/ - FOTO: VLADA CRNE GORE
03/02/2023 u 14:06 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada povukla predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu

Ranije danas Zakonodavni odbor ocijenio je da pomenuti predlog nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore

Vlada Crne Gore povukla je predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je predviđeno da mandat vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu.

image
foto: skrinšot

-S jednica Prvog vanrednog zasijedanja u 2023. godini, koja je zakazana za subotu, 4. februara, neće se održati jer je Vlada Crne Gore povukla iz skupštinske procedure Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnom tužilaštvu- saopšteno je iz Skupštine.

Zakonodavni odbor nije podržao izmjene Zakona o državnom tužilaštvu

Predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je predviđeno da mandat vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu, nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, ocijenio je Zakonodavni odbor.

Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci. Promjena zakona omogućila bi da na toj funkciji ostane aktuelna vršiteljka dužnosti (v.d.) vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović, kojoj mandat ističe sjutra.

Ministar pravde Marko Kovač je na sjednici Odbora rekao da se izmjenama Zakona pristupilo na inicijativu Tužilačkog savjeta (TS), sa ciljem obezbjeđenja nesmetanog funkcionisanja tužilaštva do izbora vrhovnog državnog tužioca. Kako je naveo, u TS smatraju da diskontinuitet na poziciji VDT-a, a samim tim i predsjednika Tužilačkog savjeta, i česte personalne promjene na tim pozicijama mogu negativno uticati na rad te institucije.

- Zato je u cilju obezbjeđenja nesmetanog funckionisanja Vrhovnog državnog tužilaštva u punom kapacitetu i efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije neophodno omogućiti kontinuitet u radu v.d. VDT do izbora VDT u punom manadatu- rekao je Kovač.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica rekao je da su se imenovanjem u tužilaštvu, nakon promjene vlasti 30. avgusta 2020. godine, desile impozantne promjene u tužilačkoj organizaciji, podsjećajući na hapšenja visokih pravosudnih zvaničnika.

On je kazao da Predlog zakona nije prošao javnu raspravu, i da to predstavlja njegovu manjkavost, jer djeluje kao ad hoc rješenje.Kako je rekao Koprivica, ako zakon zabranjuje preko dva redovna, apsurdno je da dozvoljava više od dva v.d. mandata. Prema njegovim riječima, jedna osoba ne može obavljati v.d. funkciju neograničeno.

- Ako će v.d stanje da traje bez jasnog vremenskog ograničanja, narušava se njegov smisao. Na taj način Skupština može biti demotivisana da bira VDT-a u punom kapacitetu- dodao je Koprivica.

On smatra da što prije treba izabrati vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu. Koprivica je kazao da treba ozbiljno uzeti u obzir preporuke Evropske komisije koje se odnose na izmjene Zakona. Poslanik Demosa Miodrag Lekić kazao je da to što nije izabran VDT u punom mandatu i nije kompletiran Sudski savjet upućuje na sagledavanje situacije u kojoj treba vidjeti šta je racionalna odluka, uz poštovanje pravnih normi.

- Moramo biti svjesni da, ukoliko odbacimo ovaj Predlog zakona, doprinosimo “uzdrmavanju” jednog konsolidovanog segmenta u sistemu pravosuđa- rekao je Lekić.

Predsjednica Odbora Maja Vukićević rekla je da razumije želju da se obezbijedi kontinuitet na poziciji VDT, ali da smatra da način nije dobar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 08:24