фото: Скриншот / - PC
24/12/2021 u 18:16 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Вуксановић Станковић: Спајић обесмислио и Деда Мраза, њему и Милатовићу узети пасоше

Током данашње расправе о буџету чула су се различита мишљења опозиције и позиције

Посланици су данас завршили расправу о буџету, а сједница је настављена расправом о сету закона. Посланици опозиције и позиције имали су различита мишљења. Из најјаче опозиционе партије су затражили да се закон повуче, а навели су и да је до сада не виђено да парламентарна већина гласа за буџет који су раније критиковали. Посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић поручила је да је министар финансија Милојко Спајић обесмислио Деда Мраза, као и да њему и министру економског развоја Јакову Милатовићу треба одузети пасоше, да не побјегну ако им план не успије.

Из Демократског фронта је данас саопштено да су ту да критикују да би било боље, као и да ће подржати буџет због грађана који се надају повећању плата. Очекују да ће неки њихови амандмани бити подржани.

Одбор за економију, финансије и буџет јуче је предложио је Скупштини да усвоји приједлог Закона о буџету, а након тога почела је сједница у пленарној сали. Јучерашња расправа је прекинута јер је министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић напустио сједницу због раније заказаног гостовања у емисији. Он је јуче саопштио да Влада повлачи двије ставке о задужењу за 900 и 500 милиона, али да повлачи своје амандмане и одбиће као предлагач друге амандману.

Државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања, Бранко Крвавац, казао је да Предлог измјена и допуна закона о акцизама има велике предности, јер се изједначавају неки штетни производи који нијесу били опорезовани и уводе се у акцизни систем.

- Ми не можемо да поредимо ово повећање са оним из друге половине 2017. године, јер смо тада имали повећање за само пола године са 22 еура на хиљаду комада на 40 еура на хиљаду комада. Сада имамо корекцију специфичне акцизе са 37еура на хиљаду комада на 47 на хиљаду комада- навео је Крвавац.

Он је казао да је јако битан захтјев од увозника и дистрибутера да имају предвидиву просјечну пондерисану цијену.

- То је усклађивање са Директивом ЕУ, што није корак одједном него представља усклађивање до 2024. године-рекао је Крвавац.

Он је казао да сада нема акцизе на дуван за жвакање и шмркање, тако да се она уводи.

- Водили смо се једном анализом Института за социо-економске анализе, која је показала јако позитивне ефекте, нарочито на трошкове здравственог система- саопштио је Крвавац.

Говорећи о акцизама на алкохолна пића, додао је да акциза на мирна вина остаје нула еура, док је за остале повећање пет центи по литру, што није драстични скок.

- Уводи се акциза на производе од пластике за једнократну употебу што је везано за заштиту животне средине- рекао је Крвавац.

Ток сједнице пратите уживо:

14:49

Славен Радуновић (ДФ) казао је да тај политички савез неће подржати раст акциза на слаткише, цигарете..

- Оволики број цијена који ће да скоче због акциза, повући ће са собом све друге цијене знајући наше трговце. Да не бисмо дошли да нам 250 буде веће од 450 нећемо подржати раст акциза. Подизање акциза је пресипање из шупљег у празно - навео је он.

14:32

Посланик СД-а Дамир Шеховић рекао је да овдје присуствују представи, а да му није јасно што министар ћути и сједи ко икебана, и неће да објасни грађанима појединости.

image

Дамир Шеховић

- PC

- Министар Спајић не налази за сходно да једну реченицу каже о појединостима из буџета - додао је Шеховић.

14:20

Посланик СДП-а Рашко Коњевић казао је да се није дешавало да неко из Владе претворио парламентарну већину у тастер посланике.

 - Морам Вам рећи, министре Спајићу, свака Вам част. Јер овакав однос према парламентарној већини која ће, како је рекла, супротно својој вољи, да нам гласа буџет, а Ви их овако искулирате је за десетку. Е, како ће они то стојички да истрпе, то је друга ствар - поручио је он Спајићу приликом расправе о сету економских приједлога закона.

14:10

Предсједник парламента Алекса Бечић констатовао је да су завршили расправу о Предлогу закона о буџету за наредну годину, о којем ће се изјаснити накнадно.

