/ ILUSTRACIJA: SKUPšTINA CG
28/07/2022 u 22:31 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/UŽIVO) Pripravnicima uvećavaju naknade, usvojen predlog Zakona o strancima

Današnje zasijedanje počelo je minutom ćutanja za stradale u Velici

Nastavljena je Osma sjednica Prvog redovnog zasijedanja u 2022. godini. Današnje zasijedanje počelo je minutom ćutanja za stradale u Velici. Skupština je usvojila Predlog  o izmjeni Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima. Takođe, poslanici su izglasali i Predlog odluke o izmjeni Odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force - NRF).

Poslanici su izglasali Predlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize. Skupština je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Finske i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Kraljevine Švedske. Takođe, poslanici su izglasali i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva i ćelija u svrhu liječenja.

Usvojen je i Predlog zakona o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Skupština je usvojila i Predlog zaključaka Odbora za ljudska prava i slobode povodom kontrolnog saslušanja ministra rada i socijalnog staranja (predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja), ministra prosvjete, ministra zdravlja (predstavnika Ministarstva zdravlja) i ministra pravde na temu „Rad dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na praćenje realizacije Zaključka Odbora za ljudska prava i slobode sa Konsultativnog saslušanja, održanog 25. septembra 2019. na temu „Rad dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori“ i Preporuka iz Analize intersektorske podrške različitih sistema djeci sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori, koju su pripremile ekspertkinje angažovane od strane UNICEF-a“.

Takođe, usvojen je i Predlog zaključka Ustavnog odbora u vezi izmjene člana 22 stav 2 i 3 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

image

skupština crne gore

- SKUPšTINA CRNE GORE

Ministar odbrane Raško Konjević rekao je da su predvidjeli da se broj vojnika poveća do 30 pripadnika, i to je kako je pojasnio predlog prethodne ministarke, ali je  tek sada došao na razmatranje.

- Broj pripadnika Vojske Crne Gore koji mogu biti upućeni u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza u svrhu odgovora na krize trebalo bi da bude povećan sa inicijalno planiranih do 20 na do 60- kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević.

Govoreći u Skupštini Crne Gore, koja na predlog Savjeta za odbranu i bezbjednost odlučuje o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, ministar je ukazao da je do promjena došlo nakon sastanka ministara odbrane Sjevernoatlantskog savjeta, sredinom juna, i NATO Samita koji je krajem juna održan u Madridu. 

- Nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, NATO konstantno vrši procjene i donosi odluke u pravcu prilagođavanja strukture, razmještaja i jačine komandi i jedinica na istoku Evrope. Crna Gora, kao kredibilna članica Saveza, pokrenula je nacionalnu proceduru za doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti- kazao je ministar Konjević.

On je pojasnio da je Alijansa odlučila da razmjesti dodatne snage na njenim istočnim granicama, prvenstveno u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji, pored ranije raspoređenih snaga u baltičkim državama.

- Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Crne Gore su sproveli neophodne analize i konsultacije sa saveznicima, na osnovu kojih se planira upućivanje dodatnih snaga Vojske u neku od pomenutih zemalja, vjerovatno će to biti Bugarska ili Mađarska. Konačna odluka biće donešena nakon završene procedure generisanja snaga u okviru NATO-a- kazao je ministar i pojasnio da je zbog toga predloženo povećanje broja pripadnika Vojske.

Ministar je ukazao da bi pripadnici Vojske Crne Gore u Bugarsku ili Mađarsku bili upućeni u januaru naredne godine, ali da je neophodno vrijeme za pripreme ove prirode. Dodao je da bi donošenje ovakve odluke omogućilo Ministarstvu i Vojsci fleksibilnost i pravovremenog planiranja za razmještanje snaga, opremanje i obuku, kao i preventivno angažovanje u skladu sa odlukama NATO tijela.

- Za Crnu Goru učešće u sastavu snaga Sjevernoatlanskog saveza u svrhu odgovora na krize znači kredibilitet, jer kroz aktivno učešće i doprinos, pokazuje odgovornost i svijest o potrebi očuvanja bezbjednosti evroatlantskog prostora- kazao je ministar Konjević.

Ministar odbrane je u Skupštini obrazlagao i Predlog odluke o izmjeni Odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force – NFR), kako bi se u ovaj sastav moglo uputiti do 40 pripadnika Vojske umjesto do 30, koliko je navedeno u inicijalnoj odluci.

- Upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u NRF, Crna Gora će pružiti aktivni doprinos sistemu kolektivne odbrane, razvoju sposobnosti i kapaciteta saveza, a samim tim direktnom unaprjeđenju sposobnosti Vojske kao i ukupne bezbjednosti i stabilnosti Crne Gore- kazao je ministar Konjević.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković smatra da je Rusija "uzdrmala temelje savremenog poretka". Poslanik DF-a Andrija Mandić kazao je da su se oni zalagali za vojnu neutralnost.

-  Sada imamo težak izazov, ja bih volio da se ponašamo onako kako priliči CG. Da u razgovorima koje imate sa NATO-om, a vidimo da političari prednjače u tome-žele da budu prvi na linijama sukoba u političkom smislu, tako da prosto imam osjećaj da želite da budete prvi i u nekim vojnim sukobima- smatra Mandić.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je, pored ostalog, da su penzioneri ponovo u sitauciju da podnose teret zbog inflacije.

- Moraćemo da vodimo računa o najranjivijm kategorijama. Moramo da obezbijednimo sredstva za septebar, za rebalans budžeta. Ići ćemo sa mjerama prema penzionerima, sistemski ne sa jednokratnim davanjima. Ne košta malo, ali neka košta. Ima podrška za namjeru od strane Vlade. Biće povećanje za minimalne penzije u septembru, nadam se i u januaru- kazao je ministar Damjanović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:57