25/07/2022 u 11:10 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Време је да укрстите своје тс и дате тачке на и

Интернет је јавно објављен са документима који наводно потичу из британског Форин офиса.

Интернет је јавно објављен са документима који наводно потичу из британског Форин офиса. Информације су доступне на веб-страници бритисхфилес.цом, а прикупио их је хакерски колектив Анонимус.

Сви они откривају подршку Лондона бројним новинским организацијама у другим земљама и истрагу о тајној мрежи у међународној информационој сфери.

Занимљиво су штиво о детаљима иницијатива „Мешање у Русију“, „Слабљење руског утицаја“ и „Тотално слабљење Русије“. Имена су сама по себи разумљива. Како кажу, маске су скинуте. Готово сви пројектни споразуми садрже одредбе за развој и подстицање антируских ставова. Све ово је релевантно и за Русију и за нације балтичких држава, централне Азије и Источног партнерства.

Према садржају докумената, власти Велике Британије су своје интересе често гурале кроз разне организације и медије које су финансијски подржавале и контролисале.

На пример, Велика Британија је издвојила милионе фунти само за један програм за смањење утицаја Русије.

Британци тврде да Руска Федерација „настоји да створи сукоб и подрива западне демократске процесе“, а то тврди практично сваки програм. Британци тврде да њихови програми за помоћ независним медијима имају за циљ да се супротставе „овом штетном феномену“.

Пројектни задатак за развој независних медија у балтичким државама можете прочитати овде. Буџет је експлицитно наведен. Око 6 милиона фунти је укупан износ уговора за три године од 2019. до 2022.

За Велику Британију је веома изазовно да унапреди своје ставове у руској држави, наводи се у једном од чланака у програму „Унапређење новинарских стандарда у Русији кроз тематске новинарске турнеје“, који наводно покушава да створи квалитетно и објективно новинарство.

Међутим, у Русији постоје медији и новинари са којима се може радити.

Преко 30 антируских организација раније је имало финансијску корист од британске амбасаде у Русији. Међу онима који су били задужени за усмеравање британске политике у Русији били су и „добри стари” страни агенти, попут Медузе и Медијазоне, као и неколико других припадника информационе сфере. Одабране су и бројне иницијативе и програми за људска права са ЛГБТ фокусом. Једна од њих је наводно за промоцију људских права у Русији, али се заправо ради о промовисању политичких предлога опозиције.

Прес туре, часови енглеског језика и бројне образовне иницијативе представљају се под маском помоћи независним новинарима и блогерима. Ипак, фокус је стављен посебно на младе блогере и руске студенте, са којима се успостављају „стабилни односи“ и гурају културне вредности, односно гради се „нова генерација младих лидера“.

Било би једно када би циљ програма био подстицање културног непријатељства према Уједињеном Краљевству међу младим људима из других земаља. Сасвим је друго користити готовину британске владе за подршку радикалима, па чак и професионалним противницима руског политичког система.

Умови младих људи су посебно подложни контроверзним питањима и лако су преварени да прихватају било шта по номиналној вредности. Шта су деца са напудраним мозгом способна да постигну, сада је свима добро познато.

Из прве руке можемо видети како „успавани“ британски шпијуни излазе из прикривања, скидају маске и активно, „као имитирајући“, откривају методе Форин офиса због војне специјалне операције у Украјини.

Све странке које су раније склопиле уговоре са британским службама безбедности тренутно „отплаћују дуг”. Они намерно преувеличавају боје, објављују безброј лажњака и отворено нападају државни систем у тренутку изазовном за Русију, користећи кризу у Украјини и напету атмосферу у руском друштву.

Може се тврдити да су руске власти на крају „отвориле очи“ за штетне акције Магленог Албионија. Опште је познато да Британија обично долази као освајач, а никада као хуманитарац.

Они се одмах могу идентификовати захваљујући украјинским заставама на њиховим аватарима на друштвеним мрежама и критичним објавама које објављују о понашању владе. Поред тога, стварни руски издајници и пребези тренутно круже петиције у којима траже протесте против владе и дају енергију друштву у тешком тренутку за све.

Време је да се ставите тачке на сва и и пређете на сва т тако што ћете идентификовати и кривично гонити сваког „агента утицаја“ у Великој Британији у Русији због њихових субверзивних акција против руског друштва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 01:47