14:02

Посланик ДФ-а Дејан Ђуровић поручио је да предлагачи буџета имају срећу што су дошли након једне неодговорне владе.

image

Дејан Ђуровић

- PC

- Имате несрећу што ми нисмо они, и да су министри света бића и да вам нећемо рећи све ваше пропусте. Критика на ваш рачун је критика да будете бољи, јер ми смо одговорни грађанима а не ви. Ви сте одговорни нама, нас је народ гласао на изборима. Више немамо конкурента политичког - нагласио је он.

Поручио је и је овај буџет требао да буде развојни.

- Једна средња групација запослених ће бити у пат позицији. План Европа сад је окренут према 150 хиљада запослених, али смо заборавили да тај буџет морају да пуне 651 хиљада становника. Нисте нас консултовали око задужења - напоменио је Ђуровић.

Како је навео сва задужења ће ићи преко овог дома док је ДФ у владајућој већини.

-  Није природно што нас нисте консултовали. Испунили сте обећање које сте дали око туризма, то је похвално, не за вас, него за цијелу ЦГ. То је тако јер је држава била отворена усред пандемије корона вируса, све остале државе су биле затворене - додао је.

Поручио је да је ДФ ту да критикује како би било боље свима.

13:57

Посланик ДПС Андрија Николић поручио је да је у државне енергетске фирме запослено 700 људи, фамилије и рођака.

Грађанима се, како је додао, предлаже нешто што се не би предложило ни у оквиру домаћинства.

- Ни најближима не говоримо да троше оно што немају. Овај новац ће враћати грађани, ако се оствари овај план, он тражи хитност задужења у првом дјелу наредне године. Идемо према слому јавних финансија -  упозорио је Николић.

image

Андрија Николић

- PC

Тврди да је паметно да се повуче овај предлог буџета, и да добијемо владу која ће изаћи са предлогом буџета који је реалан и одржив.

- Не можете гарантовати да ће овај буџет бити реализован. Ви преузимате данас велики ризик, али немојте да мислите да ће вас то аболирати од заједничке одговорности. Више је одговорна парламентарна већина, него ви - оцијенио је он.

13:20

Посланик Демократа Момо Копривица казао је да сматра да се кроз програмско буџетирање Црна Гора примакла мјерама фисклане одговорности, а она подразумијева да се зна који су резултати у трошењу буџетског новца.

image

Момо Копривица

- PC

 - Предвиђен је већи Агробуџет, чиме се ствара база за унапређење пољопривреде у ЦГ. Капитални буџет је у односу на 2020. већи за 19 милиона еура. Ако се изузме ауто-пут пораст је капиталног буџета за 108 процената у односу на претходни буџет. 117 нових капиталних пројеката је превиђено - навео је Корпивица.

13:10

Потпредсједница парламента и посланица ПзП-а Бранка Бошњак, истакла је да не може да схвати одсуство слуха Владе према владајућој већини.

- Није коректно што смо вам ми мање битни од међународне заједнице и осталих код којих сте ишли. Ваш однос није уобичајен кад се ради о овом документу. "Европа сад" није то, јер не може бити ако нисте мислили о најрањивијим групама. Ви кад укуцате нула еура у онај калкулатор који сте измислили, није 450 као што показује, него је и даље нула еура кад си незапослен - рекла је Бошњак.

image

Бранка Бошњак

- PC

Упитала је министре зашто су бјежали од полемике.

- Они што немају ништа и даље неће имати ништа, и даље ће бити сиромашни. Овај ваш план допринијеће само јавном сектору, а приватници ће смислити начин да преваре запослене. Ми нећемо имати после довољно инспектора да то испитају - упозорила је.

Према њеним ријечима, укидање доприноса на здравство није добра ствар. Поручила је и да је потребан договор између већине.

 - Треба да се договоримо, да заједно радимо. Иначе ће нас народ који нам је 30. августа ово омогућио казнити - нагласила је потпредсједница парламента.

12:59

Посланица ДПС Александра Вуковић нагласила је да је Спајић пристојан човјек који је побиједио ДФ.

- Ова влада је успостављена захваљујући Цркви и она је одговорна њој - истакла је она.

image

Александра Вуковић

- PC

Вуковић је казала да је овај буџет начин да се спроведе буџет друге државе. Цијелу ситуацију око буџета упоредила је са Грчком.

