Вучуровић / Фото: Дан
18/09/2021 u 18:20 h
Сузана Радевић, Марко ВешовићСузана Радевић, Марко Вешовић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучуровић о договору ДФ-а и Демократа: Ставити мораторијум на све што нас дијели

УРА је изненада окренула плочу и кренула са неком кампањом која, чини ми се, није добра, каже посланик ДФ-а

У владајућој већини треба да покушамо да нађемо тачке спајања, а не раздвајања, и зато је порука Демократског фронта (ДФ) да треба ставити мораторијум на све оно што нас дијели, казао је за "Дан" посланик ДФ-а Јован Јоле Вучуровић.

Нагласио је да се за реконструкцију Владе у овом тренутку залаже 37 посланика парламентарне већине, те да ту чињеницу треба да уваже сви, па и Грађански покрет УРА, који није задовољан постигнутим договором између ДФ-а и Демократа око реконструкције Владе.

– Договор између ДФ-а и Демократа је нешто што је била идеја осталих из парламентарне већине. Док је трајала криза у парламентарној већини, они су говорили да је најважније да се договоре највеће политичке структуре, односно ДФ и Демократе. Па и сами Грађански покрет УРА је био на том фону, али кад смо ми постигли одређени споразум са Демократама, УРА је изненада окренула плочу и кренула са неком кампањом која, чини ми се, није добра, и ја се искрено надам да ће сви изаћи из те ситуације кризе и препуцавања између странака парламентарне већине и да ћемо кренути у договоре које од нас очекује читава јавност. Морам искрено рећи да смо након договора са Демократама очекивали еуфорију и задовољство и у УРИ, јер су и они сами тражили од нас да се договоримо, али је кренула нека негативна прича, за коју сматрам да је само тренутна слабост. Ваљда је свима нама у интересу да се парламентарна већина сложи, да ради заједно, а не да се свађа. Што се тиче споразума који су у септембру прошле године потписали господа Кривокапић, Бечић и Абазовић, а који је УРА у јучерашњим саопштењима потенцирала, казао бих да није добро да потежемо оне теме које нас раздвајају и сматрам да треба ставити мораторијум на све оно што нас дијели, што је и порука ДФ-а – поручио је Вучуровић.

Он је истакао да се на састанку нијесу договарали о расподјели министарстава и персоналним рјешењима, јер најприје морају постићи договоре унутар партије –коалиције, па тек онда са другим чиниоцима власти.

Упитан да ли се ускоро може очекивати и састанак са представницима ГП УРА, Вучуровић је одговорио да у ДФ-у немају проблем да чак и они иницирају тај састанак.

– У овом тренутку мислим да је најважније постићи договор и да избјегнемо отровне стрелице које испаљујемо једни пут других јер то никако не води ка договору. Наравно да треба иницирати састанак. Та иницијатива може потећи и из ДФ-а, није никакав проблем, јер треба одбацити све сујете. Идемо на договор – рекао је Вучуровић.

Он је увјерен да ће се попис становништва, домаћинстава и станова одржати ове године.

– Сама тема пописа је од почетка изазвала, рекао бих, вјештачку буру једног дијела медијског и политичког спектра, а мени је јасно зашто се то дешава. Али, са друге стране, питање пописа треба да гледамо трезвено и рационално. То је нешто што се дешава једном у десет година, што свака држава у свијету практикује, и мислим да тако и треба да посматрамо то питање, а не да га сада неким политичким акробацијама издижемо на неке нивое који нису примјерени – нагласио је Вучуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:33