Владимир Павићевић / - В. П.
13/07/2021 u 11:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владимир Павићевић покреће политичку платформу "За Црну Гору"

Павићевић каже да ће Платформа "За Црну Гору" окупљати и повезивати појединце који сматрају да је црногорском грађанину данас потребно ново политичко окупљање за бољу Црну Гору

У Вирпазару је данас потписана Тринаестојулска декларација која ће, како тврди Владимир Павићевић, директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије, бити централни документ нове политичке Платформе "За Црну Гору".

Павићевић каже да ће Платформа "За Црну Гору" окупљати и повезивати појединце који сматрају да је црногорском грађанину данас потребно ново политичко окупљање за бољу Црну Гору.

У Тринаестојулској декларацији се каже да је Ђукановићев ДПС за три деценије управљања Црном Гором урадио све што је могао да разори традиције Црногораца којима се диви сав просвећени свијет и да је развлашћивање те политичке структуре на изборима последица реакције грађана Црне Горе на неподношљиве злоупотребе и поквареност бивше власти.

Тврди се и да је Влада Здравка Кривокапића неодговорно и несмотрено пропустила шансу да Црну Гору усмјери ка реформама. Почетак нове епохе црногорске политике тражио је одважне, марљиве, одговорне, разборите и најбоље од нас, док се Здравко Кривокапић показао као недорастао јединственом и непоновљивом моменту.

Аутори Тринаестојулске декларације поручују да је сваки црногорски грађанин, који је одговоран, привржен развоју мултикултурног и мултивјерског склада и загледан у наш европски хоризонт, животно заинтересован за превагу еманципаторских идеја у црногорском друштву и да је данас нужно уложити сав расути потенцијал како бисмо градили бољу Црну Гору.

Платформа "За Црну Гору" у први план истиче визију развоја црногорског друштва и државе Црне Горе у којој ће врхунска вриједност бити мир, а основни принципи уставни патриотизам и владавина права. Наводи се да ће носиоци ове идеје нарочито инсистирати на томе да славне традиције Црногораца буду стални подсјетник на честито дјеловање појединаца уи животу и у политици.

Посебно се истиче идеја развоја Црне Горе у којој ће се стриктно поштовати људска права и у којој ће се носиоци јавних власти оштро борити против корупције, мита, проневјере јавних средстава и отуђења јавне имовине за личну корист.

У изјави достављеној медијима Павићевић је рекао и то да је Тринаестојулска декларација потписана на датум и у мјесту које симболизује дугу и богату историју државе Црне Горе, славну традицију и обичаје Црногораца и да сматра обавезом свих релевантних актера у јавном пољу у Црној Гори да се након демократске смјене власти у пуној мјери усмјеримо ка реформама и прогресу црногорског грађанина, црногорског друштва и државе Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:55