Влада Црне Горе, Здравко Кривокапић / Фото: BOJANA CUPIC
29/09/2021 u 10:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владавина права стратешки приоритет Владе и водиља европске интеграције

Кривокапић је истакао увјерење да ће ефикасно спровођење динамичких планова за поглавља 23 и 24 мобилисати све ресурсе у циљу стварања предуслова за снажнију борбу против корупције и криминала

Стратешки приоритет ове Владе је владавина права и имплементација принципа нулте корупције, казао је предсједник Владе Здравко Кривокапић на другој сједници Колегијума за преговоре.

-Одлучни смо да спроведемо свеобухватне реформе из поглавља 23 и 24 и убрзамо активности кроз фокусирани плански процес и  спровођење динамичких планова за поглавља 23 и 24. Вјерујем да ћемо на тај начин на дјелима показати да Црна Гора остаје непоколебљиво на европском курсу, а да ће наши резултати доказати трансформативну моћ  европске интеграције и унаприједити живот наших грађана-поручио је  Кривокапић на другој сједници Колегијума за преговоре.

Друга сједница, којом је предсједавао премијер Кривокапић, одржана је данас.

Чланови Колегијума су разматрали кључне активности динамичких планова за поглавља 23 – Правосуђе и темељна права и 24 – Правда, слобода и безбједност, као и имплементацију пројеката из Инструмента за претприступну подршку (ИПА) у дијелу владавине права.

Предсједник Владе је истакао увјерење да ће ефикасно и координисано спровођење динамичких планова за поглавља 23 и 24 мобилисати све наше ресурсе у циљу што бржег испуњења привремених мјерила и стварања предуслова за снажнију борбу против корупције и организованог криминала.

Подсјетио је да су ти планови резултат синергијског и темељног рада радних група на сагледавању обавеза из привремених мјерила, препорука посљедњег састанка Пододбора за правду, слободу и безбједност, као и посљедњег Нон-пејпера о стању у поглављима 23 и 24 у Црној Гори из маја 2021.

Када је ријеч о спровођењу пројеката из Инструмента за претприступну подршку (ИПА) у дијелу владавине права, оцијењено је да је током претходног периода значајна подршка ЕУ била намијењена за унапређење стања у сектору владавине права.

Изражено је задовољство чињеницом да се и кроз ИПА 2020 очекује подршка сектору владавине права  за акције у области јачања ефикасности правосуђа, борби против корупције и организованог криминала.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:25