Здравко Кривокапић / -PC
07/12/2021 u 12:23 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Кривокапић: Ми нудимо програме за бољитак Црне Горе, због тога смо непријатељи свим политичарима

- После годину дана не знам одакле да кренем, требали би дани да би се испричали сви резултати ове владе - навео је он

Ова влада ће остати једна од најуспјешнијих у историји, оцијенио је премијер Здравко Кривокапић током презентације резултата Владе поводом прве годишњице.

 - После годину дана не знам одакле да кренем, требали би дани да би се испричали сви резултати ове владе. Моја обавеза је да кренемо од онога што смо затекли. Имате тиху опструкцију, заробљену државу, још заробљеније правосуђе. празну касу и ни један уговор за набавку вакцина.То је недопустиво ако ви бринете о грађанима.Да ли је неко бринуо о грађанима то ће они рећи. Нема  више прогоњених, нема прогона новинара, грађана, свештенства, десила се слобога. Скуп знања и умјећа резултирао је домаћинским управљањем. Захвалан сам свима који су нас подржавали, то је Демократска ЦГ, УРА, Права Црна Гора, дјелови ДФ-а, СНП-а неки су нас подржавали јавно, а неки тајно - оцијенио је премијер - истакао је он.   

Казао је и да неће бити повратка на старо.

Премијер је нагласио да је битка за здравље била нешто најважније, те да Црна Гора данас има преко милион вакцина.

- Најбољи свједок нашег рада је 700 милиона прихода што је пет пута веће него у 2020. Ова влада се задужила само кад је морала. Наредни буџети не воде на то. Имали смо два кризна тренутка, један да се поштује споразум потписан 8. септебра, тада приликом тешке одлуке да Влада буде јасна, опредијелили смо се да Тужилачки савјет има препоруке Венецијанске комисије. Сада се види колико је политичка игра у свему томе, недостатак политичке воље је допринио да се овај проблем ријеши - додао је предсједник Владе.

Најтежи тренутак је, како је додао, око аутопута, када се мора донијети одлука о потписивању анекса шест.

- Најзначајнија је и одлука да се стави мораторијум на ДУП Бечићи и Будва - додао је.

Осврнуо се и на смјену министра правде Владимира Лепосавића.

 - Није лак избор смијенити. То смо урадили искључиво и само да би исказали да је споразум за нас закон. Ова Влада је прошла и то искушење, није то било једноствано - истиче премијер.

Кривокапић је када је борба против криминала и корупције подсјетимо на највећу заплијену кокаина, као и на спријечавање шверца дувана.

- Није се десило ни једно убиство током ове владе, које се догађало раније. Да ли се десило да је један новинар био угрожен. То говори о нашем односу према медијима..Независно како ви пишете. Стално нам приговарају да се бавимо црквом и религијом.Не бисмо имали овакве резултате да смо ово радили - додао је.

Он је навео да се можда могло урадити више.

- Од јуна послујемо са суфицитом, да подсјетим оне што критикују постигнуто у економији. Програм Европа сад даје снагу да сви осјетимо социјалну правду. Ми нудимо програме за бољитак Црне Горе због тога смо непријатељи свим политичарима. Грађани не дозволите да се играју са буџетом, због тога смо предложили да се гласа у пакету. Порука ове владе је јасна, паметно, издржљиво за бољитак ЦГ -  казао је он.

Додао је и да неће оцијењивати министре.

Кривокапић је казао и да очекује да ће тужилаштво и судство да се покрене из мочваре у коју их је неко увалио. Поручио је и да је порасла подршка грађана ЕУ и НАТО.

Након премијера, и остали чланови Владе су представили своје резултате.

Абазовић: Ово је Влада поштених људи

image

Дритан Абазовић

-PC

Вицепремијер Дритан Абазовић је навео да је Црна Гора добила владу поштених људи, и да је током владавине остварена значајна борба против криминала и корупције.

- Нећемо штедјети и даље они који су крали државу. Обрачунали смо се са свим видовима мафије, и даље ћемо настатити то да радимо,без помоћи тужилаштва. Борићемо се за природна добра ЦГ,да вратимо природно богатство грађанима и да их отмемо од тајкуна. Морамо да дамо гас у европским интеграцијама.Морамо да дјелујемо као тим, као што смо то били 4. децембра. Никад нећемо подржавати поларизацију и свађе. Сигуран сам да се током ових годину дана урадило много, а тек толико тога нас очекује - нагласио је он.

Боровинић Бојовић: Метода слања у ћошак одавно заборављена и превазиђена

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић подсјетила је на све што су затекли кад су ступили на дужност, а истакла је и резултате које су постигли.

image

Јелена Боровинић Бојовић

-PC

- Набавили смо преко милион и 300 хиљада вакцина. Обезбјеђено је преко 20 милиона донација за КЦЦГ, увели смо програм "Брже до љекара".. Ради се на смањењу цијене љекова, отворене су амбуланте у Петњици и Тузима. Капитални буџет за наредну годину за здравство биће већи. Први пут имамо веће повећање плате здравственим радницима..Планирана је изградња болнице у Подгорици и Пљевљима - рекла је министарка.

