Вујановић / - FONET/SAVET EVROPE
05/04/2022 u 08:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујановић: Заједничко регионално тржиште Западног Балкана умјесто Отвореног Балкана

Ауторски текст бившег предсједника Црне Горе Филипа Вујановића

Некадашњи предсједник Црне Горе Филипа Вујановића сматра да је потребно заједничко регионално тржиште Западног Балкана, умјесто Отвореног Балкана.

- У Тирани, 2. априла 2022. године, одржана је конференција у организацији Подгоричког клуба и Федерације универзалног мира, чије је сједиште у Сеулу, у Јужној Кореји. Подгорички клуб, као регионална организација ранијих предсједника држава и влада, чији су чланови из држава бивше Југославије, Албанија и Косово, има успјешно партнерство са овом глобално угледном невладином организацијом из Јужне Кореје која, у посвећености миру и сарадњи на Корејском полуострву, афирмише ове вриједности у укупној међународној заједници. Конференција у Тирани чија је тема била "Мир, безбједност и економски развој на Западном Балкану", организована је након Самита који је у Сеулу имала Федерација универзалног мира, од 10. до 14. фебруара 2022. године, а чија тема је била "Мир на Корејском полуострву". На овом изузетно успјешном Самиту, који је одржан у суорганизацији Владе Краљевине Камбоџе и Федерације универзалног мира, у име Подгоричког клуба, на видео панелу, имао сам прилику да учествујем заједно са ранијим Предсједавајућим и чланом предсједништва Босне и Херцеговине Младеном Иванићем. На Самиту у Сеулу, непосредно или видео линком, између осталих, учествовали су: ранији Генерални Секретар УН Бан Ки Мун, ранији предсједник САД Доналд Трамп, ранији потпредсједник САД Мајк Пенс, ранији државни секретар САД Мајк Помпео, садашњи амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, ранији предсједници Комисије ЕУ Романо Проди и Хозе Мануел Баросо - навео је Вујановић.

Како је појаснио, на наведеној Конференцији у Тирани одржани су панели посвећени политичкој и економској сарадњи на Западном Балкану.

- На трећем панелу млади са простора Западног Балкана дали су своје виђење вриједности сарадње и партнерства за очување мира на Западном Балкану. На овој Конференцији, у име Подгоричког клуба, учествовао сам заједно са ранијим Предсједником Албаније Алфредом Моисиу, ранијим Предсједником Хрватске Стјепаном Месићем, ранијим Предсједавајућим и чланом Предсједништва Босне и Херцеговине Младеном Иванићем, ранији Предсједником Косова Фатмиром Сејдиу и ранијом в.д. Предсједнице Србије Наташ Мићић. Након одржане Конференције, чланови Подгоричког клуба су усвојили Декларацију за мир, стабилност и развој Западног Балкана. Констатујући да је политичка и економска сарадња на Западном Балкану на веома ниском нивоу, чланови Подгоричког клуба су исказали високо поштовање напора ЕУ, кроз Берлински процес и партнерство ЕУ – Западни Балкан, да се та сарадња унаприједи и да се кроз ту сарадњу убрза чланство у ЕУ држава Западног Балкана. Од првог Самита лидера ЕУ и Западног Балкана у Берлину 2014. године, па до посљедњег у Софији 2020. године, на годишњим самитима одржаним током седам година афирмисана је потреба интрезивне сарадње држава Западног Балкана у области економије, образовања, културе, науке и истраживања. Крајње је разумљив и логичан приступ ЕУ да државе Западног Балкана за чланство у ЕУ себе морају препоручити и високим квалитетом међусобне сарадње. Заиста, како је могуће очекивати сарадњу држава Западног Балкана са и у ЕУ, ако нијесу у могућности да успоставе блиску међусобну сарадњу - написао је Вујановић.

Како је додао, у оквиру економске сарадње, на Самиту лидера ЕУ Западни Балкан у Софији, у новембру 2020. године, ЕУ је предложила, а лидери Западног Балкана прихватили формирање Заједничког регионалног тржишта Западног Балкана. Представљајући ЕУ на овом Самиту, канцеларка Њемачке Ангела Меркел и предсједник Француске Емануел Макрон дали су јасне и убједљиве разлоге за формирање Заједничког економског тржишта Западног Балкана.

