Jovan Vučurović / - FOTO: DAN
01/12/2023 u 19:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučurović: Marković jedan od vodećih pravnika u Crnoj Gori, ozbiljan kandidat za VDT

U našim očima ima i značajnu prednost, a to je činjenica da nije nikada radio u tužilaštvu Crne Gore, koje je godinama kontaminirano uticajem organizovanog kriminala i političkim uticajem koji je imao bivši režim Mila Đukanovića - kazao je poslanik NSD

O izboru Milorada Markovića za vrhovnog državnog tužioca (VDT) treba ozbiljno razmisliti, rekao je u izjavi za medije poslanik Nove srpske demokratije Jovan Vučurović i dodao da Marković u očima NSD ima značajnu prednost, jer nikada radio u tužilaštvu Crne Gore.

- Upoznati smo sa činjenicama da je Marković jedan od vodećih pravnika u Crnoj Gori, sa važnim ekspertskim referencama koje su cijenjene i van granica naše države. U našim očima ima i značajnu prednost, a to je činjenica da nije nikada radio u tužilaštvu Crne Gore, koje je godinama kontaminirano uticajem organizovanog kriminala i političkim uticajem koji je imao bivši režim Mila Đukanovića - kazao je Vučurović.

Poslanik NSD navodi i da se to ne odnosi na sve u tužilaštvu, ali su takvi, kako dodaje Vučurović, bili najprepoznatljiviji i na mjestima odlučivanja.

- Mislimo da o njegovom izboru treba ozbiljno razmisliti i klub poslanika NSD će imati svoj jasan stav o ovom važnom pitanju, koji ćemo saopštiti nakon dodatnih konsultacija sa kolegama iz parlamentarne većine. Vrijeme je za reforme u pravosuđu i odlučan obračun sa kriminalnom hobotnicom koju su činili mafija i vrh bivšeg režima, i njihovim pomagačima u sudstvu, tužilaštvu, policiji, ANB - zaključio je Vučurović.

Podsjetimo, Marković je jedan od tri kandidata koji je ispunio uslove za VDT-a, ali je Tužilački savjet za tu poziciju Skupštini predložio Maju Jovanović.

Kako sada stvari stoje Jovanovićeva nema u Skupštini potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika.

Nakon toga u Skupštini bi trebalo da slijedi drugi krug u kome će se poslanici izjašnjavati o svim kandidatima koji su ispunjavali zakonske uslove. Među tim kandidatima osim Jovanovićeve i Markovića je i sutkinja Suzana Mugoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:16