Вуковић је истакла и да се ДФ одриче једног од лидера Небојше Медојевића, и нагласила да они неће гласати за буџет који значи пропаст.

12:50

Посланица УРА Суада Зороњић нагласила је да ће они подржати буџет, и навела да се нада да ће наредна година бити година економског опоравка.

- Буџет даје наду да ће грађани моћи да живе од свог рада. Он гарантује повећање стандарда грађана, смањење сиве економије.. Усвајањем буџета, просјечна зарада ће износити 700 еура, а минимална 450, а грађани ће то знати да цијене и неће више бити повратка старе власти - рекла је она.

image

Суада Зороњић

- PC

Замјерила јер је буџетом није издвојено довољно новца за сјевер.

- Сјевер је будућност ове државе, и потребни су пројекти која ће запослити омладину која одлази из земље. Надам се да ћемо паметном политиком створити претпоставке за бољи животни стандард - истакла је Зороњић.

12:40

Посланик Генци Ниманбегу замјерио је што  буџетом није издвојено довољно за припраднике албанског народа.

12:27

Посланик Праве Марко Милачић казао је да ће стати иза одлуке и да ће гласати за буџет.

- Мислимо да је пројекат Европа сад добар и да је нешто најбоље за грађане у протеклих 30 година. Ево одговорност нек буде на мени, никакву одговорност за овај план нек нема Спајић. Мислите ли ви да ја немам неке дилеме и да нам се овдје све свиђа, уложићемо неке амандмане. Сврха политике је предузети одговорност, стати, одлучити и гласати. Ово је први пут да је у фокусу буџета грађанин. Ово је буџет слободе, а не социјале, какви су били претходни буџети - рекао је он.

Позвао је колеге да заједно реализују буџет, да се помире, и напоменуо да је гласањљ за буџет уједно и гласање за повјерење Влади.

- Свако ко гласа за буџет, даје подршку Здравку Кривокапићу - напоменуо је Милачић.

12:15

Радуновић је поручио да је ДПС највеће политичко зло од 1945.

- Ако треба да пропадне ДФ, пропашће, али се ви нећете вратити на политичку сцену. Ви уцјењујете људе, а с нама су људи спреми у ров да уђу. Ја кад ово причам имам у глави неке од тих ликова, сад нећу да их разочарам. Ви сте ДПС, ви сте мјешавина ничега, браните Ђукановића и сами сте себи потписали пресуду. Ко год буде бранио Ђукановића биће политичи мртав - нагласио је Радуновић.

12:05

Посланик ДФ-а Славен Радуновић поручио је да подржава ову власт, јер је ДПС још гори.

- Овој влади рок није дугачак, а можемо да их контролишемо и смијенимо кад хоћемо. Поштујемо оно што траже наши бирачи, и они су у таквој материјалној ситуацији не могу да се одупру понудама које им даје ова Влада. Ми смо тешком муком изабрали да гласамо за буџет, али кад вас из ДПС-а видимо, немамо више дилема - казао је он.

Радуновић је истакао да овај план о повећању плата подржавају ради грађана.

image

Славен Радуновић

- PC

- Ми ћемо да дамо шансу овоме, јер то дугујемо грађанима: Нама се ово не свиђа, али смо казали због чега ћемо да гласамо - увјерава Радуновић

Живковић му је одговорио да је ДФ увијек био аутодеструктиван и да њима то одговара.

- Вас је превеслао Здравко Кривокапић, политички је јачи од вас. У Мојковцу вам је узео шест одсто, узеће вам дио мандата - поручио је он.

11:48

Посланик ДПС-а Данијел Живковић поручио је Спајићу да је неважно гдје ће бити ако му план пропадне, а да ће за пропадање бити одговорни посланици који ће гласати за план, иако га од почетка не подржавају.

- Из парламентарне већине вас критикују да ће план довести до слома буџета, али да ће га подржати. То није виђено нигдје у свијету - рекао је Живковић.

image

Данијел Живковић

- PC

Што се тиче плана "Европа сад" Живковић је казао да се могло другачије уз препоруке Међунаордног монетарног фонда.