- Прихватајући на Самиту у Софији Декларацију о Заједничком регионалном тржишту Западног Балкан, лидери Западног Балкана су прихватили обавезу охрабрења формирања овог регионалног тржишта. Формирања овог регионалног тржишта – као доприноса, а не замјене – за европске интеграције Западног Балкана. Формирања овог тржишта као снажног инструмента за бољу екононску сарадњу у региону Западног Балкана и сјајан модел да се и брзо и ефикасно искористи донација и јефтина кредитна подршка ЕУ Западном Балкану кроз Економско инвестициони програм. У име Црне Горе Декларацију је прихватио предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, у име Албаније предсједник Владе Еди Рама, Сјеверне Македоније предсједник Владе Зоран Заев, у име Србије предсједница Владе Ана Брнабић, у име Косова предсједник Владе Абдулах Хоти и у име Босне и Херцеговине министарка иностраних послова Бисера Турковић - истакао је Вујановић у свом ауторсккм тексту.

Сматра да је веома, како каже  чак пресудно важан, дио Софијске декларације о Заједничком регионалном тржишту Западног Балкана, је предвиђена обавеза координације овог тржишта од двије регионалне иницијативе – Савјета за регионалну сарадњу Процеса сарадње Југоисточне Европе и ЦЕФТА иницијативе.

- Ове двије регионалне иницијативе су од двоструког значаја. Прво, требало би да констатују и афирмишу шта је већ достигнуто у остваривању Заједничког регионалног тржишта Западног Балкана. Значајно и кроз активности управо ове двије регионалне организације. Заједничко регионално тржиште Западног Балкана подразумјева простор регионалне трговине (који треба да олакша,убрза и појефтини трговину), регионалних инвестиција (које су посебно важне и за сарадњу и квалитет живота грађана), мобилност становништва (посебно младих, уз признање диплома као услова рада у региону) и дигиталног простора (који је савремена основа успјешне сарадње). Друго,ове двије регионалне иницијативе треба да координирају формирање Заједничког регионалног тржишта Западног Балкана и да олакшају његово функционисање. Зато је улога ових регионалних иницијатива драгоцјена и незамјенљива. Оне  би пресудно требало и да иницирају и да креирају и да координирају Заједничко регионално тржиште Западног Балкана. Умјесто формирања Заједничког регионалног тржишта Западног Балкана, покренута је иницијатива Отвореног Балкана. Иницијатива Србије, Албаније и Сјеверне Македоније. Несумњиво, добронамјерна и са амбицијом да подигне низак ниво економске сарадње на Западном Балкано. Извјесно, у функцији користи држава Западног Балкана, региона у цијелини и свих његових грађана. Отвореном Балкану се нијесу придружиле Црна Гора, Босна и Херцеговина и Косово. Дати су бројни разлози њихове резерве придружења Отвореном Балкану. Извјесно да постоји јасна бојазан да се координација неће остваривати преко наведених регионалних организација, већ од држава чланица иницијативе Отвореног Балкана. Чланица иницијативе које би је координирале или, у лошијој варјанти, створиле за то заједнички наддржавни орган. То подсјећа на лошу историју заједничких органа које су мање државе доживљавале кроз ризик хегемоније већих, а веће кроз ризик уцјене мањих. Свакако, кроз модел који је био неуспјешан и који у региону не памтимо по добру- навео је Вујановић.

Поручио је да се чланови Подгоричког клуба се надају да ће њихово инсистирање на формирању Заједничког регионалног тржишта Западног Балкана бити у функцији добра свих држава Западног Балкана и грађана региона.

- Да ће, за разлику од Отвореног Балкана који се претворио у простор полемике и удаљавања, постати простор сарадње и приблажавања. Осврт на наведени апел Подгоричког клуба завршавам овом надом, јер искуство Западног Балкана нас опомиње да се лакше удаљавамо него сарађујемо и да нас више памте по нашим неспоразумима него споразумима. Али, да искажем и наду да ћемо уз помоћ двије наведене регионалне организације и ЕУ ипак сарађивати за сопствено добро – што обично и нажалост – успјевамо када нам у томе помогну или нас на то опомену други - написао је Вујановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 04:02