Казала је и да је метода слања у ћошак одавно заборављена и превазиђена.

Прва демократска Влада Црне Горе ради у екстремно тешким околностима и условима, али резултати, упркос томе, нијесу изостали, поручила је министарка.

 - Жао ми је због фрустрација и очигледних присјећања на методе слања у ћошак и гледања у зид. У савременој медицини ове методе су одавно напуштене и заборављене. Ми не размишљамо тендерски већ медицински. Наша визија нијесу баријере и зидови већ рад, изградња и нулта корупција што је синоним за здраву Црну Гору - истакла је Боровинић Бојовић.

Милатовић: Влада је грађане и фер привреду ставила у фокус своје пажње

Министар економског развоја Јаков Милатовић подсјетио је да је економија у Црној Гори била у драматичном стању.

 - Данас смо нажалост земља која има сваког четвртог становника на ивици сиромаштва, на сјеверу државе је још драматичније. Због неправедне транзиције 50.000 становника је напустило наш сјевер. Затечено стање је било више него драматично, просјечне зараде у земљи нису мрднуле у последњих 10 година што је довело до егзодуса грађана у земље ЕУ - подсјетио је он.

image

Јаков Милатовић

-PC

Милатовић  је навео, да су на почетку мандата са два пакета подржали грађане, нарочито рањиве категорије, пензионере, незапослене. Подсјетио је и на подршку банкарском сектору, и туризму.

Он је навео да су приходовали од туризма 700 милиона еура, те да је то отворило врата да причају о социјалним политикама.

- Након  опоравка туризма, радили смо на опорављању социјалне неправде - казао је Милатовић.

Министар је казао и да су радили на унапређењу односа Владе са привредом. Најавио је и да ће радити и даље на подршци запосленима.

 - Влада је грађане и фер привреду ставила у фокус своје пажње - додао је он.

Бојанић: Ресор ослобођен од партијског запошљавања

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић казао је да је његов ресор ослобођен од политичког запошљавања. Навео је и да су у његовом ресору остварене значајне уштеде.

- Подгигли смо транспарентност министарства на већи ниво,медијима су увијек отворена врата, било да су лоше или добре ствари - истакао је он.

image

Младен Бојанић

-PC

Навео је и да су основали нову авиокопанију, да је започето бушење за нафтом и гасом на приморју.

 -  Јако смо близу резервоару, па нам то даје за право да будемо оптимисти - казао је Бојанић.

Истакао је и да су зауставили давање концесија на мале хидроцентрале.

 - Успостављени су односи у жељезничким предузећима. Раније су се само гледали по судовима и комуницирали са тужбама - нагласио је.

Истакао се да се разматрају и рјешења за ТЕ Пљевља, као и да је расписан тендер за изградњу булевара Јаз - Тиват.

Најавио је и истраживање гаса у црногоском приморју.

Наставља се, како је истакао, борба против корупције.

 -  Нема толеранције за корупцију - додао је.

Радуловић: Наш циљ је ЕУ

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић, казао је да је Европска комисија похвалила вањску политику Црне Горе.

image

Ђорђе Радуловић

-PC

- Западни Балкан је снажан дио Европе, 75 посто подржава ЕУ, док 68 одсто грађана ЦГ подржава НАТО. Обећали смо да ћемо градити професионалну дипломатију у служби наших грађана - додао је министар.

Казао је и да је дипломатија имала улогу и у здравственој заштити грађана.

- Здравствена криза је искристалисала циљеве, а наш циљ је Европска унија - нагласио је министар.

Срзентић: Наш крајни циљ је дигитално друштво

Министарка јавне управе и дигиталног друштва Тамара Срзентић казала је да су покренули многе пројекте и стратегије које ће грађанима помоћи и олакшати живот.

Како је истакла, подаци јавне управе ће бити доступни грађанима,како би им показали како управљају.

image

Тамара Срзентић

-PC

Покренули смо многе пројекте и стратегије које ће грађанима помоћи и олакшати живот. Подаци јавне управе ће бити доступни грађанима,како би им показали како управљамо.

 - Наш крајни циљ је дигитално друштво без факса, без печата, без редова - нагласила је Срзентић.

Најавила је формирање дигиталне канцеларије.

Стијовић: Бавићемо се једино аграрном политиком

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић навео је да је ова година трајала дуже него иначе, јер су нон стоп радили.

- Жеља нам је била да од оног што смо затекли, створимо боље друштво за све. Затекло нас је доста тога, а година је имала највеће изазове. У овој години смо имали проблеме и са поплавама и са сушом, имали смо привремено финансирање и кашњење агробуџета. Упозорио бих посланике да се ово више не понови, јер су овим угрожени грађани - нагласио је Стијовић.

