Sa konferencije / - PR CENTAR
16/12/2022 u 14:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujačić: Postupci nekih partija nanose štetu Crnoj Gori, proevropska koalicija je može vratiti na pravi put

Nakon 10 godina pregovora, crnogorski političari su zatvorili samo tri od 33 poglavlja, a nijedno u posljednjih pet godina, izjavio je on

Novi rejting alat koji je objavio NVO ''Crnogorski san', otkriva da stavovi političkih partija o pitanjima koja se odnose na EU, štete Crnoj Gori na svom evropskom putu.

Osnivač nevladine organizacije “Crnogorski san” Rade Vujačić bio je danas domaćin konferencije za novinare, na kojoj je lansiran novi rejting alat koji objektivno boduje političke partije i njihove stavove pitanjima vezanim za EU, prenosi PR centar.

Alat za ocjenjivanje pokrenut je kao odgovor na nedostatak napretka u pregovorima, uprkos beskrajnim obećanjima političkih stranaka da im je prioritet članstvo u EU.

- Nakon 10 godina pregovora, crnogorski političari su zatvorili samo tri od 33 poglavlja, a nijedno u posljednjih pet godina. Ogromna većina građanki i građana podržava članstvo u EU i dok je EU dala priliku da se ubrza aplikacija Crne Gore, politički subjekti svakodnevno gube tu priliku i ne preduzimaju potrebne radnje, izjavio je Vujačić.

Nalazi istraživanja pokazuju da mnoge političke partije u Crnoj Gori imaju uglavnom negativan stav o pristupanju EU, uprkos tome što često javno izražavaju podršku ili obećavaju EU integraciju dok su na vlasti. Ovaj negativan stav šteti napretku Crne Gore ka pristupanju EU i pokazuje da političke partije ignorišu volju građanki i građana Crne Gore.

- Prema našim najnovijim istraživanjima, postupci i izjave većine političkih partija u Crnoj Gori štete ulasku naše zemlje u EU. Uprkos javnom tvrdnji o podršci EU ili obećanju da će EU integracije dati prioritet u Vladi, njihovi glasački zapisi i izjave otkrivaju konstantan negativan stav prema ovom bitnom pitanju, izjavio je Ivan Pekić, ekspert za politike bezbijednosti u NVO ”Crnogorski san”.

Na konferenciji je kritikovana i blokada Ustavnog suda kao i rad skupštinske većine, ocijenivši da je njihovo djelovanje štetno po Crnu Goru.

- Skupštinska većina koristi svoju moć da opstruira Ustavni sud i umanji predsjednikov demokratski autoritet, a sve u pokušaju da potkopa želju crnogorskog naroda za evropskom budućnošću, izjavio je Ivan Krstajić, ekspert za ekonomska pitanja u NVO. On je u nastavku oštro kritikovao sve one koji podržavaju trenutni ćorsokak jer time okreću leđa prinicipima demokratije i potkopavaju budućnost naše zemlje u EU.

Vujačić se tokom konferencije za novinare osvrnuo i na kontinuirani zastoj demokratskih institucija Crne Gore koji je doveo do političkih previranja i protesta u zemlji. On je kritikovao i blokadu Ustavnog suda i rad skupštinske većine, ocijenivši da je njihovo djelovanje štetno po Crnu Goru.

- Pozvao bih sve političke subjekte u Crnoj Gori, koji dijele sa nama danas pomenute evropske vrijednosti i koji vide Crnu Goru u budućnosti kao dio EU, da sada u ovoj situaciji stave po strani svoje nesuglasice i da počnu raditi zajedno, rekao je Vujačić i zaključio da u narednom periodu jedino to može našu zemlju vratiti na jedini pravi put, dok sljedeća Vlada u svom zajedničkom sastavu mora imati samo jednu agendu – siguran ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Crnogorski san će nastaviti da prati glavne političke subjekte po pomenutim ključnim pitanjima i time kontinuirano ažurirati rejting rezultate kako bi javnost mogla imati uvid u tekući učinak stranaka u vezi sa proevropskim obećanjima.

Neprofitna organizacija “Crnogorski san” je posvećena promociji evropskih integracija i demokratskih vrijednosti u Crnoj Gori. Organizacija sprovodi istraživanja, zalaže se za reformske politike i sarađuje sa civilnim društvom kao podrška procesu pristupanja Crne Gore EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

14. maj 2024 04:31