Рама, Вучић и Заев / Фото: ТАНЈУГ
18/12/2021 u 07:30 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић, Заев и Рама позивају Црну Гору у Отворени Балкан

Ексклузивно „Дан” обjављуjе отворено писмо тројице предсједника о Западном Балкану

Предсjедници Сjеверне Македониjе, Албаниjе и Србиjе Зоран Заев, Еди Рама и Александар Вучић упутили су Отворено писмо о Западном Балкану, коjе „Дан” ексклузивно објављује.

Писмо тројице предсједника објављујемо интегрално:

– Европа ниjе само континент, већ визиjа. Међутим, предуго су грађани Западног Балкана, саставног дијела континента и визиjе, били изостављани. Жеља нашег народа да буде пригрљен од стране чланова ЕУ jе изнова и изнова била осуjећена унутрашњим политикама држава чланица, недостатком испуњења датих обећања и страхом од будућности. То jе резултирало разочарењем, нестабилношћу, емиграциjом и мањком великих инвестициjа.

Ми, као лидери своjих земаља, можемо да одлучимо да се жалимо на то, или можемо да одлучимо да нешто поводом тога предузмемо. Изабрали смо ово друго. У новембру 2019. године потписали смо прелиминарни споразум за подстицаj такозваном Берлинском процесу, тако што смо у своjе руке узели дубљу регионалну сарадњу.

”Иако инициjатива Отворени Балкан до сада укључуjе само Србиjу, Албаниjу и Сjеверну Македониjу, била jе и биће отворена за све припаднике Западног Балкана. Користимо ову прилику и позивамо jош jедном све наше комшиjе да се придруже и понуде своjим грађанима добробити коjе ми нудимо нашим

Наша визиjа jе да превазиђемо социjалне, економске и трговинске препреке коjе успораваjу економски раст у нашем региону, примjеном четири европске слободе у нашим државама. Од тада смо се систематично састаjали и потписивали споразуме коjи омогућаваjу нашим држављанима да слободно раде jедни код других, смањили смо контроле граница коjе ће омогућити да роба, готово без застоjа, пролази, успоставили смо механизме за слободно путовање наших држављана између наших држава – као што држављани ЕУ путуjу између своjих држава. Наша инициjатива, названа Отворени Балкан, показала се као ефикасна и од помоћи чак и да се преброде тешка времена пандемиjе.

Иако инициjатива Отворени Балкан до сада укључуjе само Србиjу, Албаниjу и Сjеверну Македониjу, била jе и биће отворена за све припаднике Западног Балкана. Користимо ову прилику и позивамо jош jедном све наше комшиjе да се придруже и понуде своjим грађанима добробити коjе ми нудимо нашим. Кроз слободу кретања људи, робе, капитала и услуга, наша сарадња може да подстакне трговину и раст и олакша живот сваком поjединцу у нашем комшилуку.

Често кажњавани као „буре барута“ Европе, ми као одговорни лидери не можемо да дозволимо да наш регион закорачи уназад у кошмаре прошлости док ЕУ ниjе у могућности да учини више за проширење у овом стадиjуму. Имамо своjе разлике, не слажемо се око неких политичких питања – али смо сви сагласни да економиjа и четири европске слободе jесу пут да нашем региону понудимо наду и дуготраjан мир. Отворени Балкан ниjе утjешна награда умjесто чланства у ЕУ, већ, напротив, велики корак ка томе. Као што jе Заjедница за угаљ и челик изњедрила Европску униjу послиjе Другог свjетског рата, тако ће и Отворени Балкан остати запамћен као прекретница коjа jе наше народе приближила Европскоj униjи – и пуном чланству у наjвећем трговинском блоку на свиjету.

Неколико европских лидера и америчка администрациjа су већ изразили своjу подршку. Захваљуjемо им на томе. Предузетници, пољопривредници, студенти са циjелог Западног Балкана су, такође, показали своjу подршку. Они су нам инспирациjа.

Сада би циjела ЕУ, као таква, требало да се придружи пуноj подршци Отвореном Балкану и подстакне наше друге комшиjе на пуну инклузивност наше инициjативе, од потребе до дjела. Краjње jе вриjеме да се сви народи и људи у региону уjедине ради боље заjедничке будућности. Оне коjа нуди стабилност, мир и бољи животни стандард за свакога. Оне коjа се издиже изнад препирки из прошлости и коjа нашоj дjеци даjе наду у државе у каквима заслужуjу да живе.

Зоран Заев

Еди Рама

Александар Вучић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:23