, након чега ће услиједити прес конференција предсједника парламената/шефова делегација.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 06:49