Вујичић / Фото: Мина
07/01/2022 u 11:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујичић: Ускополитички интереси су криви за касно изгласавање Тужилачког савјета

Сва та условљавања на крају нијесу довела до тога да се ријеше одређена питања и превише времена смо изгубили, тврди он

Ускополитички интереси криви су што је Тужилачки савјет изгласан након дужег чекања, оцијенио је замјеник програмског директора Грађанске алијансе Зоран Вујичић додајући да је вријеме да тужилаштво коначно почне ради свој посао.

Вујичић је казао да је превише времена изгубљено и да су за то најодговорнији политички лидери који, због ускополитичких интереса, нијесу дошли до заједничког циља.

- Оно што би требало да буде и чиме треба да се воде политички лидери јесте интерес друштва и државе. Сва та условљавања на крају нијесу довела до тога да се ријеше одређена питања и превише времена смо изгубили, а све је ово могло да се ријеши раније - рекао је Вујичић агенцији МИНА.

Према његовим ријечима, очекивања су да тужилаштво коначно крене да ради свој посао и да све оно због чега је Црна Гора била негативно кометарисана, а то су резултати у борби против организованог криминала и корупције, коначно почиње да има одређене резултате.

- У складу са тим очекивања су да ће највјероватније прво бити промијењено руководство у самом државном тужилаштву, односно врху државног тужилаштва, а онда након тога да се коначно крене у саму борбу - казао је Вујичић.

Kоментаришући изостанак дијалога опозиције и власти по овом питању, Вујичић је рекао да је дијалог нужан због, прије свега, реформе изборног законодавства као и за сами бољитак друштва.

- До дијалога није дошло ни у претходном периоду када је била претходна власт и са тим се наставило. Ако желимо да Црна Гора крене напријед, тај дијалог је нужан и на томе мора да се ради, и под хитно политички лидери морају да нађу начин да покрену дијалог - сматра Вујичић.

Вујичић је казао да свако ко се огријешио о закон треба да одговара.

- Владавина права подразумијева да су сви једнаки пред законом, и да свако ко је прекршио закон, одговара за то- казао је он.

Вујичић је навео да се за вријеме претходне власти то није могло виђети.

- Евентуално смо могли да видимо замагљивање одређене правде у смислу да се покрену одређени процеси и након првог корака се стане - рекао је он.

Kоментаришући резултате недавног истраживање ГА, Вујичић је казао да се низак степени повјерења грађана у судство и тужилаштво, може промијенити адекватним и законитим радом и тужилаца и судија и резултатима који ће остварити у наредном периоду.

Сматра да ће онда и грађани промијенити перцепцију о судству и тужилаштву.

- Грађани су осјећали одређену дозу неправде и то су јасно показали, не само кроз ово истраживање, већ у континуитету кроз истраживања која смо радили. То мора да се промијени јер заиста мора да забрине челнике судства и тужилаштва толики степен неповјерења- закључио је Вујичић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:36