Вучуровић у разговору са новинарком „Дана” / -Дан
06/04/2022 u 12:02 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Вучуровић: Абазовић се преиграо, а Црна Гора је у расулу

Онај ко шири антируску хистерију очигледно не познаје ни Црну Гору ни већину грађана. Ми се наравно залажемо да буде мир, али се надам да Влада Црне Горе неће увести санкције Русији, казао је Вучуровић

Очигледно је да се Дритан Абазовић политички преиграо и заиграо. Он је вјероватно добио обећања од Мила Ђукановића и ДПС-а да ће формирање мањинске владе ићи као по лоју, да они неће правити сметње, али ми се чини да је Абазовић испао политички наиван. Не могу да вјерујем да он има повјерења у Мила Ђукановића и Дамира Шеховића и да њима вјерује да ће све ићи како треба. Ђукановић му је дао мандат да састави Владу, а онда исти дан почео да подмеће и да прави проблеме, као што се и очекивало од њега. Нажалост, у ту игру је упао и СНП. Надам се да ће се СНП и ГП УРА освијестити и схватити да је једино могућ договор између парламентарне већине, казао је за „Дан“ посланик Демократског фронта (ДФ) и Нове српске демократије Јован Вучуровић.

Упитан има ли свјетла на крају тунела када је у питању тренутна политичка ситуација, која не дјелује обећавајуће, он истиче да увијек има наде.

– Црна Гора добрим дијелом личи на друштво које је у расулу. Није било воље неких субјеката да оно што смо остварили у августу 2020. године преточимо у реалност. Након пада владе Здравка Кривокапића и неуспјешног експеримента експертске владе, хтјели смо да се партије већине заједно са странкама националних мањина договоре. До тога није дошло и кренуло се у нови погрешан пројекат. Због жеље да се уђе у пројекат мањинске владе, имамо стање полуанархије – оцијенио је наш саговорник.

Он је нагласио да свуда у свијету побједници на изборима формирају владу.

– Када се сјетимо литија, великог покрета народа, очекивали смо да управо том народу испунимо очекивања, а ми смо три дана након избора остављени од стране носиоца наше листе Здравка Кривокапића. Он се окренуо другим партијама и са носиоцима других листа потписао споразум који је био апсолутно неприхватљив за већи дио коалиције „За будућност Црне Горе“ и мислим да је тада кренуо суноврат, који се завршио падом Владе. Није се десила демонтажа бившег режима, ДПС-а, који ми зовемо политичким крилом мафије, нити су процесуирани Миливоје Катнић, Мило Ђукановић... – указао је Вучуровић.

Испитати је ли снимак из Улциња монтажа

Вучуровић је прокоментарисао и аудио-снимак који наводно свједочи да функционери коалиције „За нови почетак“ купују гласове у Улцињу.

– Постоје механизми да се испита је ли то монтажа, али ако се не ради о монтажи, очекујемо да тужилац поступи по закону. У протеклом периоду имали смо више примјера учешћа ДПС-а у недозвољеним радњама, било је појединачних процесуирања, али нису одговарали људи попут Зорана Јелића. Још увијек немамо процесуирање крупних риба и то је задатак тужиоца Нововића. Мислим да Црна Гора не може кренути напријед ако се не процесуирају они који су свих ових година учествовали у изборним злоупотребама, по којима је била позната Демократска партија социјалиста, а бојим се да су и други кренули тим путем – казао је Вучуровић.

Он је истакао да в.д. предсједника Скупштине Страхиња Булајић тренутно брани изборну вољу грађана.

– Од обрачуна са бившим режимом дошли смо до тога да бивши режим сарађује са ГП УРА и да заједнички врше притисак на Страхињу Булајића и ДФ – рекао је Вучуровић.

Он је рекао да пријетње СНП-а да ће срушити власт у Никшићу и Мојковцу ако не буду дио власти у Беранама нису коректне јер су у тим општинама били дио коалиције.

– СНП је одлучио да иде путем подршке такозваној мањинској влади и тако је изневјерио људе који су гласали коалицију „За будућност Црне Горе“. Уколико СНП одлучи да крене путем подршке мањинској влади, тешко да могу бити партнер странака које су биле побједници избора 30.августа. Видјели смо да су и Демократе, „Беране сад“ и Права Црна Гора заузели став да ни по коју цијену неће са СНП-ом, али хајде да сачекамо коначну одлуку СНП-а – казао је Вучуровић.

Како је додао, лоши односи са Србијом су још једно од великих разочарења које је грађанима приредила одлазећа влада.

– Очекивали смо да се побољшају односи са Србијом, након бруталне кампање против српског народа и предсједника Србије Александра Вучића, да се развијају односи партнерства између двије братске државе. Влада Душка Марковића прогласила је амбасадора Божовића персоном нон грата и он је протјеран из Црне Горе. Када је дошла нова влада, очекивали смо да ће Министарство вањских послова укинути ту одлуку, али ни до дана данашњег немамо амбасадора Србије у Црној Гори. Како је тада почело, тако се наставило низом потеза, посебно од стране министра вањских послова, који се показао као добар ученик Срђана Дармановића – истакао је Вучуровић.

Према његовом мишљењу, оно што ради Црна Гора по питању односа са Русијом прилично је незнавено.

– Они то раде под притиском ДПС-а и под притиском међународног фактора. Није потребно да се Црна Гора сврстава на било коју страну и треба спријечити антируску хистерију која се дешава и код нас, која је потпуно неприродна и нелогична. Русија је стотинама година била један од најближих партнера Црне Горе. Онај ко шири антируску хистерију очигледно не познаје ни Црну Гору ни већину грађана. Ми се наравно залажемо да буде мир, али се надам да Влада Црне Горе неће увести санкције Русији Надам се да ће Влада напокон показати кичму и достојанство, а ја знам шта би урадио ДФ у том случају – казао је Вучуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:22