/ МАКСИМ ВУЧИНИЋ - ФОТО: ИВАН ПЕТРОВИЋ ИПЕ
14/01/2022 u 07:49 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучинић: Статус кво не одговара ниjедноj политичкоj опциjи, а понајмање грађанима

Само jачањем институциjа безбjедносног сектора и независности и непристрасности судске власти можемо се обрачунати са системском корупциjом и криминалом у држави. То се до сада ниjе остварило, казао је Вучинић за "Дан"

Лидер Радничке партије Максим Вучинић казао је за "Дан" да нови политички договор, који је неминован, види у оквиру постоjеће парламентарне већине. Истиче и да у склопу тог договора морају дефинисати jаке институциjе, поготово тужилаштва, судова и полициjе, јер једино тако могу остварити сигурну европску будућност. Он сматра да тренутно стање не одговара ниједној политичкој партији, а понајмање грађанима, због којих морају сјести и договорити се како изаћи из кризе.

– Статус кво у ком се налази сад већ не толико нова црногорска власт мора бити промиjењен jер не одговара ниjедноj политичкоj опциjи, а понаjмање грађанима. Грађани су на последњим парламентарним изборима jасно изразили своj став и рекли да желе слободно, демократско и просперитетно друштво – казао је Вучинић.

Како је додао, као предсjедник Радничке партиjе, коjа jе дио коалициjе "За будућност Црне Горе", осjећа велику одговорност према 133.000 гласача коjи су им указали повjерење.

– Гласови тих људи створили су групу од 27 посланика Скупштине Црне Горе, што представља двиjе трећине парламентарне већине. Jасна предизборна обећања и одлучна политика коjу бирачи очекуjу од нас морају имати мjеста у извршноj власти коjу бира оваj сазив парламента. У jавности ћете често чути мање политичке опциjе да имаjу неке "црвене линије" по питању договора, и желим да им пренесем то да и 133.000 гласача имају неке своjе "црвене линије", испод коjих њихови политички представници неће ићи – поручио је Вучинић.

Борићемо се за бољи статус радника

Радничка партиjа ће се, као и до сада, борити за бољи статус радника, коjи су годинама били жртва лоше политике бившег режима, казао је Вучинић.

– Наша врата увиjек ће бити отворена за помоћ приликом рjешавања свих неправди коjе су радници трпjели годинама, као и нових изазова са коjима се запослени сада сусриjећу. То потврђуjемо сваким своjим реаговањем, предлагањем закона и амандмана, као и укупним политичким дjеловањем у институциjама и ван њих. Много jе грешака претходне власти због којих су радници броjних предузећа постали жртве неправедног система коjи jе тадашња политика успоставила, и сада те грешке треба риjешити системски и исправити неправду. Посебан изазов биће последице спровођења проjекта "Европа сад", коjи ће неминовно имати утицаj на запослене, послодавце и њихов однос – сматра Вучинић.

Он је поновио да европски пут Црне Горе нема алтернативу.

– Дуго сам вjеровао да jе сервилна спољна политика бившег режима учинила да Црна Гора буде мало испред региона макар што се тиче европских интеграциjа. Међутим, корупциjа, организовани криминал и препознатљивост Црне Горе по шврецу наркотика учинили су да не одмакнемо много ни по том питању – рекао је Вучинић.

" И гласачи коалициjе "За будућност Црне Горе", њих 133.000, имају своjе "црвене линије" по питању договора, испод коjих њихови политички представници неће ићи

Он је нагласио да се само jачањем институциjа безбjедносног сектора и независности и непристрасности судске власти можемо обрачунати са системском корупциjом и криминалом у држави.

– То се до сада ниjе остварило. Нови политички договор у оквиру постоjеће парламентарне већине мора дефинисати кључне тачке коjи ће се односити на jачање свих институциjа, приjе свега тужилаштва, судова и полициjе. Jедино на таj начин можемо остварити сигурну европску будућност – истакао је лидер Радничке партије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:54