Осврнуо се и на раст цијена нафте који је утицао на цијене нафте. Тврди да су упркос свему јачали привредну производњу, те да су свима дали 10 одсто више.

image

Александар Стијовић

-PC

- Боримо се за ријеке и за шуме, узимали су ресурсе и уништавали их бесумочно. Говорили су да је држава света, а овамо се видјело да то није истина - нагласио је министар.

Стијовић је нагласио и да испуњавају обавезе из европске агенде.

- Реализован је Агробуџет у потпуности, ове године готово су сва плаћања завршена, а надамо се да ће до 25. децембра бити све завршено - истакао је Стијовић.

Урађено је, како је истакао, 100 километара пита и стотину водовода.

- Без села се не може јачати пољопривредна производња. Са мање смо људима дали више, можете мислити како се раније радило, кад смо ми то успјели - нагласио је.

Додао је и да ревидирају уговоре који су били штетни и који су ишли на руку концесионару.

- У овом министарству ћемо се водити само аграрном политиком. То је једина политика којом ћемо се бавити, а ту смо у служби сваког грађанина - истакао је.

Најавио је и отварање пет фабрика и отварање реалних радних мјеста, као и унапређење рибарског сектора.

Братић: Затеклии смо јавашлук под плаштом бриге за Црну Гору

Министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић навела је да се кривци за стање у Црној Гори крију иза лажног патриотизма.

image

Весна Братић

-PC

- Затекли смо непостојање финансијске контроле, цифре које су се трошиле док је народ гладовао, ненамјесно трошење новца а све под плаштом бриге за Црну Гору. Затекли смо дубоко политизован систем у ресору у којем политике не смије да буде,неискориштавање средстава из ЕУ фондова, новац се трошио за све, сем оно за шта треба. Затечени су руинирани школски објекти, ђачки и студенстски домови - набројала је Братић.

Истакла је да су побољшали положај запослених.

- Просвјетни радници на одређено су уцијењивани, а 10 мјесеци су радили у школи, а два продавајући кукуруз на плажи да би преживјели. Сад им се плаћа 12 мјесеци, а не 10 као раније - рекла је она.

Братић је нагласила и да у овом ресору нема реваншизма.

Извршена је, како је додала, и деполитизација спорта.

Навела је и да је част што је дио Кривокапићевог тима.

Секуловић: Резултати постоје, грађани су то препознали, а година пред нама биће година још већих успјеха

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић казао је да његов ресор има обавезу према грађанима да буду што транспарентнији.

image

Сергеј Секуловић

-PC

Навео је и да стварају чврсте основе које трасирају пут којим ово министарство треба да се креће.

- Истраживања су показала да расте повјерење грађана у полицију. Наш пиступ раду који се односи на деполитизацију овог органа, показују резултате и грађани то осјећају - казао је он.

Истакао је и заплијену кокаина која је добила позитиван одјек у извјештају ЕК.

- ЦГ полиција је поуздан партнер међународних организација - додао је.

Секуловић је навео да је много тога испред њих.

- Појачаћемо борбу против организованог криминала, шверца цигарета  и против разних облика насиља - нагласио је.

Истакао је и да нико не смије да се мијеша у рад МУП-а.

- Резултати постоје, грађани су то видјели, а година пред нама биће година још већих успјеха - додао је.

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић навео је да су увећали заштићена простора за преко три хиљаде квадрата.

Спајић: Уштедјели смо 25 милиона еура

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић подсјетио је да су затекли и 50 милиона еура у каси. и државу пред банкротом.

- Имали смо неадекватно трошење буџетских средстава. Како смо спасили малу државу од банкрота и постигли највећи раст у Европи. Даноноћно смо на томе радили и 9. децембра смо успјели да изађемо на тржиште - присјетио се он.

Спајић је навео да је тада ухваћен задњи воз за издавање обвезнице.

 - Ове године је враћено 300 милиона еура старих дугова - додао је.

image

Милојко Спајић

-PC

Навео је и да је направљен програмски буџет.

 - Шест милијарди еура грађана је раније потрошено беспотребно. Ми ове године нисмо смањивали плате и пензије, имали смо агробуџет и капиталне инвестиције на нивоу прошлогодишњег - казао је он.

Спајић је истакао да су уштедјели 25 милиона еура, захваљујући ангажману са четири америчке и европске банке.

Имали смо први најбољи програмски буџет у историји Црне Горе.

-Обезбиједили смо уџбенике за основце, дјечје додатке. Мислим да је плата испод 450  еура испод људског достојанства  - додао је.

Убјеђен је да ће се усвојити програм Европа сад.

- Прије годину смо имали 37 хиљада мање грађана који су не запослени. Желимо да повећамо примања грађана и да запослимо незапослене. Реформа ће омогућити повећање зареде. Повећаћемо зараде за здравство - истакао је Спајић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:37