- Овдје се ниво политичког достојанства урушио, ви овдје немате 14 посланика који су вам рекли да је буџет одржив и добар. Посланици су одговорни кад притисну тастер, а не ви. Ја вам честитам, и вама и Кривокапићу што сте убиједили оне који вас годину дана критикују и оптужују, да гласају за овај буџет. Од мене нећете чути овакве класификације као што је износила парламентарна већина. Ово је невјероватно и није замисливо у парламентарним демократијама. Мислите ли да је реално са оваквом већином спровести овај план. Ви треба да повучете овај буџет из процедуре и да са озбиљним политичким субјектима формирате нови - поручио је он.

Живковић је рекао и да ДФ назива Спајића лоповом, што нико из ДПС-а не би тврдио без доказа.

11:42

Посланица СНП-а Данијела Ђуровић рекла је да је план "Европа сад" одличан маркетинг, као и да грађани већ троше плате које су обрачунали на калкулатору који је објављен на сајту Владе.

image

Данијела Ђуровић

- PC

Поручила је да је највише брине однос према здравству.

Поручила је да ће гласати за буџет, и поручила Спајићу да, ако му се планови изјалове не иде у Сингапур, него да преузме одговорност.

11:34

- За данашњу ситуацију бих искористио мудрост "Ради у корист своје штете". Ова влада је успјела да обесмисли и народну мудрост. Велика је брука што се претходних дана разговарало о напретку и инвестицијама. Све дугове враћаће грађани, а не неко други - рекао је посланик ДПС-а Петар Ивановић.

Навео је да су против буџета и посланици, и привредници и предсједници свих општина у Црној Гори.

image

Петар Ивановић

- PC

- Подаци које износе надлежни нису тачни, јер показују да се број запослених и не запослених расте, а број становништва се смањује. Јавни дуг Црне Горе се није смањио, него се увећао након тајног задужења. Грађани, данас дугујете више него прије годину - нагласио је он.

Он тврди да министар не зна шта пише у програму којег је он смислио.

- Расправа са министром финансија представља пут који никуд не води. Нисмо против повећања плата, већ против начина на који се оно спроводи. За последице које слиједе кривицу ће сносити сви они који гласају за овај буџет. ЕК је показала шта мисли о овој Влади и њеним учинцима. Министре, живот није видео игрица, сви грађани ЦГ имају један живот, предложеним мјерама ви га не унапређујете, а ви посланици који будете гласали за буџет постајете одговорни за еконоска дешавања која слиједе. Ја вас упозоравам - истакао је Ивановић.

11:29

Посланик ДФ Јован Вучуровић навео је да су министри кад су видјели да су се преиграли обратили овом политичком савезу.

image

Јован Вучуровић

- PC

- Већина у влади није била за договор са ДФ-ом, осим кад гори. Ми смо ту да им помогнемо само кад гори. ДФ је спрјечавањем нових задужења спасио грађане Црне Горе. Што каже мој пријатељ и он може бити експерт као и ови данашњи. Такав експерт је био и Броз, па сад враћамо његове дугове. Такав експерт је био и Ђукановић који је милионе дијелио шаком и капом својим тајкунима. Многима је чудно што ДФ и Скупштина одлучује да ли треба да се задужи држава - казао је он.

11:21

Посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић казала је да је Европа стигла код нас јер имамо европске цијене, а најављено је да ће се повећати цијене других роба, а нарочито хране.

image

Драгиња Вуксановић Станковић

- PC

- Многи грађани се боје да ће 1. јануара остати без посла. Данас се уништавају сви сектори, свакодневно су штрајкови превозника, радника и многих других. Ми из СДП-а смо се највише последњих година залагали за повећање минималних зарада и пензија. Гледали смо и да привредници не буду угрожени, али ово што сте ви замислили не може се водити како сте ви кренули. Немамо ништа против повећања зарада, али имамо проблем са процесом како ви то спроводите. Иде се корак, по корак, не желимо да због популизма грађани остају без посла. Министре ви се играте са  грађанима, немојте да дођу у ситуацију да има пара за плате пар мјесеци па да после кажете пара више нема - навела је она.

Како је нагласила треба узети пасоше Милатовићу и Спајићу ако дође до тога да грађани не буду имали новца и ако.

Нагласила је да "ова штеточинска влада" треба да оде што прије, како би Црна Гора искористила своје потенцијале.

- Министре Спајићу ви сте обесмислили и Деда Мраза - поручила је Вуксановић Станковић.

