Јован Вучуровић / - ДФ
04/10/2021 u 10:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучуровић: Умjесто процесуирања Ђукановића, можемо очекивати нови циркус у режиjи Катнића

Поручуjе да таj случаj треба да натjера владаjућу већину да брже реагуjе и да се упоредо с реконструкциjом Владе дође до изгласавања Тужилачког савjета

Државни органи, приjе свих тужилаштво, требали су да реагуjу одмах по обjављивању информациjа коjе jе саопштио МАНС о предсjеднику Црне Горе Милу Ђукановићу и да процесуираjу њега и Блажа Ђукановића, и да обjасне наводе из истраживања, казао jе посланик Демократског фронта Jован Вучуровић у Jутарњем програму РТЦГ. Он поручуjе да таj случаj треба да натjера владаjућу већину да брже реагуjе и да се упоредо с реконструкциjом Владе дође до  изгласавања Тужилачког савjета.

Коментаришући глобалну истрагу о офшор компаниjама коjу jе jуче изнио МАНС, по коjоj су предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић и његов син скривали власништво у преко пет држава, Вучуровић наjприjе напомиње да jе у питању истраживање глобалне новинарске истраживачке мреже а не истраживање МАНС-а, како су то хтjели да представе у ДПС.

Сматра да су Ђукановићи одмах по обjавлjивању информациjе требали да буду позвани да обjасне наводе из истраживања.

“Да живимо у некоj демократскоj и уређеноj држави коjа има институциjе, судство и тужилаштво, већ синоћ би у тим државама били процесуирани Мило и Блажо Ђукановић, већ синоћ би макар били позвани на саслушање да обjасне токове новца и да обjасне зашто су сакрили своjе компаниjе у пет и више држава свиjета, али у Црноj Гори се то не дешава”, казао jе Вучуровић.

Сада jе, каже, на потезу тужилаштво и главни специjални тужилац Миливоjе Катнић.

“Али се прибоjавам да ћемо данас или сjутра имати неку од конференциjа за новинаре на коjоj ћемо, умjесто jасних ствари коjе би требали да чуjемо од господина Катнића, присуствовати jош jедноj ‘циркускоj представи’ а не конференциjи за новинаре. Умjесто да се грађанима jасно саопшти да ће тужилаштво кренути да истражуjе ове врло озбилjне и утемелjене оптужбе за коjе кажем да ниjесу прве. То ниjесу оптужбе МАНС-а већ jе у питању истраживање коjе jе бухватило 100 земалjа и ради се о милионима докумената”, казао jе Вучуровић.

Вучуровић очекуjе и да Агенциjа за спречавање корупциjе реагуjе, пошто се оглашава по неким ефемерним стварима.

Говорећи о реконструкциjи Владе Вучуровић jе казао да су случаjеви, попут, оног коjи jе синоћ изнио МАНС нешто што би требало да натjера да се брже реагуjе и упоредо с реконструкциjом изгласа Тужилачки савjет.

,,Да би Црна Гора дошла у прилику да има слободне и независне институциjе коjе могу да реагуjу на овако озбилjна кривична дjела, и та рекострукциjа би, баш због ових случаjева, морала да буде бржа, да се брже договарамо”, казао jе Вучуровић.

Послиjе првог круга разгоора каже, има и jасноћа и неjасноћа.

“Наш предсjедник Андриjа Мандић jе саопштио да смо ми волjни да се договарамо и очекуjемо договор. Са колегама из Демократа ми смо и инициjатори реконструкциjе Владе jер експертска влада ниjе постигла успjехе коjе су очекивали они коjи су били идеолози такве владе. Аjде да вратимо Владу Црне Горе грађанима коjи су побиjедили на изборима. Они коjи су побиjедили на изборима нека преузму одговорност за вођење државе Црне Горе. Тако jе свуда у свиjету па нека тако буде и у Црноj Гори. То jе и став госпође Фон дер Лаjен”, казао jе Вучуровић.

Истиче и да су мањине добродошле у реконструисаноj Влади док jе мањинска Влада за њега неприхватлjива.

Он jе оптимиста да ће до краjа октобра доћи до договора.

“И да ће УРА схватити своjу улогу коjу тренутно има на политичкоj сцени Црне Горе и да су свjесни своjе политиче снаге и да ће таj договор да услиjеди што приjе. Ако има добре волjе до реконструкциjе може доћи и за 5 дана. Не спорим да ће Кривокапић тражити да нека мjеста остану експертска али очекуjем поштен договор. Ако не буде договора jедини излаз из ситуциjе су избори”, казао jе Вучуровић.

Убиство деветнаестогодишње Шеjле Бакиjе за Вучуровића jе трагедиjа за државу Црну Гору и сматра да су затаjили тужилаштво и полициjа и поручуjе да неко мора да одговара.

“То jе трагедиjа коjа опомиње. Стално нам се дешаваjу ове трагичне опомене. Имамо да jе насилjе приjавлjивано, упозоравана jе и полициjа и надлежни али нема сумње да jе и ту затаjила држава и тужилаштво и полициjа. За ово неко мора да одговара jер постоjи jасан доказ да се она обраћала полициjи и да jе тужилаштво било упознато и да jе насилjе имало своjу историjу”, казао jе Вучуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 09:23