Максим Вучинић / - фото: Игор Шљиванчанин
22/03/2022 u 09:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучинић: Радници Тошчелика очекују помоћ Владе и Министарства

Запослени основано сумњају да се након што извезу задње комаде готове робе и након што испразне магацине спрема завршни чин који ће значити резање имовине фабрике и продају у форми старог жељеза, казао хе Вучинић

Производња у Челичани  никшићке фабрике Тошчелик, заустављена је без образложења у фебруару 2021., док је производња у Ковачници заустављена почетком маја 2021. Запослени су послати принудно на 90% и већ годину се запосленима у фабрици из мјесеца у мјесец пласира прича да ће се наставити производња, да ће се наћи нови инвеститор казао је предсједник Радничке партије Максим Вучинић.

Индикативно је да у 2021 није било производње у никшићкој фабрици челика иако су све Европске и свјетске челичане и ковачнице пословале позитивно и повећале обим производње због веома повољних услова на тржишту производа од челика, казао је Вучинић.

- Крајем фебруара ове године године запослени су добили информацију да је постигнут договор о продаји фабрике компанији из Пољске која је изразила интересовање да инвестира у Никшићку фабрику челика, организује производњу и сачува радна мјеста за 250 постојећих запослених и након завршеног инвестиционог циклуса прими још минимум 100 радника у радни однос. Запослени су дошли до сазнања да је постигнут договор између Тосyали Холдинг и Пољске компаније да се Пољској компанији фабрика уступи за 25 милиона Еур. Ово је била радосна вијест за запослене који у неизвјесности већ више од годину чекају разрешење ситуације у фабрици - истакао је.

На жалост запослених, почетком марта су информисани да је Тосyали Холдинг преко ноћи, како је казао, промијенио причу и обмануо Пољску компанију, на начин што је отказано потписивање купопродајног-уговора. Осим тога запослени су у посједу сазњања да Турски власник мијења стратегију на штету запослених у никшићкој жељезари, на штету Никшића и Црне Горе на начин што жели да организује 15-дневну производњу у Ковачници како би прерадио и последње инготе који су остали у фабрици, продао готову робу и оставио празне фабричке хале. Паралелно са тим Извршни Директор Тошчелика Никшић доводи процјењиваче имовине који обилазе магацине у фабрици. У жељезари се ових дана пакује репороматеријал, феролегуре, разна уља и резервни дјелови, једном рјечју празне се магацини. Да ли је то покозатељ да се жељезара припрема за резање?

- Посебан немир међу раднике унијело је ангажовање радника припрема улошка за резање погона од стране некадашњег управика управо тог сектора Аднана Пепића. Радници су веома забринути за будућност фабрике која је једини извор егезистенције њихових породица и очекују помоћ Владе Црне Горе и ресорног министарства - додао је.

Према његовим ријечима, запослени основано сумњају да се након што извезу задње комаде готове робе и након што испразне магацине спрема завршни чин који ће значити резање имовине фабрике и продају у форми старог жељеза. 

Запослени питају и надлежно Министаратво Економског развоја да ли остају при обећању да Турски власник неће уништавати имовину фабрике и да ће фабрику продати инвеститору који ће наставити производњу. Запослени имају сазњање да је МЕР потврдило продају фабрике Пољској компанији и зашто сада Тосyали Холдинг из ситних интереса жели да уништи фабрику, а запослене остави без посла. Зашто нема реакције надлежног Министарства везано за  дешавања у фабрици? До када запослени треба да чекају рјешавање проблема у фабрици? Да ли МЕР разумије да се из мјесеца у мјесец руинирају и постојећи фабрички капацитети и да опрема услед неправилне експлоатације и неправилне конзервације губи на вриједности, а Тосyали Холдинг фабрику "тихо" уништава и води је ка дефинитивном затварању, закључио је Вучинић.

                                                                                 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:06