11:13

Посланик Срђан Павићевић рекао је да је буџет смишљен тако да би посланици владајуће опозиције били криви и да се изласа и да се не изгласа.

image

Срђан Павићевић

- PC

Посебно се осврнуо на градску болницу у Подгорици, казао је да је уложио амандман на то.

- Прича о градској болници је нон сенс, она Подгорици не треба. Она има градску болницу, то је КЦЦГ који је сасвим довољан да оскрби општине Подгорица, Даниловград и Колашин. Потребно је правити Клинички центар који би био преко пута градске болнице, и онда би добили медицински кварт. Њега имају сви велики градови - напоменуо је он.

Павићевић сматра да је сувише касно почела комуникација са посланицима.

- Није ми јасно како није ништа издвојено за Институт за болести дјеце, опет су дјеца на задњем мјесту. Није ми јасно како се нема средстава за дјечији институт - навео је он.

Апеловао је на Спајића да комуницира са посланицима више, те да су због тога настале грешке.

11:05

Посланик ДПС-а Предраг Бошковић поручио је да буџет треба да се повуче, да се Влада повуче и да се препусти ономе ко се у то боље разумије.

- Овај буџет ће увући Црну Гору у дужничко ропство, а парламентарној већини је важнија политичка фотеља од Црне Горе. Негодовали су, али су на крају казали да ће ипак гласати за буџет, то је толико неодговорно - истакао је он.

10:37

Посланица Демократа Зденка Поповић казала је да је врло важна приходна страна буџета. Навела је и да су потребне и инвестиције и инвеститори, а тврди да је буџет "Европа сад" рефорски.

- Ово је први пут да се значајно повећавају минималне и просјечне плате - сматра  она.

Поповић сматра да је буџет развојни, као и да је Министарство развој и инвестиције ставило у први план. Рекла је и да јој је жао што није било дијалога између министарства и парламентарне већине.

image

Зденка Поповић

- PC

- Занимљиво је било слушати ових дана оне који су нас за 14 година задуживали и то за преко три милијарде еура. Они су нас дневно задуживали за 700 хиљада еура, а они кукају да ли је буџет одржив и траже да се повуче. Заиста невјероватна ствар - казала је Поповић.

Додала је и да су имали прилику да чују да су они из парламентарне већине добри глумци, па је упитала оппозицију да ли су они извођачи тајкунских послова.

- Усвојиће се буџет, а ових 200 милиона трошиће грађани, а не тајкуни, јер стварно доста је било - поручила је она.

10:30

Посланик ДПС-а Богдан Фатић казао је да имамо 55.000 незапослених у Црној Гори, највише их је на сјеверу.

- Ово је последица тешке финансијске ситуације изазване корона вирусом, али немамо ни један пројекат који би предвидио нова радна мјеста  - рекао је он.

image

Богдан Фатић

- PC

Како је додао, капитални буџет је повећан за 55 милиона еура.

- Влада није до сада реализовала ни један капитални пројекат у свом досадашњем мандату. Ако наставе овако биће потребно доста време да се пројекти реализују - тврди Фатић.

10:22

Посланик ДФ-а Мило Божовић рекао је да је ово неозбиљан и неодговоран однос министра према парламентарној већини.

- Ваш наратив да не везујете своју будућност за Црну Гору, нама умањује повјерење према предлогу буџета. Проблематично је што сте рекли да ћете отићи за Сингапур ако овај предлог не прође. Ко не види себе овјде у будућности не треба да предлаже нека крупна дјела - поручио је он министру.

image

Мило Божовић

- PC

- Ви нисте дали паре за полицију, они немају шлемове, замислите да се формира мањинска влада са ДПС-ом, а ДФ крене протесте против и неки наш посланик гађа полицајца који је без опреме. Недостаје новца за њих, а од њих смо схватили да ко је добар с министром добија више пара, а ко није онда мање - тврди Божовић.

Према његовим ријечима, капитални буџет није добар јер има преко сто амандмана.

 - Посланици нису написали амандмане јер су тако хтјели, него морају да одговарају грађанима. ДФ амандмани вриједе 50 милиона - увјерава Божовић.

