Џуди Рајзинг Рајнке и Карен Медокс / - Џуди Рајзинг Рајнке и Карен Медокс
17/09/2021 u 08:16 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вриjеме за jединство око евроатлантске будућности

Позивамо црногорску владу да се фокусира на постизање напретка у областима коjе ће убрзати приступање земље ЕУ и доприниjети стабилности и просперитету сваког њеног грађанина

Чланови међународне заjеднице коjима jе стало до евроатлантске путање Црне Горе били су дубоко потресени недавним догађаjима око устоличења митрополита Jоаникиjа. Нема сумње да су ти догађаjи очито побудили снажна осjећања. Привукли су и екстремисте, осим страних актера, коjи су настоjали да искористе устоличење за своjе циљеве, укључуjући и настоjање да дестабилизуjу државу и подстакну подjеле у друштву.

Као што су броjна истраживања показала, већина грађана Црне Горе, без обзира на политичке разлике, жели да њихова земља уђе у ЕУ. Да би Црна Гора заузела своjе заслужено мjесто уз слободне и демократске државе Европе, они коjи вjеруjу у мултиетничку, инклузивну и демократску Црну Гору мораjу да дигну глас и одупру се онима коjи хоће да подиjеле друштво по етничкоj или вjерскоj основи. На грађанима Црне Горе jе да одреде будућност своjе земље и креираjу своjу судбину.

Позивамо црногорску владу да се фокусира на постизање напретка у областима коjе ће убрзати приступање земље ЕУ и доприниjети стабилности и просперитету сваког њеног грађанина. Области коjе захтиjеваjу пажњу и дjеловање добро су познате: jачање владавине права, суочавање с организованим криминалом и борба против укориjењене корупциjе. Похваљуjемо недавне успjехе у безбjедносном сектору, укључуjући хапшења у крупним случаjевима организованог криминала. Такође, похваљуjемо напоре полициjе да нађе равнотежу између грађанских слобода и jавне безбjедности током викенда устоличења митрополита Jоаникиjа. У исто вриjеме, недавни догађаjи jасно су ставили до знања да jе Црноj Гори хитно потребно снажно, независно, непристрасно правосуђе, коjе би осигурало да они коjи крше закон одговараjу, без обзира на њихове везе.

Вjерска питања заокупљаjу пажњу лидера са свих страна црногорске политичке сцене а недовољно пажње се посвећуjе много хитниjим питањима. Влада мора усмjерити енергиjу на побољшање квалитета живота обичних грађана Црне Горе. То значи боље образовање и бољу здравствену заштиту - укључуjући стављање пандемиjе под контролу. Ако ова земља жели да заустави свеприсутни одлив мозгова, мора бити више прилика за вриjедне, талентоване поjединце да напредуjу. Инфраструктуру jе потребно побољшати како би помогла економски раст коjи ће доприjети до свих дjелова земље. Институциjе треба оjачати како би се осигурало да уживаjу потпуно повjерење свих грађана Црне Горе и да ефикасно пружаjу услуге, због чега и постоjе.

Питамо се коjа jе корист од одржавања националног пописа коjим ће се, у овом тренутку, прикупљати подаци коjи се односе на етнички идентитет - одређене политичке снаге цинично заговараjу таj подухват, надаjући се да ће то додатно забити клин између оних коjи се идентификуjу као Црногорци и оних коjи се идентификуjу као Срби. Како то помаже земљи да напредуjе?

Сjедињене Државе, Уjедињено Краљевство и други међународни партнери коjи диjеле наше ставове, спремни су да подрже конструктиван диjалог коjи би требало да укључи ​​и политичке актере и представнике цивилног друштва, коjи превазилази политичке, вjерске и етничке подjеле, како би се изградило повjерење и помогло стварање заjедничке визиjе за напредовање Црне Горе на њеном путу ка Западу. Успjех таквог диjалога захтиjеваће снажну политичку вољу и у краjњем зависи од грађана Црне Горе, а не од међународне заjеднице.

Позивамо све оне коjи живе у овоj земљи и коjи су посвећени изградњи инклузивне, демократске Црне Горе да учине што jе до њих да се смање тензиjе и покрене диjалог, од локалне заjеднице до врха политичког вођства. Сад jе право вриjеме.

Ауторке: америчка амбасадорка Џуди Раjзинг Раjнке и британска амбасадорка Карен Медокс

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:59