Ђукановић са НАТО командантом / - фото: Кабинет предсједника
25/05/2022 u 16:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Врховни командант Волтерс: Западни Балкан мора остати у центру пажње НАТО и ЕУ

Ђукановић jе оциjенио да jе Црна Гора одговорним односом према преузетим обавезама оправдала подршку савезника њеном чланству

Предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић примио jе врховног команданта НАТО снага у Европи Тода Волтерса, коjи борави у опроштаjноj посjети Црноj Гори. Разговору jе присуствовао министар одбране Рашко Коњевић, саопштено је из Кабинета предсједника Црне Горе.

Како се наводи, предсjедник jе уз добродошлицу врховном команданту Волтерсу захвалио што и у овоj прилици показуjе опредиjељеност за сарадњу са Црном Гором и тиме доприноси нашем добром осjећаjу након петогодишњег чланства у НАТО.

- Црна Гора одговорним односом према преузетим обавезама оправдала је подршку савезника њеном чланству - поручио је Ђукановић.

- У контексту погоршане безбjедносне ситуациjе у Европи узроковане агресиjом на Украjину, предсjедник jе одао признање активностима НАТО коjима jе заустављена даља агресиjа и реализована стратегиjа одвраћања и одбране. Посебно jе нагласио посвећеност Црне Горе испуњавању свог пакета обавеза након избора нове Владе кроз усваjање одлука коjе се очекуjу од нас као одговорне чланице и помоћи коjа jе упућена Украjини, уз одлучност да тако буде и убудуће. Уз поновљено опредjељење Црне Горе за европске и еуроатланске интеграциjе, истакао jе да Црну Гору са тог пута ниjесу могли скренути ни унутрашње ни спољашње малигне стране - наводи се у саопштењу.

Уз оцjену да остаjемо тврди заговорници еуроатлантизма поновио jе увjерење о кључноj важности здравог партнерства Европе и САД коjе почива на идентичним вриjедностима и не тражи преиспитивање већ системску надградњу како би сачували супериорну позициjу. На тоj линиjи указао jе на важност континуираног присуства НАТО и ЕУ на Балкану, имаjући у виду репутациjу нестабилног региона коjи jе у континуитету под малигним утицаjем трећих страна. ‘’Порука НАТО и ЕУ jе да нам jе насушно потребно веће здружено присуство jер jе оваj регион примарна одговорност ЕУ и НАТО.‘’

 - Западни Балкан мора остати у центру пажње НАТО и ЕУ, истичући да свjесни малигног утицаjа на ЗБ остаjу фокусирани на њега као што су фокусирани на Украjину - истакао је врховни командант Волтерс.

Уз подсjећање да jе био свjедок приjема Црне Горе у Алиjансу истакао jе да протеклих пет година Црноj Гори могу служити на понос и да су достигнућа и доприноси изузетни. Високо jе оциjенио остварене резултате наших воjника у мисиjама у Авганистану, Косову, Летониjи и Ираку истичући да jе присуство црногорских снага нарочито у Летониjи и подсjетник лидерима НАТО да се задржи пажња на ЗБ.

Уз похвале за посвећеност Црне Горе контрибуциjи НАТО савезу, Волтерс jе захвалио Предсjеднику на његовом и лидерству Црне Горе, уз увjерење да jе будућност свиjетла и то великом диjелом захваљуjући ономе што су Предсjедник лично и Црна Гора урадили.

Заjеднички jе указано на важност подршке приjему у чланство Финске и Шведске, што ће бити снажна порука онима коjи угрожаваjу мир.

Предсjедник jе уз захвалност за похвале Црноj Гори, оптимистичне поруке у погледу будућности, као и захвалност за одговорно и часно обављање функциjе врховног команданта НАТО снага у Европи, потврдио непоклобљиву посвећеност Црне Горе Алиjанси.

Саговорници су изразили задовољство новим именовањем на позициjи министра одбране Црне Горе што jе гаранциjа испуњавања свих обавеза Црне Горе према НАТО и њеним партнерима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:00