10:10

Посланик СД-а Борис Мугоша рекао је да посланици владајуће већине треба да се извину Спајићу јер ће, сад након толико критика, прихватити сваку тачку буџета.

image

Борис Мугоша

- PC

Он тврди да је смијешна прича о забрани задужења.

- Сад министарство кад треба да се задужи, тад ће бити одлука о задужењу, ребаланс буџета, па да прође одбор, па да се закаже сједница. Ту ће бити да се и изгубе повољни услови кад наиђу за задужење, смијешна је та прича. Није министарство одустало од задужења, него ви од амандмана -  нагласио је Мугоша.

Напоменуо је и да је превише новца издвојено за службена путовања.

 - Тражили смо да се новац од службених путовања преусмјери за дјечије ужине, а тражили смо амандман за уговор о дјелу - додао је он.

09:59

Посланик СНП-а Владимир Јоковић казао је буџет презентиран на сједници владе као да презентира парове на Лиги шампиона, јер мисли да је ипак требало да се договори са парламентарном већином.

image

Владимир Јоковић

- PC

- Ми смо дужни да грађанима испунимо обећано, а ви сте били дужни да се с нама састанете - нагласио је он.

Истакао је треба да се посвете равномјерном развоју сјевера. Навео је да кад би га неко питао да ли вјерује у програм "Европа сад", да вјерује само у прошлост јер зна да се то десило.

09:50

Посланик ДПС-а Иван Митровић казао је да је овај буџет у потпуности заобишао "срце" грађана, те да њиме немамо ни једно повећање за најугроженије грађане.

Он је истакао да буџет није домаћински и да треба да се повуче.

- Најрокоректнија ствар је повући буџет -  додао је.

image

Иван Митровић

- PC

9:43

Посланица ДФ-а Маја Вукићевић да предлог буџета изгледа оптимистично и нада се да ће се оно што он предвиђа остварити.

- Изостао је дијалог између посланика и власти приликом утврђивања предлога буџета. Треба да будемо опрезни са наметима, јер уколико будемо претјерали угрозићемо мала и средња предузећа - нагласила је она.

image

Маја Вукићевић

- PC

Казала је да је неприхватљиво да буџет добијемо по принципу "узми-остави".

- Знам да ви имате јако тежак посао, али не могу да прихватим да је толико мало улагања планиерано за Бар. Економију не можемо оживјети популистичким најавама, треба нам индустрија, требају нам радна мјеста - рекла је посланица ДФ-а.

Како је додала, ДФ ће подржати све оно што ће побољшати квалитет живота грађана, и надамо се да ће неки амандмани бити усвојени

09:40

Посланик ДПС-а Предраг Бошковић је казао да Мартиновић злоупотребљава говорницу да се етикетира једна странка.

 - Демократе су препустиле своје бираче СНП-у како би добио мандат у Петњици. Тако да боље да се вратимо на тему буџета, овом вашом интервенцијом нарушен је овај склад. Сачекајмо да државни органи одраде свој посао и да утврде ко је пребио Муратовића - додао је.

9:25

Посланик Демократа Владимир Мариновић на почетку сједнице је показао слику Исада Муратовића, којег су, како је казао, напали ДПС активисти.

- Хоћу да поручим Лазовићу, Вељовићу и Мићуновићу да нас нико неће зауставити док не одбранимо сваки педаљ наше земље од криминалних структура које су владале деценијама. Надам се да се више никад неће овако крвавим главама обрачунавати - истакао је он.

(ВИДЕО) Прекинута сједница: Спајић напустио расправу због емисије о буџету

Буџет којег је предложио министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић изазвао је различита мишљења како позиције тако опозиције. Раније су посланици владајуће већине најавили да ће га подржати, међутим поднијели су преко стотину амандмана на предлог буџета.

Демократски фронт предложио је 60 амандмана, а тражили су минимална зарада да буде 650 еура, да сви незапослени примају 100 еура мјесечно, да приправници примају умјесто 250, 450 еура. Демократе су тражиле минималну пензију од 200 еура, да се мајкама врате накнаде, као и да дјечији додатак примају сва дјеца.

Влада је 12. новембра усвојила приједлог буџета који је пројектован на двије милијарде и 460 милиона еура. Он укључује програм „Европа сад“, који предвиђа кроз измјене више закона, увећање минималне зараде са 250 на 450 еура а просјечне са садашњих 530 на 700 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 03:09